Balos konzervnyitók és krumplipucolók - ma már könnyebb a balkezesek élete

A balkezesség ma már nem olyan nagy dolog, mint régen. Nem jegyzik meg, nem üldözik, és még csak nem is rántják ki a gyerek kezéből a ceruzát, ha a baljával próbál alkotni vele. Sok évtized eltelt, mire rájött az emberiség: az átszoktatásnak nem hogy értelme nincs, de káros is lehet...

S. Töttő Rita

Milyen jó, hogy a balkezeseknek is van világnapjuk, amikor nem csupán arról szól az élet, hogyan próbáljanak alkalmazkodni a többségi társadalom lehetőségeihez, elvárásaihoz, de arról is, számukra milyen megoldások léteznek a dolgok megkönnyítésére. Mert bizony nem volt mindig könnyű balkezesnek lenni: 
-  Elég, ha csak az első rajzolási próbálkozásokra gondolunk, amikor a nevelő, a szülő vagy a nevelési tanácsadó kikerekedett szemmel bámulta a ceruza görcsös markolászását, majd próbálta jobb belátásra bírni a balkezesség irányába elinduló kisgyereket. Ha nem sikerült, jöhetett a következő nehézség: az írástanulás, amikor a kölyök, társaival ellentétben nem húzta az írószerszámot, hanem tolta maga előtt, jól összemaszatolva ezzel a tenyerét és a füzetet is... -  mesélte saját és gyermekei élményeit Pintérné Szalóczi Éva a balkezesek napján Gárdonyban, ahová már több éve visszajár családjával egy-egy strandolás, barátkozás erejéig. Most szombaton is ezt tették, ették a hamburgert, a kenyérlángost, itták az üdítőket  - amelyeket persze ki-ki a domináns kezével fogott meg, és társalogtak arról, miként is alakul az élet, ha valaki balkezes. Persze az előbb említett élmények csak a kisebb problémák, a társadalmi beidegződések sokkal nagyobb gátakat szabtak, sőt, néha még szabnak is a balkezeseknek, mert bizony még ma is csak nagy utánajárással teheti kényelmesebbé konyhai ténykedését a balkezes háziasszony, műhelyét a balkezes szakember. A gárdonyi Sport Beach-en ilyen különleges eszközökkel is találkozhatott a látogató, a Magyarországi Balkezesek Egyesülete ugyanis idén is a Velencei-tavi  ökostrandon  rendezte meg a balkezesek világnapját. Megszoktuk már, hogy ezen a helyszínen mindenféle csodabogaraknak teret adnak, nem csoda hát, hogy azok is jöhettek, akiknek a szokásostól eltérően nem a bal, hanem a jobb agyféltekéjük dominál. Éppen ezért állítólag muzikálisabbak, érzékenyebbek és kreatívabban oldják meg a helyzeteket is.


 A balkezes napon az üzletekben  sosem látott eszközöket vonultattak fel, amelyekkel könnyebb az élet. Egyrészt az íróasztalnál, hiszen olyan különleges írószerszámokat, ceruzahegyezőket, vonalzókat és ollókat is készítettek, amelyeknek a fogása és használata  jobban kézre áll a balosoknak. De a konyhai életet is könnyebbé teszik  - mutatta Kiss Erzsébet, a Magyarországi Balkezesek Egyesületének vezetője, akinek szintén a másik a szép keze, ahogyan régen mondták. A balos konzervnyitók és  krumplipucolók sosem látott távlatokat nyitnak azok előtt, akik eddig kicsavart kézzel, izzadva hámozták a krumplit, bontották a konzerveket.

 

 Ezeket az eszközöket az átszoktatottak már nem igazán tudnák használni, sőt azok is nehezebben, akiknek egyébként megengedték a bal kéz használatát kiskorukban, ugyanis a jobbkezes társadalomban nem nagyon találkoztak hasonlókkal, ezért meg kellett szokni a normális eszközöket. Varjú Beáta grafológus, a balkezes nap vendége is azért választotta ezt a szakmát, hogy közelebb kerülhessen saját maga megismeréséhez, miután kiderült: szülei átszoktatták a jobbkezes használatra. Ezért üzente:
 -  Sok nehézséget okozott az életben az átszoktatás, amelyek számomra is akkor váltak világossá, amikor kiderült, hogy eredetileg balkezes lennék. Óva intek minden nevelőt és szülőt tehát attól, hogy ma ilyet tegyenek a gyerekkel...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!