Biztonságosan körbebiciklizhetővé vált a Velencei-tó

Pákozd - Biztonságosan körbebiciklizhetővé vált a Velencei-tó. Az új Széchenyi-terv keretében, az Európai Unió támogatásával megvalósult projekt összértéke mintegy 506 millió forint.

Tihanyi Tamás

Czene Attila sportért felelős államtitkár, L.Simon László országgyűlési képviselő, az országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, Tóth István, aVelencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás elnöke, Takács János Pákozd, Mészárosné Hegyi Gyöngyi Sukoró, Oláhné Surányi Ágnes Velence polgármestere, valamint Szipola Antal, a Vital Sport Klub elnöke vágta át szombaton délelőtt azt a nemzeti színű szalagot, amely azt jelképezte, hogy megvalósult a tó északi partján a kerékpárút, s ezzel biztonságosan körbebiciklizhetővé vált a Velencei-tó.

Az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió támogatásával megvalósult projekt összértéke mintegy 506 millió forint.
 
A kerékpárút befejező szakaszának hossza az északi parton 15,4 kilométer, részben térkövezett, részben pedig bitumenes, s a pákozdi Császár-víztől a velencei északi strandig teremtette meg a nyugodt kerékpározás feltételeit.

Öt, padokkal, biciklitartó állványokkal és tájékoztató táblákkal felszerelt pihenőpontot is kialakítottak az útvonalon.

 - A kerékpársport infrastruktúrális fejlesztése nagyon fontos feladat, mert ezen a területen el vagyunk maradva. Ezt mindenki tudja, mindenki látja – mondta lapunknak Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkára. 



- Most már körbe lehet kerékpározni a Velencei-tavat, ami nagyon nagy dolog. Mindig megkapjuk azt a kritikát, hogy soha nem tudunk egy új létesítményt, pályát átadni, s ez ma megtörtént. Nem kis beruházáson vagyunk túl, hiszen értéke több, mint félmilliárd forint. Egyik oldalról a történet fantasztikus, máskülönben azt is el kell mondanom: sajnálatos, hogy hiába költünk két és félszer többet szabadidősportra mint tavaly, vagy annak előtte, ennél több forrásunk továbbra sincs. A kerékpározás önkéntes egészségfejlesztés is, s most itt a lehetőség arra, hogy bárki boldogan kihasználja annak előnyeit.
 
- A turizmus fejlesztéséhez, a település vonzerejének növeléséhez a beruházás feltétlenül szükséges volt - mondta Takács János, Pákozd polgármestere. - Nyilvánvaló, hogy a többi településnek is hasznára lesz, de Pákozdnak különösen fontos: járdákat, gyalogátkelőhelyeket, forgalomcsillapítókat tudtunk kiépíteni, sőt, néhány helyen még a belső útjaink felújítását is nyélbe tudtuk ütni. A pákozdiak ezután biztonságosabban közlekedhetnek, hiszen már régóta igen jelentős forgalom bonyolódik a főutunkon. Most külön tudtuk választani a kerékpáros forgalmat a járművektől.
 
- Tulajdonképpen minimális balesetveszély mellett lehet most már körbekarikázni a tavat - mondta L. Simon László is. - Ami nem azt jelenti, hogy a bicikliút körbeért, hanem olyan helyeken készült el, ahol nagy forgalom miatt balesetveszélyes útszakaszok vannak. Velencén és Gárdonyban az alsó, tehermentesített úton lehet biciklizni, a jövőben majd ott is érdemes lesz a fejlesztést folytatni.

Jelentős előrelépés, hogy a székesfehérváriak most már két úton, biztonságosan biciklizhetnek el a Velencei-tóhoz. Ezt ki kellene használniuk, és jó lenne, ha  a fehérváriak ismét a magukénak éreznék a tavat. Itt van az arborétum, a katonai emlékpark, amely egy nagyon szép új látványosság: ezek most már nagyon gyorsan, Kisfalud irányából is megközelíthetőek kerékpárral. A magas benzinár felértékelte a Velencei-tavat, mert kevesebben mennek például az Őrségbe, vagy Dél-Magyarországra a fővárosiak közül, s ez érezhetővé is vált a biciklis turisták növekedésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!