Bosszantó bulizás, reggeli fűnyírás - panaszok a tókörnyéken

Gárdony - Hamarosan megkezdődnek a szezon előtti hétvégi bulizások a Velencei-tó környékén. Az állandó lakók és a nyaralók sokszor bosszankodnak a hangos zene miatt.

Kovalcsik Katalin

- Az éjszaka közepén, úgy két óra tájt fogtam magam, a farkas kinézetű kutyámmal elindultam a zajforrás felé - az egyik gárdonyi hölgy vette a bátorságot, hogy kérdezze a hangoskodókat. - Azt mondta a strandüzemeltető, hogy  hajnali négyig nem lesz csend.
A hölgy arra volt kíváncsi a fórumon, hogyan lehet elérni, hogy aki aludni akar éjszaka, megtehesse. Egy másik hozzászóló ráerősített  a kérdésre, állítólag négyszer szólt a rendőrségnek, hogy intézkedjenek.


- Az ominózus strand  üzemeltetőjével nem hosszabbítottuk meg a szerződést - válaszolta Kovácsné Bozsoki Kornélia, a város jegyző asszonya. - Az önkormányzat 2005-ben hozott rendelete alapján vannak szabályok, amelyeket  be kell tartaniuk a  bérlőknek, a  szórakozóhelyeket üzemeltetőknek.
A   helyi zajvédelmi szabályok -  valamint a  környezet védelmének általános szabályaihoz kapcsolódó korábbi rendelet -  szerint az érzékeny övezetekben az éjszakai időszakban este tíztől reggel hatig, és május 15-től szeptember 15-ig péntek és szombati napokon éjféltől reggel hétig szabadtéren hangosító berendezés üzemeltetése, mások nyugalmát zavaró zenélés, éneklés tilos. A rendelet egy másik mondata még azt is szabályozza, hogy a délutáni pihenő időben sem szabad zajokkal zavarni a nyugalmat.
- A rendelet mellett azonban szükség van a toleranciára mindkét fél, a nyaralók és a  szórakozók részéről egyaránt  - folytatta a  jegyző asszony. - Az önkormányzat zajmérő műszerrel szokott ellenőrzéseket végezni, de higgyék el nekem, szinte mindenütt másként lehet érzékelni a zajokat, valamint eltérő az emberek zajokkal szembeni érzékenysége is.
- A rendőrség minden esetben végére jár a bejelentéseknek - Szabó Zoltán alezredes, a Gárdonyi Rendőrkapitányság helyettes vezetője a fővárosi diszkótragédiára  hivatkozva kifejtette, előírás, hogy előzetesen be kell jelenteni az ezer ember fölötti rendezvényeket, amiatt is odafigyelnek a  nagylétszámú eseményekre. 
A nyári szezon  minden idegenforgalomban érintett és érdekelt településen a várakozások ideje. A nyaralótulajdonosok nyugodt, zavartalan  pihenésre vágynak. A fiatalok bulizni  szeretnének, a vendéglátók rendes bevételhez jutni, azt pedig csak úgy lehet megszerezni, ha jól érzi magát és sokáig marad a  vendég, akit meg a reggeli fűnyírás fog zavarni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!