Csatorna az összkomfortért: határidőre fejeződött be a hálózat bővítése négy településen

Székesfehérvár - Tavaly márciusban kezdődött a kivitelezés a Pátkát, Pákozdot, Seregélyest és a megyeszékhelyet érintő szennyvízcsatorna beruházás, és október végére be is fejeződött. Csütörtökön zárták a projektet.

Kovalcsik Katalin


Az Európai Unió által támogatott hazai nagyprojektek egyike a Székesfehérvárt, Pákozdot, Pátkát és Seregélyest érintő szennyvízcsatorna beruházás, amely  határidőre, a felhasználható anyagi forrásokon belül megvalósult. A projekt kezdete óta már többször foglalkozott lapunk is a beruházással, többek közt azzal, hogy a megvalósulás több mint húszezer ember kényelmét szolgálja, ha elkészül. A pályázat nagyságrendjét jelezte, hogy a kivitelezőknek 190 kilométernyi hálózatot kellett lefektetni,  amelyből 148 kilométer gravitációs csatorna, 41 pedig nyomóvezeték.  Elkészült a munkák során 27 átemelőtelep, amely biztosítja, hogy  a szennyvíz minden településről  Székesfehérvár érintett, eddig még a hálózatba be nem csatlakoztatott  részeiről, Pákozdról, Pátkáról és Seregélyesről  eljusson a fehérvári tisztítóműbe. Szükségessé vált a terepviszonyok miatt 253 házi átemelő  beépítése is.


- A beruházás időre, október 31-re elkészült, a projekt teljes zárása a jövő év elején várható - mondta ismertetőjében Hullay Gyula projektmenedzser, akinek minden település polgármestere kifejezte köszönetét a kiváló szakmai irányító munkáért.  A  kivitelezés során akadtak problémák,  egy-két helyen a vezetéknek új nyomvonalat kellett kijelölni, de szerencsére ezek az akadályok nem növelték a beruházás anyagi terheit, néhol még megtakarítást is eredményeztek.  A megvalósulás révén 6519 új bekötés várható.

A csatornahálózat megépítése 8,57 milliárd forintba került, amelyből az uniós támogatás  meghaladta a 75 százalékot.  Ez az összeg 5,47 milliárd, 0,96 milliárd hazai költségvetési hozzájárulás. A fennmaradó 2,14 milliárd forintot a négy önkormányzat önerőként biztosította. A vezetékrendszer  teljes egészében átkerült önkormányzati tulajdonba, amelyet a Fejérvíz Zrt. kezel. A hálózat megvalósulásával  és a rákötésekkel   tisztább lesz a Velencei-tó vize, nem nitrátosodik a települések alatti ivóvízkészlet a  kilyuggatott emésztőgödrökből kiszivárgó  szennyvíztől. Az ésszerű vízhasználattal  alacsonyabb lehet a szennyvízdíj, növekedhet az ingatlanok piaci értéke. A hálózatra rákötés határideje településenként változik, de több helyen már kiépültek az ingatlanon belüli vezetékek, folyamatosan növekszik a rákötések száma, ami a  tulajdonosok érdeke is a talajterhelési díj  megemelkedését látva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!