December: a tüzek hónapja volt Fejérben

<b>FMH</b> - Bekapcsolva felejtett kenyérpirító, egy cigaretta elalvás előtt, kintfelejtett gyufa, amivel a gyerek szívesen játszik... - a baj hamar megvan. Évente mintegy hatezer lakástűz borzolja a kedélyeket. Fejérben a december a tűzesetektől volt hangos...

feol.hu

Évente mintegy hatezer lakástűz történik az országban, de kis odafigyeléssel sok eset megelőzhető lenne, a legtöbb lakástűz ugyanis figyelmetlenség, feledékenység miatt történik - írja a weborvos.hu. 
A tűzesetekben megsérültek és elhunytak száma csökkent, főleg a jobb tájékoztatás és a fűtési technikák megváltozása miatt. Tavaly több mint 23 ezer tűzeset volt Magyarországon, körülbelül 9 ezerrel kevesebb a 2007-ben történteknél. Ezek közül mintegy 6 ezer lakástűz volt. Tűzesetben 2008-ban mintegy százzal kevesebben sérültek meg, mint az előző évben, a halálos áldozatok száma azonban nyolccal, 136-ra nőtt.
Fejér megyében legutóbb január 4-én történt baj, Móron gázrobbanás rengette mega  falakat. 
December 31-én, 22 óra után Pákozdon tűz ütött ki egy Honvéd utcai házban. A nádtetős épületben - melyben a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint nem laktak - a tetőszerkezet kapott lángra. Oltás közben beszakadt a tető, a tűzoltók az utómunkálatokkal reggel 4 órára végeztek. A szakemberek azonban nem pihenhettek sokáig, újabb tűzről érkezett hír...
A tűzoltók egy része még javában dolgozott Pákozdon, amikor január elsején, egy óra után bejelentés érkezett, hogy Fehérváron, a Privigyei utcában társasház tetőszerkezete ég. 
Az itthon lévő tűzoltók így a Veszprém megyei Pétfürdőről kértek segítséget az oltáshoz. Itt reggel 5 óra után végeztek az utómunkálatokkal. Aznap délután Fehérváron, a Szedres dűlőben a 14-es számú ház előtt sétálva az üszkös ablakok tűntek fel. Itt volt a tűzoltók harmadik bevetése: a házban hajléktalanok húzták meg magukat, a tűzben ágy és ruhaneműk égtek. 
December utolsó napjaiban a fehérvári Szárcsa csárdában is a tűzoltóknak kellett dolgozniuk, ott a szauna kapott lángra, s égett porig.

A Szárcsa csárdában a szauna égett porig...       Fotó: Nagy Norbert

Sajnos a decemberben tüzekben gazdag hónap volt, 5-én hajnalban egy hétvégi ház borult lángba Agárdon, az épületben egy PB gázpalack felrobbant. A tűzben az épület porig égett, a romok alatt a szakemberek egy holttestet találtak. 
Szeptember 26-ról 27-re virradó éjszaka abban az agárdi sörözőben keletkezett tűz, amely ezen a nyáron egyszer már lángra kapott.
Július végén két jelentős tűzesetről érkezett bejelentés a székesfehérvári tűzoltóság ügyeletére. Zámolyon egy családi ház, Gárdonyban egy söröző égett.


Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője a weborvos.hu tájékoztatása szerint elmondta, hogy a lakástüzek egyik legjellemzőbb forrása a nyílt láng használata; példaként a hagyományos tüzelési berendezéseket, így a kályhát, a kandallót említette. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezek környékén tilos gyúlékony anyagokat tárolni, azok ugyanis a kipattanó parázstól vagy a hőtől lángra kaphatnak. Közölte: tipikus eset, hogy a kandalló vagy kályha fölé teregetett ruhák lángra kapnak.
A másik jellemző okként a gyertyák nem megfelelő használatát emelte ki, hangsúlyozva, hogy ezeket általában olyan helyeken használják, ahol könnyen tüzet okozhatnak.
Gyakran elektromos zárlat okoz lakástüzet. Ez ellen úgy lehet védekezni, hogy a készülékeket használat után nemcsak készenléti állapotba helyezzük, hanem teljesen kikapcsoljuk, hosszabb ideig tartó távollét esetén pedig kihúzzuk a konnektorból.

Az ágyban dohányzás sem éppen garancia a biztonságra, és a gyermekek elől is érdemes elzárni a gyufát…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!