Durvul a helyzet: a költségmegosztók miatt a lakók egymásnak ugrottak

Székesfehérvár - Az idei fűtési szezonban a fehérvári lakások majd felében működött már költségmegosztó. Az új szerkezet alapjaiban változtatja meg a lakók fűtési szokásait, ám a tanulóidőszak rengeteg vitával, indulattal is jár.

Házi Péter

Már csak néhány nap, és a Fehérváron működő költségmegosztók leolvasása befejeződik, és ezután - van, akinél csak több hónap múlva  -  kiderül, mely lakókat ér kellemetlen vagy éppen pozitív meglepetés: az adott ház által elfogyasztott fűtési hőt ugyanis ezen parányi szerkezetek alapján osztják újra, ezért van az, hogy a fűtési szezon lejártával többen visszakapnak a számlából, másoknak viszont újabb fizetnivalójuk kerekedik. Nem véletlen tehát, hogy a Lakásbérlők és Lakástulajdonosok Egyesülete éppen mostanra időzítette találkozóját, melyen a város közös képviselői, a Széphő és a nem kis indulatokat szülő költségmegosztók túlnyomó részét üzemeltető Techem Kft. szakemberei vettek részt. Első hallásra egy kicsit megdöbbentő, de a legutóbbi fűtési szezont követően  például 86 millió forintot osztottak újra a költségmegosztók alapján: a lakók egy része ezt az összeget visszakapta, a másik része viszont a pótszámlán fizette be.

 A közös képviselők hozzászólásaiból két dolog világosan kiderült. Az egyik, hogy a panellakók jelentős része számára a fűtésszabályozás még mindig a bukóablak kinyitását-becsukását jelenti, s bizony sokan nem is használják a radiátorokra újonnan felszerelt termosztatikus szabályozószelepeket. A másik viszont az, hogy megdőlni látszanak a korábban kitalált megosztási arányok. A költségmegosztóval elsőként felszerelt házakban ugyanis általános alapelv volt a 30-70 arány, azaz a ház által összesen elfogyasztott hő harminc százalékát a lakások légtérfogata, hetven százalékát pedig a költségmegosztó adatai alapján osztották fel a lakók között. Mint a találkozón elhangzott, ebből olyan extrém eltérések is kijöttek egy adott lépcsőházon belül, hogy az egyik lakó 130 ezer forintot kapott vissza a szezon végén, egy másiknak viszont még ennél is többet kellett pluszként befizetnie. Mindebből adódóan sajnos nem egy épületben elmérgesedett a lakók egymáshoz való viszonya. Egy Deák Ferenc utcai közös képviselő felszólalásában éppen az ilyen példákkal indokolta, hogy az ő lakóháza nem kéri a költségmegosztók felszerelését. Merthogy a hőszigetelés eredményeként a ház már így is jelentős energiát spórolt meg, és költségmegosztó nélkül a békesség is megmaradt. A Techem képviseletében Csoknyai Zoltán elmondta, javasolják az említett 30-70 arány 50-50-re történő megváltoztatását, mert ezzel a tapasztalatok szerint tompítani lehet a fizetnivaló olykor kiugróan nagy különbségeit, hiszen jelentősebb részben a lakás légköbmétere alapján osztják el a fizetnivalót. A szakember javasolta, hogy a lakóházak éljenek a lakások fekvésével összefüggő korrekciós tényezők használatával is: egy északi fekvésű földszinti lakás felfűtéséhez ugyanis lényegesen több energia szükséges mint egy körbefűtött lakáséhoz.
 Mivel a most zárult fűtési szezonban a korábbi hét és félezer költségmegosztós lakás mellett újabb ezeregyszáz lakásban installálták e szerkezeteket, a sokak számára újdonságot jelentő kis készülékek miatt nem hogy csitulna, hanem inkább állandóvá kezd válni az értetlenség. Több közös képviselő is arról számolt be, hogy egy év tanulóidő mindenképpen kell a lakóknak, hogy a felszerelt radiátorszelepeket használni tudják és a költségmegosztó adatait is elhiggyék végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!