Egészségügyi informáltság: elégtelent kaptunk

<b>FMH</b> - Eleget tudunk a betegségekről, gyógyszerekről? Az orvosok szerint bizony nem: egy 1-től 10-ig terjedő skálán még a négyet sem éri el a magyar lakosság informáltsági szintje.

feol.hu

A WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. az egészségügyi témára való fogékonyságot és igényt vizsgálta egy 2008-as kutatása során. Mint kiderült, az orvosok szerint egy 10-es skálán még a 4-est sem éri el a magyar lakosság gyógyszerekkel, betegségekkel, életmóddal kapcsolatos informáltsági szintje.
 
Sajnos az eredmények alapján megállapítható, hogy a 18 éven felüliek egészségügyi tájékozottsági szintje még igen alacsony és a betegségmegelőző attitűd sem a megfelelő. Az okok minden bizonnyal az érdeklődés hiányában keresendők, a magyar felnőttek 34 százaléka ugyanis egyáltalán nem keres sehol egészség témakörben információkat, és 7 százalék azok aránya, akik teljesen közönyösek a téma iránt.
 
A fiatalabb korosztály (a 18 és 24 év közöttieknek) csupán 42 százaléka érdeklődik az egészség témakör iránt, a kor előrehaladtával a kíváncsiság  jól érzékelhetően nő: a 25 és 69 közötti felnőttek körében már 60-70 százalékos a tájékozódási igény.
 
Nemek tekintetében nem meglepő módon a hölgyek felé billen a mérleg nyelve. A férfiak eredményeihez viszonyítva csaknem másfélszeres azon nők aránya, akik érdeklődnek, illetve aktívan keresik a választ az őket érdeklő egészségügyi kérdésekre.
 
A kutatás szerint rendkívüli módon ledegradáljuk a tájékozódás szerepét az egészségi állapotunk megőrzésében. A felmérés szerint a lakosság az egészségi állapotot befolyásoló tényezők között az utolsó helyre sorolja a proaktív tájékozódást. S mindezt annak ellenére, hogy egyéb tényezők (pl. egészséges táplálkozás) is csak a megfelelő információk birtokában alkalmazhatók hatékonyan. 

Látogásson el az enteo Életmód klubjába is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!