Egy magyar katonanő halt meg Afganisztánban (frissítve)

Meghalt egy magyar katonanő az afganisztáni Baglán tartományban, amikor támadás érte a magyar konvojt hétfőn. Férje szintén Afganisztánban volt, de néhány nappal korábban már hazatért. Mindketten a tatai dandárban szolgáltak.

MTI

A tárcavezető elmondta: a támadásban, amelyet hétfőn hajnalban, magyar idő szerint fél négykor indítottak egy 32 éves katonanő meghalt, egy másik katona életveszélyes és két további társuk pedig súlyosan megsérült. Pappné Ábrahám Judit  törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, s a honvédség hősi halottjának tekinti.
Benkő Tibor altábornagy, a vezérkari főnök a támadásról annyit közölt, hogy a katonai konvoj éppen Puli-Humriból, a magyar bázisról Mazari Sarifba tartott, ahonnan a katonák már hazatértek volna Magyarországra, mert lejárt a mandátumuk.

A kormány Afganisztán-politikája változatlan - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, miután rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be a megtámadott magyar konvojról és a támadás halálos áldozatáról.
A konvoj mellett egy úgynevezett improvizált robbanószerkezetet robbantottak fel, majd három irányból kézifegyverekkel tűz alá vették a katonákat.
A konvoj negyedik autója, amelyben a meghalt katonanő és három sérült társa is utazott, ekkor kapott telitalálatot egy RPG-től - fűzte hozzá.
A konvoj parancsnoka segítséget kért és kapott; a helyszínen még jelenleg is harcok folynak, amelyben magyar egységek már nem vesznek részt, de a német és az afgán hadsereg katonái is még harcban állnak.


Hende Csaba újságírói kérdésre elmondta, hogy a környéken jelenleg homokvihar is van, ezért ez nehezíti például a súlyosan sérült, kómában lévő katona kórházba szállítását. A sérülteket így Puli-Humriban látták el, állapotuk stabil - fűzte hozzá.
Elmondta azt is, hogy a meghalt katonanő férje szintén Afganisztánban volt, de néhány nappal korábban már hazatért; mindketten a tatai dandárban szolgáltak.  
A honvédség eddig két katonát veszített az afganisztáni műveletekben; mindkettő tűzszerész volt.
Magyarország 2006 óta működtet PRT-t (Province Reconstruction Team - Tartományi Újjáépítési Csoport) az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A mintegy 240 fős alakulat Puli-Humri központban állomásozik.

 

Részvétét fejezte ki az Afganisztánban elesett magyar katona családjának az Egyesült Államok nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis hétfőn. "Szomorúan értesültünk a Magyar Honvédség katonájának haláláról, és több társának megsebesüléséről egy konvoj elleni támadás során.  Szívből együtt érzek az elesett katona családjával. Remélem, hogy sebesült társai tökéletesen felépülnek" - áll a nagykövetség által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Eleni Tsakopoulos Kounalakis az írta, hogy a támadás is mutatja a NATO és az ISAF előtt tornyosuló afganisztáni kihívás nagyságát.
"Hálásak vagyunk a magyar kormánynak, a Magyar Honvédségnek és a magyar embereknek az együttműködésért és az áldozatokért, amelyekkel hozzájárulnak ehhez a létfontosságú erőfeszítéshez" - fogalmazott a nagykövet.

Az LMP-frakció "Erőszakmentesség Kabinetjének" tagjai - Szabó Tímea, Dorosz Dávid és Mile Lajos parlamenti képviselők - által jegyzett, az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben a részvétnyilvánítás mellett a súlyos sérüléseket szenvedett három katonának is mielőbbi gyógyulást kívánnak.
Mint írták, meggyőződésük, hogy "a változó politikai és biztonsági körülmények" miatt a lehető legszélesebb nemzeti egyetértést kell kialakítani Magyarország afganisztáni szerepvállalásának kereteiről.

Átszállították az életveszélyesen sérült magyar katonát egy német kórházba

Egy német katonai kórházba szállították át kedden a hétfő hajnali afganisztáni támadásban súlyosan megsérült magyar katonát; állapota kritikus, továbbra is kómában van - közölte a honvédelmi tárca kedden az MTI érdeklődésére.

A tárca közleménye szerint a másik két sérült katonát is az afganisztáni Mazari Sarifban lévő német katonai kórházban kezelik. Nyolc napon túl gyógyuló sérüléseik a szakszerű ellátásnak köszönhetően továbbra sem veszélyeztetik teljes felépülésüket - fűzték hozzá.
A sérültek kórházba szállítását homokvihar akadályozta, ezért először Puli-Humriban látták el őket.
A támadásban, amelyet hétfőn hajnali fél négykor indítottak, Pappné Ábrahám Judit 32 éves katona meghalt, egy társa életveszélyesen, két további társa pedig súlyosan megsérült.
A katonanőt halála után hadnaggyá léptette elő, és hősi halottá nyilvánította a Honvédelmi Minisztérium. Pappné Ábrahám Judit több békefenntartó misszióban is részt vett, szolgált Macedóniában és Koszovóban is. 
Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök hétfőn a támadásról azt közölte, hogy a katonai konvoj Puli-Humriból, a magyar bázisról Mazari Sarifba tartott, ahonnan a katonák szolgálati idejük leteltével éppen hazatértek volna Magyarországra.
A konvoj mellett egy úgynevezett improvizált robbanószerkezetet robbantottak, majd három irányból kézifegyverekkel tűz alá vették a katonákat.
A konvoj negyedik autója, amelyben a meghalt katonanő és három sérült társa is utazott, ekkor kapott telitalálatot egy RPG-től (páncéltörő rakétavető) - fűzte hozzá.









OLDALTÖRÉS: Magyar katonákat ért támadások, balesetek Afganisztánban - KRONOLÓGIA







Magyar katonákat ért támadások, balesetek Afganisztánban - KRONOLÓGIA







Magyar katonákat ért támadások, balesetek Afganisztánban - KRONOLÓGIA







Magyar katonákat ért támadások, balesetek Afganisztánban - KRONOLÓGIA

Meghalt egy magyar katona az afganisztáni Baglán tartományban, amikor támadás érte a magyar konvojt hétfőn. A támadásban további három magyar katona is megsérült: egy életveszélyesen, kettő pedig súlyosan. Összeállítás a 2006 októberétől Afganisztánban, a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) keretében szolgálatot teljesítő magyar katonákat ért támadásokról:


2006. július - Afganisztánban tálib fegyveresek rakétát lőttek ki arra a buszra, amelyen egy holland konvojban húsz magyar katona is utazott. Senki nem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.
2008. június 10. - Afganisztánban egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben életét vesztette a magyar újjáépítési csoport katonája, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester. A 2006 ősze óta a bagláni tartományban szolgálatot teljesítő magyar újjáépítési csoportban ő volt az első halálos áldozat.
    2008. július 12. - Tűzszerész feladatai végrehajtása közben, robbanás következtében, életét vesztette egy tűzszerész, Nemes Krisztián százados Afganisztánban, a Kunduz városba vezető úton.
    2008. szeptember 13. - Kézifegyveres támadás érte az Afganisztánban szolgálatot teljesítő, magyar katonák egyik gépjárműoszlopát, a tűzharcban személyi sérülés nem történt.
    2008. október 27. - Egy magyar katona könnyebben megsérült, amikor egy tálib öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy rendőrőrsön, az észak-afganisztáni Baglán tartomány székhelyén, Puli-Humriban. A támadásban egy amerikai katona meghalt.
    2009. május 9. - Pol-e Khomritól északra rátámadtak a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) járőröző katonáira, akik visszaverték a támadást, közülük senki nem sérült meg.
    2009. szeptember 19. - Támadás érte az afganisztáni Baglán tartományban állomásozó MH Tartományi Újjáépítési Csoport egyik járőrcsoportját, személyi sérülés nem történt.
    2010. február 7. - Gránátvetővel támadtak meg magyar katonákat Afganisztánban; két katona sérült meg, egyikük súlyos, a másik könnyebb sérülést szenvedett.

OLDALTÖRÉS: Pokolgépek megöltek NATO-katonákat Afganisztánban





Pokolgépek megöltek NATO-katonákat Afganisztánban





Pokolgépek megöltek NATO-katonákat Afganisztánban





Pokolgépek megöltek NATO-katonákat Afganisztánban

Pokolgépek megöltek két NATO-katonát, köztük egy amerikait hétfőn Afganisztánban - közölte a szervezet parancsnoksága.
Az amerikai katona életét az ország déli részén oltotta ki egy házi készítésű pokolgép, ott, ahol a lázadók a leghevesebben támadják a nemzetközi erőket. A másik katona - akinek nemzetiségét eddig nem hozták nyilvánosságra - az ország északi részén kapott halálos sebet egy feltehetőleg tálib lázadók által telepített szerkezet felrobbanásában.
   
Velük 453-ra nőtt az Afganisztánban idén elesett külföldi katonák száma, közülük 295 volt amerikai az iraki és az afganisztáni háború külföldi áldozatait nyilvántartó icasualties.org honlap számvetése alapján. Tavaly az egész évben 520 embert veszítettek a nemzetközi erők Afganisztánban.
   
Az amerikai hírügynökség közölte adatok szerint ebben a hónapban 44 külföldi katona halt meg az országban, és közülük 29 volt amerikai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!