Emberek a hó fogságában - megyei helyzetkép 1987-ből

Fejér megye - Az 1987-es januári helyzethez hasonlítják azt, ami a napokban várható az országban, így Fejér megyében is időjárás tekintetében. Erőteljes mínuszok, havazás, hófúvás - ha mindez tényleg megvalósul, méghozzá napokon át, akkor könnyen előfordulhatnak olyan helyzetek, mint 25 évvel ezelőtt. Egy kis múltidézés a megyéből.

feol.hu

Felcsapva az 1987. január 12-i, hétfői Fejér Megyei Hírlapot - amelyben címlapsztoriként tálalják a hóhelyzetet - több rendkívüli eseménnyel is szembesülhet az olvasó.
A havazás akkor szombaton este érte el a megyét, járhatatlanná téve számos útvonalat. Aznap még csak 5-6 centiméter volt a hó vastagsága, ez azonban másnapra 15-20 centire hízott, a szél miatt pedig a 70-es úton és az M7-esen 70-80 centiméteres hóbuckák, átfúvások is előfordultak. Az üzemmérnökség területén 36 hóekés gép dolgozott, több helyen gondot jelentett a tej és a kenyér eljuttatása az üzletekbe. A beszámolók szerint aznap este órákra elment az áram a megyeszékhelyen, a Budapest-Szombathely közötti gyors vonat pedig 14 óra 24 percet késett...



A feketeleves azonban ezután következett, keddre ugyanis minden út járhatatlanná vált. Különösen kritikus helyzet Csákberény és Söréd térségében alakult ki, ahol négy autóbusz is elakadt. A 62-es főúton, Fehérvár határában pedig hét busz és számos személyautó vesztegelt, többen fagyásos sérüléseket szenvedtek. A Fejér Megyei Szent György Kórház felkészült a sérültek ellátására, például ideiglenes kórtermeket alakítottak ki. Az emberek - többek között az orvosok is - traktorral, szánnal jutottak el a nehezen megközelíthető helyekre. Az iskolákban hétfőn és kedden oktatási szünetet rendeltek el. A vasúti forgalom hétfőn délben leállt, számos szerelvény vesztegelt az állomáson vagy ahhoz közel, a vasúti dolgozók közül többen nem tudtak eljutni a munkahelyre. A volán helyközi járatai sem jártak jó darabig, s egy időre a fehérváriakat is leállították.
Hétfőn délután 400 embert - elakadt buszok, autók utasait - kellett kimenteni a hó fogságából.


Haláleset is volt: Dunaújváros térségében megfagyott egy ember, ám volt, aki szinte a csodával határos módon túlélte a fagyoskodást. A Közúti Igazgatóság egyik munkatársa például 24 órán át várakozott a fűtetlen autójában Söréd és Csákberény között, őt szerencsére időben kimentették. 

Jó lesz tehát vigyázni, ha valóban "lecsap" a tél...  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!