Érettségi: veszélyben a sztrájk miatt

FMH - Az oktatási miniszter kérelemre vagy hivatalból intézkedhet az érettségi vizsgával kapcsolatban, ha országos szinten veszélybe kerül a matúra jogszabályok szerinti lebonyolítása.

feol.hu

Az oktatási tárca honlapjára csütörtökön - a LIGA Szakszervezetek által meghirdetett országos sztrájk előtti napon - feltett tájékoztató szerint a minisztérium vezetője döntését adott esetben három munkanapon belül köteles meghozni és közzétenni. Intézkedése - amelyet távközlési eszköz útján is közzétehet - ezután azonnal végrehajtható.
A vonatkozó szabályok szerint akkor, ha a vizsgázó az írásbeliről neki fel nem róható okból elkésik vagy távol marad, az adott vizsgából pótló vizsgát tehet. Ehhez az iskolaigazgató járulhat hozzá.
Fel nem róható oknak számít minden olyan, a vizsgán való részvételt gátló esemény, körülmény, amelynek bekövetkezte nem vezethető vissza a diák szándékos vagy gondatlan magatartására.
Amennyiben nincs lehetőség az adott vizsgaidőszakon belül írásbelit tenni, engedélyezhető az írásbeli vizsgarész szóbelivel történő kiváltása. Akkor, ha a diák erre lehetőséget kap - és a vizsga eredetileg írásbeli vagy gyakorlati és szóbeli részből áll - a diáknak két tételt kell húznia.
Ha a diák írásbeli helyett szóbeli vizsgát tett, mindkét tételt a szóbelik értékelési szabályai szerint kell értékelni, majd a két tételre adott pontszám összegét a szóbelin elérhető pontszám kétszeresének százalékában kell kifejezni. Az érettségizőnek mindkét szóbelin legalább 10 százalékot kell teljesítenie ahhoz, hogy legalább elégségest kaphasson.

MTI

Az oktatási tárca honlapja a május 8-ai utazási lehetőségekről is tájékoztat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!