Fehér László Hódmezővásárhelyen állít ki

Az egyik legismertebb hazai kortárs festő, a Fejér megyei kötődésű Fehér László alkotásaiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Galériában október 8-án - közölte Nagy Imre múzeumigazgató csütörtökön a helyszínen.

MTI

Hosszú évek óta hagyomány, hogy a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet elnyerő alkotó a következő esztendőben önálló kiállítással mutatkozik be - mondta a művészettörténész. Hozzátette: a megújuló Alföldi Galéria emeleti termeiben Fehér László másféltucat, döntően az idén vagy az elmúlt években készült alkotását láthatja majd a közönség.


A székesfehérvári születésű, a képzőművészeti főiskolán Szentiványi Lajos és Kokas Ignác tanítványaként végzett festő a hazai alkotók közül az, akinek munkásságát a világ szinte bármelyik galériájában elfogadják és elismerik. Az ötvenhét esztendős alkotó itthon és külföldön is rendkívül népszerű a műtárgypiacon, az évtizedek óta rengeteg képet eladó festő volt az első kortárs magyar képzőművész, akinek műve a világ egyik legjelentősebb aukciósháza, a Sotheby's árverésére is bekerült.
Különleges, monokróm képeinek egy része a létező szocializmus világát idézi meg, más alkotásai egy-egy építészeti elem és az ember kapcsolatát vizsgálják, e műveknek szinte metafizikus hangulatot ad, hogy az alakokat csupán egy kontúr jelzi. A vásárhelyi tárlat látogatói néhány kép segítségével megismerhetik Fehér László szintén egyedi színkezelését is, az egyik bensőséges portré például saját lányát ábrázolja.


Fehér László 1993-ban Munkácsy-, 2000-ben Kossuth-díjat kapott. 2006-ban Prima-díjjal tüntették ki, illetve a Magyar Kultúra Követévé választották. A festőművész és Hódmezővásárhely kapcsolata csaknem négy évtizedes múltra tekint vissza, Fehér László ugyanis 1972-ben elsőéves főiskolásként az alföldi városban vett részt élete első művésztelepén. Elmondása szerint ekkor annyira megszerette a várost és az itt élő embereket, hogy kisebb megszakításokkal az Őszi Tárlat állandó kiállítójává vált. A 2009. évi Őszi Tárlaton Hódmezővásárhely Endre Béla-díját vehette át, tavaly pedig a tárlat fődíját szavazta meg a festőnek a kiállítás tizenegy tagú szakértő zsűrije.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!