Felháborító - arcátlanul lopják a terményt, hívatlanul szedik a borsót!

FMH - Beszélgetőpartnerem nem járult hozzá, hogy a nevét leírjuk, mert nem szeretné senki tudtára adni, hol takarítják be éppen a termést. Anélkül is volt már szerencséje népes csapat borsószedőhöz, de nem ő alkalmazta őket. Az utóbbi években egyre gyakoribb a terménylopás, aki tud, védekezik, más a törvény szigorában bízik.

Kovalcsik Katalin


A borsót is lopják, mert senki nem mondta, hogy nem lehet... Nálunk ez ma kifogás...
Fotó: FMH

A Fejér Megyei Bíróságon ezen a héten két terménylopásos  ügyben is ítéletet hozott  az illetékes  bíró. Az egyik szőlőlopás volt, amely a  szorgoskodók véleménye szerint csupán dézsmálás  volt.
- A dézsmálásból összejött négy zsák szőlő - mondta Gieszné  Boda Orsolya, a megyei bíróság sajtószóvivője. -  A leszedett szőlő értéke 16 ezer forintot ért, a rendőrség őrizetbe vette a négy embert, akiket a bíró négy nap elzárásra ítélt, de a négy nap őrizetben töltött időt beszámítva már szabadon vannak. A másik, szintén a   héten  született ítélet  figyelmeztetéssel végződött az elkövető számára. Kukoricalopáson kaptak egy férfit,  a lovas kocsin körülbelül hétezer forint  értékű  termény volt.
 
- A szabálysértési őrizet  72 óráig  alkalmazható - tette hozzá R. Szabó Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Ez a bírói előállításig  tarthat. Az eljáró bíró  elzárással, vagy maximum százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal szankcionálhatja a szabálysértést. Az elzárás 60 nap lehet, halmazatban  viszont akár 90 is.

Az őszi terménylopások a leggyakoribbak, de tudjuk jól, hogy a kiskertek dézsmálói is nagy károkat okoznak tavasztól őszig  egy-egy településen. A nagyobb gazdaságok már nem is mérik a károk nagyságát,  több millióról van szó.
 - Volt év, hogy a borsószedésnél negyven embert találtam a cégünk földjén - a társtulajdonos  nem árulta el, a megye mely  vidékén, mivel jelenleg is tart a betakarítás, szeretné a gazdaság látni az éves munka hasznát. -  A föld egyik végében dolgozott a kombájnunk, a másikban a  hivatlan csapat.   Szóltunk a rendőrségnek, én kimentem  a borsóföldre. Megkérdeztem a csapattól, miért szedik a borsót? Tudja, mit válaszoltak?! Azt, hogy senki nem mondta, hogy nem lehet. Maga mit válaszolna erre?!  Nyugaton a gazda kimegy a földre  kocsival, dolgozik a gépeivel, este otthagyja, reggel ismét elkezd velük földet művelni, betakarítani. Itthon a gépeket minden este haza kell vezetni, bezárni. Van telepünk, ahol négy őr vigyáz, van egy család, akit azért fogadtunk fel, hogy a terményre vigyázzon. Ennek ellenére előfordult, hogy éjszaka  nyilván kifigyelték az  őrt elvittek hat, ötvenkilós malacot.  Előfordult, hogy betakarítottuk a vetőmag kukoricát. A föld közepére zsákoltuk, amíg kiment  a teherautó. Bementek érte kiskocsival, elvitték.  Jelenleg a zöldségeket takarítjuk be. Mindenkinek azt mondom, jöjjön be a telephelyre, kaphat, ha kér, olcsóbban, mint a piacon. A kárunk évente többmilliós.   Azt próbáljuk elérni az őrzésekkel, hogy legalább  elfogadható szinten tartsuk a lopásokat. Felháborító, de  mást nem tehetünk. Lop  mindenki, bőrszíntől függetlenül,  de a lopások nyolcvan százalékát  a  sokat emlegetett népességből követik el.
 
Rendőrségi információk szerint október 7-én  Káloz külterületén apát és fiát értek tetten burgonyalopás közben. Személykocsival akarták elvinni a krumplit, de a mezőőr észrevette őket.  Hatodikán  Szabadhidvég  külterületén  hat enyingi lakos háromszáz kiló szőlőt szüretelt le más tőkéiről. Ercsiben  húszezer forint értékű kukoricát loptak el, Sárszentmihály Bóna erdőben két férfi fát lopott. Őket is elfogták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!