Felháborító rendelet: tilos a hét végi fűnyírás, kalapálás

Velence - A város képviselő-testülete elfogadta a rendelet módosítását, hét végeken nincs fűnyírás, szombaton déltől hétfőn reggelig tart a csendrendelet, de súlyosra sikerült, a többségnek nem tetszik.

A testület döntése: szombaton déltől hétfőn reggel hétig nem lehet füvet nyírni, kalapálni, fűrészelni. Építkezni igen, de előtte nem árt szólni róla a hivatalnak. A nagy hanghatással járó fűnyírás ellen volt a legelfogadhatóbb kifogás, legyen  a hét két utolsó napja a pihenésé,  de időközben kiderült, nem fogadta mindenki lelkesedéssel a döntést. Nem lehet kedvére tenni  minden egyes embernek,  a testületnek meg kell  találnia a középutat. Ahány érv szól a szombat-vasárnapi pihenő mellett, annyi a fűnyírás, a tetőjavítás, az antennaállítás, favágás mellett. A módosító javaslat előkészületben. A vita tárgya valószínűleg a teljes visszavonás, vagy a részleges csendrendelet lesz. Visszatérünk a döntésre.

- Zaj- és rezgésvédelmi rendeletünk  volt már eddig is, amit most érvénybe léptettünk az tulajdonképpen korlátozás - mondta  Papp Gyula Gábor címzetes főjegyző. - Velencén mindig is érzékenyek voltak a zajhatásokra az emberek. A nagyobb  gondokat a zene és a rendezvények szokták okozni,  ezt követően jöttek a tűzijátékok, majd a hét végi fűnyírások és az egyéb  munkák.  Egy képviselő indítványozta a  rendelet  módosítását, illetve  szigorítását. Volt ebben vita, több fordulót is végigbeszéltünk, de úgy látszik, súlyosra sikerült a rendeletünk. Gyakorlatilag az az érvelés kapott támogatást, hogy próbáljuk meg, hisz mindenképpen az a jövő útja, hogy valamelyest biztosítsuk a hétvégi pihenést.  Vélhetőleg az üdülőtulajdonosok és az állandó lakosok is eljutnak anyagilag  arra a szociális szintre,  hogy meg tudják oldani a hétközbeni fűnyírást, a kertek rendben tartását.

Az üdülőtulajdonosoknál  a rendelet kiverte a biztosítékot, a legtöbbjük nyilván csak a hét végén tudja levágni a füvet, de nagyon úgy tűnik, hogy az állandó lakosokat sem hagyta hidegen a megváltoztatott rendelet. A velenceiek nappal dolgoznak, későn  végeznek, ők is szombaton, vasárnap szeretnék  a kertjükben tölteni az időt, annak egy részét fűnyírással, de lehet, házi  barkácsolással is.  Nem beszélve arról, a fűnyírás időjárásfüggő, szombaton  10 óra is lehet mire a harmat felszárad. A  rendeletet egy másik képviselő indítványozta, vizsgálják felül, ami hamarosan meg is történik.
- Megkaptuk a testülettől a feladatot  a módosítás  előkészítésére, két alternatívát látok körvonalazódni - folytatta a főjegyző. - Az egyik, hagyjuk meg a szombatot egész nap a munkákra, marad a vasárnap pihenőnapnak, vagy oldjuk fel teljesen a rendeletet.  Felvetődött a kalákában való építkezés, de ehhez nem kell más, mint egy szóbeli engedélykérés, ez nem ütközik akadályba. Egyébként a rendelet  megszegése miatt senkit nem büntettünk meg.

- Megdöbbentett a hír  - Bakonyi András fején a zajt kiszűrő fülvédővel, sisakban épp füvet nyírt, amikor megszólítottuk. - Legyen lehetőség szombaton délig, egyig dolgozni,  pihenjünk délután, én is szeretek ejtőzni ebéd után. Egyéni vállalkozóként dolgoznék hét végén is, de ezek szerint nem lehet. A környezetemben másoknak  sem tetszik ez az egész, nem olvastam el a papírt, mérgemben összetéptem.
Martinovszky József  képviselő  vetette fel a téma felülvizsgálatát.
- Testületi ülésen, a lakossági felszólalásoknál kértem a képviselőket, hogy vizsgáljuk felül a rendeletet - mondta Martinovszky. -  Mindenképpen ajánlást kellene megfogalmazni, amit jobban megértenének az emberek, esetleg  szombaton és vasárnap déltől  négyig legyen igazi csendespihenő a városban. Ne nyírjunk füvet, ne zajongjunk, de utána mindenki fölébred, nem zavarja a zaj. Vasárnap végigjártam a környéket, folyamatosan mentek a fűnyírók. Bárkivel beszélek, mindenki fel van háborodva, egyik ezért, a másik azért. Ha végigmegyek a városban, sajnos olyan is vág a tilalom alatt, aki megtehetné hétköznapon is. Van olyan ismerősöm, aki  Sopronból jár ide pihenni, ledöntötte a vihar az antennáját, kénytelen szombaton, vasárnap  kalapálni, hogy lebontsa az állványt. A rendkívüli  időjárás is hozzájárul, hogy nem lehet normális menetben füvet vágni. Én csendben vagyok odahaza, kötelez a rendelet,  de nagyon sok lakó van, akit bosszant ez az egész. Van egy érdekes  példám.  Mondja az ismerős, megbontotta a szél a tetőm, kalapálni kellene, de nem lehet. Miért,  olyan  durva a szomszéd? kérdeztem tőle. Igen, válaszolta, tavaly följelentettem  fűnyírásért.
Martinovszky József  közben megmutatta  vállalkozásban dolgozó fűnyíróit.
- Ezek a birkáim, volt már úgy, hogy kölcsön akarták kérni a négylábúakat. Egyszer hazavittünk néhányat, először a feleségem virágait legelték le a teraszról. Nézze a szomszéd sövényét, mintha zsinórmértékkel nyírták volna le! A szélvihar letörte ágakról leették a leveleket, addig nem nyugodtak, így mivel már nincs más, nekiláttak a fűnek. Egy üdülőtelekre nem érdemes  odavinni a birkát, lelegelnének  mindent. 

Elsejétől tilos a tűzgyújtás

Valószínűleg kevesen tudják, hogy Fehérváron  tilos a közterületeken a  nyílt téri égetés. Az avar, kerti hulladék eltüzelését viszont egyfajta tűrt állapotként engedélyezik  a családi házas övezetekben, ám a tűzgyújtási tilalom éppen a napokban lépett életbe. Mint Kovács Zoltán, az önkormányzat kommunális irodájának környezetvédelmi munkatársa lapunknak elmondta, a megyeszékhelyen csak március 15. és május 31., valamint szeptember 1. és november 15. között szabad elégetni a kerti hulladékot, mégpedig reggel nyolc és tizenkét, valamint délután négy és hét óra közötti időszakban. Vasárnap  és ünnepnapokon pedig még ekkor sem szabad tüzet gyújtani.
Velencén ehhez képest lazábbak a szabályok: április 15. és október 15. között engedéllyel, 2200 forintnyi illeték befizetésével  bárki elégetheti az ágakat, lombot, nyesedéket, e hónapokon kívül pedig nem kell illetéket fizetni. A hét vége azonban itt is tabu, már ami a tüzelést illeti. A velencei szabályozás kitér arra is, hogy kerti szalonnasütő és grillsütő rendeltetési céljának megfelelően használható, oly módon, hogy be kell tartani a szomszédjogokat és a birtokvédelemre vonatkozó előírásokat.
Székesfehérváron egyébként  a fűnyírásra nem vonatkozik a velenceihez hasonló, korlátozó rendelet. Ennek legfeljebb a zajterhelési határérték szabhat gátat, már amennyiben a fűnyírónkból kitörő zaj meghaladja az ötvenöt-hatvan decibelt. Persze, a legtöbb ember nem járkál zajmérővel a zsebében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!