Génmódosított kukorica - Véletlenül érkezett volna vetőmag az országba?

FMH - Elképzelhetetlen, hogy véletlenül került génmódosított vetőmag a neves multinacionális vetőmagforgalmazó cég szállítmányával hazánkba - reagált lapunk megkeresésére Pálmai Ottó, a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója a gyorsan szinte botránnyá dagadt hírre.

Zsohár Melinda

Magyarország egyik erénye, hogy tilos génmódosított növényeket termeszteni, beleérte a vetőmagot is, amelyet szintén nem  használhatunk. Az Európai Uniós országok között  a legszigorúbbak közé tartozik az erre vonatkozó törvényünk, azaz nulla-toleranciás. Az új alaptörvényünk is tartalmazza a génmódosítás-mentes - GM0-mentes - mezőgazdaságot, amelynek kereskedelmi és anyagi vetületei messzire vezetnek.
- A hitelességünket sodorták veszélybe - fűzte hozzá Pálmai Ottó, aki azonban bízik benne, hogy a gyors cselekvés megakadályozta a további terjedését a GMO-szennyezett kukoricának.
Kápolnásnyéken 47, Sárosdon 24 hektárnyi kukoricát volt köteles kitárcsázni a neves multinacionális vetőmagforgalmazó óriáscég, amely egyébként európai uniós tagállamból (!) szállította a vetőmagot. A  budapesti székhelyű Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal növénytermesztési igazgatósága hozta a határozatot a megsemmisítésről, ezt megküldték a vetőmagforgalmazónak, amely saját költségén kitárcsázta a növényt, majd újraszántotta a termőföldet mindkét Fejér megyei területen.

A botrányos, génmódosított kukoricavetésre a múlt héten derült fény. Részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!