Gépen szállt fölénk - ezrek kémlelték a bravúros repülős bemutatót

Székesfehérvár - Az Albatrosz Repülő Egyesület sikeres repülőnapot rendezett a börgöndi repülőtéren. A hőségben is több százan látogattak ki a látványos bemutatók helyszínére.

Kovalcsik Katalin

 Érdekes volt látni, amint  a több száz (ezer?) felnőtt és gyermek tekintetét az égre szegezve  sétált a programok helyszínei közt.  Volt némi összeütközés a szemet gyönyörködtető mutatványokat kémlelők közt, szerencsére csak  egyszerű bocsánatkérés kimenetellel. A családok közül jónéhányan szabályosan sátrat vertek a repülőtéren, kis padot, széket vittek magukkal,  kényelmesen helyet foglaltak a  füvön, az elkerített terület közelében, hogy jól láthassák az égi mutatványokat, valamint a  földi technikát is szemmel tarthassák. Látnivaló volt bőven a repülőnapon, még II. világháborús légvédelmi ágyú is, ami szerepet is kapott a kezelő személyzettel együtt.
- Jó  az idő és úgy látszik, a repülés még mindig az érdeklődés középpontjában van - mondta  Szilády  Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke.  Besenyei Péter és Veres Zoltán  bemutatói mindig nagyon sok érdeklődőt vonzanak, ahogy  Tóth ferenc világbajnok vitorlázó műrepülő bemutatója szintén.

Igazán változatos  programot  szervezett az egyesület, és miközben a nézők az eget és a néha lélegzetelállító repülésekre figyeltek, mindig volt, aki kommentálta a látotattakat,  mesélt az éppen  le- vagy felszálló gép típusáról. Aki kitartó volt, és egész napra berendezkedett a repülőtéren, még hadi játékot is láthatott. A  II. világháborús hagyományőrzők pirotechnikai eszközökkel hatástalanították az szovjetek  éjszakai repülést végző gépét, de előtte Besenyei Péter tartott bemutatót.
- A repülés kevésbé fáraszt, mint a népszerűség,   de nagyon  jó érzés, hogy ennyien érdeklődnek az iránt, amit csinálok,   hálás vagyok érte - mondta Besenyei Péter  világbajnok műrepülő. - A nyáron minden hét végén van bemutatóm valamerre itthon és külföldön is.  A versenyre való felkészülés más, mint egy bemutatóra, azokra  tulajdonképen nem kell készülni, rutin feladatokat hajtok végre, hiszen hosszú évek óta műrepülők, meg sem merem mondani mióta.  Verseny sajnos nincs az idén, csak 2013-ban kezdjük újra. Bemutatón voltam nemégiben  Csehországban, Ausztriában, jövő héten Tihanyba, megyek, de a kisgépem úton van Kínába, valamint lesz bemutatóm Srí Lankán   és Maldívban is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!