Gyakorolni kell a hólánc felrakását!

FMH - Szemben hazánkkal, sok országban kötelező a téli gumiabroncs használata tehergépkocsikon, kamionokon épp úgy, mint személygépkocsikon.

Miskei Anita

A téli gumiabroncsok hiányát sok helyen pénzbüntetéssel is sújtják, ezzel hívva fel az autósok figyelmét arra, hogy a téli abroncs gyakorta életeket menthet meg. Korábban több gumisműhely szakembere megfogalmazta már, a nyári "papucsok" hét Celsius fok alatt nem tapadnak megfelelően, így ahol a téli már fog, sőt megáll, ott a nyári még csúszik. A kamionok, teherautók, pótkocsit vontatók korábban hóláncot helyeztek fel a havas utakon, napjainkban már például Németországban számukra sem elegendő ez a megoldás. Lánczos János, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságának üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője megfogalmazta, a téli hónapokban fel kell készülni a váratlanul érkező rendkívüli időjárásra. Ha például orkán erejű szél fúj és folyamatosan havazik, akár 1-2 óra alatt megbénulhat a megye közlekedése. Ugyanis sok autós nem szereltet fel téli gumiköpenyt,   nincs hólánca, vagy annak  felszerelésében nincs gyakorlata. Tartós fagy idején, mínusz nyolc Celsius alatt hiába a takarítás, a jéggé fagyott hótól nehezebb megtisztítani az utakat. Megjegyezte, Fejérben a téli időszakban átlagosan 20-25 napon kell havas utakra számítani. Lánczos János elmondta, fontos  a téli gumiabroncsok felszerelése, de emellett olyan tartozékok, mint a hólánc, hólapát, elemlámpa, jégoldó folyadék, sőt, egy zsák homok elhelyezése a csomagtartóban is mentőöv lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!