Gyermekük életéért küzdenek - feljelentették őket!

Székesfehérvár, Lovasberény - Egy beteg gyermek érkezése a legnagyobb próbatétel, amelyet egy családnak le kell küzdenie. Harcolni egy csöppségért, akiről orvosai az első pillanatban lemondtak, ez az igazi tragédia. A Csordás család szívbeteg gyermekéért küzd.

Miskei Anita

 - Zajos életvitelünkkel zavarjuk az alattunk lakó családot  - vágott bele fanyarú mosollyal Csordás László  történetükbe. A családot csendháborításért jelentették fel a Palotai úton lakó harmadik emeleti szomszédok. Éppen akkor, amikor a család nehéz időket élt át. Csordásék sorsa még 2008 júliusában vált igazi rémálommá.  Egy gondozott terhességet követően többszörös fejlődési rendellenességgel született meg kisfiuk, Koppány. A tizenöt hónapos gyermek, bár arcán a mosoly fel-felcsillan, ma még csak épp hasáról a hátára fordul. Egyedül ülni sem képes. 

- A terhességem 36. hetében derült ki, hogy nincs a köldökzsinórban véráramlat - vette át a szót Csordásné Szántó Szilvia, a megtört fiatal édesanya. Akkor még azt sem tudták, vajon megéri-e a gyermek a másnapot.  Ma már 15  hónapos a kisfiuk, azonban súlyos szívbeteg, s minden napjuk küzdelemmel teli. -  Egy beteg gyermek érkezése különösen megviseli a családokat. Tudom, hiszen ha nincs a hitünk, talán már nem vagyunk együtt. Református lelkészünk segített abban, hogy egymás segítői, társai, ne pedig ellenségei legyünk férjemmel.  Koppány érkezésével felrúgta terveinket. Addig megspórolt pénzünk a megálmodott családi ház helyett gyógyíttatására ment el, mentálisan s fizikailag is megsínylettük az elmúlt másfél évet. De nem adom fel, hiszem, hogy van esélye a gyermekemnek egy igazi életre - mondta Szilvia, aki bár saját bevallása szerint megtört, szavai és szíve  olyan akaratot és erőt sugároz, amelyet sokan megirigyelhetnének. Az akaratra pedig nagyon nagy szükségük van, hiszen a 15 hónapos gyermek komoly szívműtét előtt áll. Motoros szívműtétre várnak, a gyermeket várhatóan november végén operálják, melynek kimenetelét még orvosai sem tudják megjósolni. De  a kockázatos operációig  nap mint nap, óráról órára zajosan élnek.
- Amikor Koppány és a feleségem hazatértek a kórházból, a lakók megértését kértem  az esetleges kellemetlenségekért. Ugyanis olyan új élethelyzetbe kerültünk, amire nemigen lehetett felkészülni. Koppány betegségéből kifolyólag speciális táplálást igényel. Az orvosi procedúrák megpróbáltatásai miatt hagyományosan a száján keresztül nem fogad el semmit. Emiatt etetése nagy gonddal jár. Hasán keresztül  egy gyomorszonda segítségével etetjük. A fertőzés veszélye miatt mindig friss táplálékot készítünk, vagy géppel vagy fecskendővel tápláljuk a gyermeket. Alattunk lakó szomszédaink azonban az etetéseket követően mind gyakrabban dörömböltek fel, ez elviselhetetlenné vált. A feszültséget igyekeztünk csökkenteni, így ekkor egy napra előre elkészítettük az ételt, s bíztunk abban, hogy a készétel a hűtőben nem bomlik majd olyan mértékben, hogy az gondot okozhatna - mondta az édesapa. Majd kiemelte, a zajok oka, hogy az etetés olyan megrázó rosszullétekkel jár, amelyet követően Koppány orrában és garatában váladék képződik, amit egy porszívóra csatlakoztatható készülékkel szivatnak le. E nélkül meg is fulladhatna kisfiuk. Az alsó szomszéd az apa szerint úgy véli, szándékosan porszívóznak, s bosszantják a kisgépek zajával is. Csordás László kiemelte, nemigen van idejük, s energiájuk a szomszédok zavarására. Ráadásul bútorokat sem tologatnak, ahogyan azt az alattuk lakók állítják. Úgy vélte, talán ha valaki környezettanulmányt folytatott volna, látja, életük miként zajlik.  -Gondjainkat fokozza, hogy feleségem édesanyja 80 százalékban látássérült. Emiatt valóban előfordul, hogy nekimegy egy széknek. A kialakult helyzet azonban odáig fajult, hogy anyósom már inkább ki sem merészkedett szobájából. A lakásban egyébként 35 éve él Szilvia édesanyja, s jóban van a szomszédokkal, mindannyian segítőkészek - tette hozzá a fiatal édesapa.
Az eset kapcsán lapunk felkereste Székesfehérvár önkormányzatának szabálysértési irodáját is. Mint kiderült, két esetben jártak el Csordásék ügyében az alattuk lakók feljelentése nyomán az önkormányzatnál. Ezek egyike volt a csendháborítás esete, a másik pedig a kutyatartás szabályainak megszegése miatt indult. Werger Éva, a szabálysértési és igazgatási iroda vezetője úgy tájékoztatott, hogy a feljelentés nyomán indított eljárás során meghallgatták a tanúkat. A közeli hozzátartozóknak arról is nyilatkozniuk kellett, igazat mondanak.
- A szabálysértési eljárás során 30 ezer forintig terjedő pénzbírság szabható ki, a Csordás családnál azonban figyelembe vettük a körülményeket, és a legenyhébb szankcióval éltünk, figyelmeztettük őket. A panaszt bejelentő lakos egyébként éjszakai bútortologatást, veszekedést és kisgépek használatát jelölte meg panaszlevelében. A tanúk meghallgatását követően hoztunk határozatot. A feljelentő két tanút hozott, amíg a feljelentett családból csupán a családapa jelent meg. A meghallgatást követően bizonyítottnak véltük a panaszt, így hoztunk határozatot - mondta Werger Éva. Hozzátette, helyszíni szemlét nem tehetnek egyetlen esetben sem. A csendháborítás azonban gyakori jelenség. Társasházakban már az is annak számít, ha valaki rendszeresen hangosan hallgat zenét úgy, hogy azzal a környezetében élők nyugalmát zavarja. -  Csendháborítás esetén a birtokvédelmi eljárást szoktuk javasolni a panaszosoknak, mert  ha a birtoksértést megállapítjuk, akkor előbb kötelező határozatot hozunk arról, hogy ne zavarja a szomszédokat, majd ez öt éven belül bármikor végrehajtható - mondta az iroda vezetője.  - Határozatunk ellen kifogást nyújtott be a Csordás család, amelyben a bíróság dönt. 
Az esetről szerettük volna megkérdezni a feljelentést tevő családot is. Otthonukban kerestük meg őket, akkor a panaszt tevő asszony úgy fogalmazott, nem szeretne beszélni az ügyről.

A történtek ellenére a Csordás család szerint nagyon fontos a jó szomszédság. Éppen ezért jelezték a szomszédoknak, beteg gyermekük ápolása okozhat kellemetlenségeket. Többségében megértőek voltak. A csendháborítás nyomán határoztak úgy, hogy más megoldást keresnek. Elszántak voltak, egy garázsban is meghúzták volna magukat a nyugalomért.  Hiszen igyekeznek mentálisan is felkészülni  szívbeteg kisfiuk kockázatos műtétjére. Egy Palotai úti szomszédjuk kínált számukra megoldást, felajánlotta  használaton kívüli lovasberényi házát Csordáséknak, ahol nem csak gyermekük gondozása, de kutyájuk is velük maradhat. A család jelenleg ott tölti napjait, miközben  saját lakásuk üresen áll. A problémát azonban az okozza, hogy a műtétet követően steril körülményt kell majd biztosítani gyermekük számára, hiszen egy fertőzés akár a kicsi életébe is kerülhet. Az ideális környezet megteremtésére  azonban még nem talált módot  a család.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!