Havazás - Nincs lezárt út Fejér megyében

2012. február 17., 16:51 szerző: MTI, FMH
Péntek reggelre járhatóvá vált az út Fehérvár és Zámoly között, délutánra pedig a közútkezelő tájékoztatása szerint már nem volt lezárt út a megyében. A katasztrófavédelem csütörtök éjfélig ötvenegy riasztást kapott a megyében a hóátfúvások miatt, s a rendőrségnek is számos helyszínen kellett intézkedni a baleseteknél, elakadt járműveknél. Fejérben ismét esett a hó, de délutánig nem történt jelentős esemény. (frissülő hír)
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0

Az alábbi fotók még csütörtökön készültek. Olvasónk, Nagy Máté készítette őket Tordasról kifelé.
Egy nő autójával árokba csúszott, de semmi baja nem történt - elmondása szerint csupán egy pillanat műve volt az egész, amikor megcsúszott. A felfelé igyekvő autók pedig sorban segítségre szorultak, jégpálya volt az út, így a többi jármű utasai segítették egymást a szorult helyzetben. A hazafelé vezető úton, az M7-esen rá fél órára torlódás miatt lassult a forgalom egy kamion miatt - számolt be a helyzetről olvasónk.

17:06 Vasárnapra jelentős enyhülést ígérnek az időjósok. Az enyhüléssel együtt csapadék is érkezik. Havasesőre lehet számítani a hét utolsó napján az előrejelzések szerint.

Fejér megyében több hajléktalan-mentés is történt az elmúlt napokban. Dunaújvárosban ezúttal senki nem került életveszélyes állapotba a fagy miatt.  Ugyanakkor több ittas személyt is kórházba,  illetve az éjjeli menedékhelyre szállítottak biztonsági intézkedés keretében.

Az Utcai Szociális Szolgálatnak továbbra is nagy szüksége volna adományokra. Elsősorban takarók és tartós élelmiszerek kellenének.

A szolgálat krízis autója a hétvégén is megerősített szolgálattal dolgozik. Este hat és tíz óra között nyolc,  úgynevezett bázisponton osztanak majd ruhát és ételt a város különböző pontjain.

16:00 Megszűnt az útlezárás Adony és Perkáta között a 6208-as úton. Elzárt település és a rendkívüli időjárás miatt lezárt út nincsen pénteken Fejér megyében.

A Magyar Közút Fejér Megyei Igazgatósága jelenleg 31 géppel dolgozik a megye útjain.

14:15 Pénteken a megyei utak járhatóbbak, mint tegnap. A Magyar Közútkezelő tájékoztatása szerint Fejérben 0 fok körüli a hőmérséklet, a leesett hó vastagsága 6-7 centiméter. A közútkezelő közel 40 géppel takarítja az utakat, és három hómaró is munkába állt. A szél élénk, de nincs hóátfúvás, és nem is várható az eddigi előrejelzések alapján.

Az utak burkolatának állapota reggel óta javult, ám a hóátfúvással korábban érintett szakaszokon érdemes vigyázni. A só és az olvadás miatt az utak latyakosak lehetnek, helyenként kemény jégbordák alakultak ki rajtuk.

Lánczos János, a Magyar Közút Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságának üzemeltetési osztályvezetője azt javasolja, ezeken a helyeken 40-60 km/h sebességgel közlekedjenek az autósok.

Kora délután már havas eső esik.

Péntek

12:00 Az Útinform szerint a 6208-as jelű út Adony és Perkáta között még mindig járhatatlan, de információink szerint a közútkezelő munkatársai intézkednek.

09:29 Az Útinform tájékoztatása szerint a havas úton péntek reggel az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 16-os kilométernél baleset történt, sávlezárás akadályozza a közlekedést.

07:44 A 8123-as utat Székesfehérvár és Zámoly között, valamint a 6209-es utat Szabadegyháza-Sárosd között a közútkezelő a tájékoztatása szerint reggel 7:00 órára felszabadította. A 6208-as út Adony és Perkáta között továbbra is le van zárva.

Pénteken reggelre a szél mérséklődött, de a jegesedés és az újabb csapadék, havazás továbbra is fokozott figyelmet, óvatosságot igényel a közúti közlekedésben.


07:05 Az utasoknak pénteken 45-50 perces késekre kell számítaniuk a székesfehérvári vasútvonalon, mivel csütörtök délután a Budapest-Székesfehérvár vonalon, Tárnok és Martonvásár között az egyik vágány felett leszakadt a felsővezeték - közölte a Mávinform pénteken reggel.

A vasúttársaság közleménye szerint a másik vágányon csak váltakozó irányban tudnak közlekedni a vonatok, a biztonsági előírások betartásával. A két állomás között dízelmozdony továbbítja a vonatokat.
A torlódások és a nagyobb késések elkerülése érdekében a reggeli és a kora délelőtti Martonvásárig és onnan közlekedő elővárosi vonatok, csak Tárnokig közlekednek.
Tárnok és Martonvásár között az utasokat autóbuszok viszik előreláthatóan 8 óráig. Az utasoknak 45-50 perces késére kell számítaniuk. A vonatok közlekedéséről elutazás előtt célszerű előre tájékozódni.
A MÁV Zrt. szakemberi folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán, és csak a déli órákra ígérik a teljes megjavítást. A menetrend szerinti közlekedés csak a kora délutáni órákra állhat helyre.

Péntek, 06:57 Vannak még lezárt útszakaszok Fejér megyében

Csütörtök éjfélig 51 esetben riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit Fejér megyében, többségében a viharos szél miatt kialakuló hóátfúvásokban elakadt személyautók és tehergépkocsik műszaki mentéséhez. A szél péntek reggelre mérséklődött. Elzárt település jelenleg sincsen a megyében. Továbbra sem járható, le van zárva a 8123-as út Székesfehérvár és Zámoly között, a 6208-as út Adony és Perkáta között, valamint a 6209-es út Szabadegyháza és Sárosd között.
Pénteken reggelre a szél mérséklődött, de a jegesedés és az újabb csapadék, havazás továbbra is fokozott figyelmet, óvatosságot igényel a közúti közlekedésben.

Aki a vezetés mellett dönt, csak a téli közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú járművel, megfelelő mennyiségű üzemanyaggal induljon el, különös tekintettel a gumik állapotára, és mindenképpen érdeklődjön azl Útinformnál a tervezett útvonal járhatóságáról. Elakadás esetén a 105-ös, vagy a 112-es segélyhívón tehetnek bejelentést, kérhetnek segítséget

OLDALTÖRÉS: Balesetek, lezárt utak a hóátfúvás miatt csütörtökön - nincs elzárt település

Balesetek, lezárt utak a hóátfúvás miatt csütörtökön - nincs elzárt település

19:49 Az úton keresztbe fordult kamion miatt torlódik a forgalom a 62-es főút 3-as kilométerénél, Dunaújváros határában - közölte a rendőrség csütörtökön kora este.

19:45 A viharos szél és havazás, illetve hófúvás miatt csütörtökön kora estig mintegy száz műszaki mentést végzett a katasztrófavédelem; Bács-Kiskun megyében tizenöt település elérhetetlen - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Közlekedési balesetekben tizenketten sérültek meg, illetve összesen heten szenvedtek szén-monoxid-mérgezést, egy ember a mérgezés következtében meghalt.

A katasztrófavédők elsősorban közúti baleseteknél avatkoztak be, valamint elakadt járműveket mentettek ki a hó fogságából. Csávoly és Baja között, az 55-ös főúton összesen ötven járművet szabadítottak ki a beavatkozó egységek, a Tolna megyei Iregszemcse és Nagyszokoly között harminc jármű, köztük egy tizenkét embert szállító busz akadt el a hóban. Az M7-es autópálya 57-es és 60-as kilométere között tizenkilenc autó csúszott egymásba.
Kora délután Bács-Kiskun megyében tizenöt településre nem lehetett bejutni, délelőtt a Veszprém megyei Hidegkút volt átmenetileg megközelíthetetlen, a településre vezető utat a közútkezelő másfél óra alatt megtisztította. A hó és az erős szél következtében hat megyében ideiglenesen huszonnégy útszakasz volt járhatatlan, a legtöbb Bács-Kiskun és Fejér megyében, de érintett volt Komárom-Esztergom, Nógrád, Békés és Veszprém megye is.
Az OKF összesítése szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat délután hét megye (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj Zemplén, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém) 38 kistérségére adott ki másodfokú riasztást.

18:50 A megyei katasztrófavédelem kora este arról számolt be, hogy 18 óráig már 43 esetben riasztották őket - a katasztrófavédelem tűzoltó egységeire jellemzően elakadt kamionok miatt van szükség.
 

Az M6-os autópályán a 77-es kilométerénél erős hófúvás nehezíti a közlekedést. A 62-es főút Seregélyes-Szabadegyháza-Perkáta szakaszán továbbra is kritikus a közlekedés, a gépkocsivezetőknek folyamatos forgalomtorlódásra kell számítaniuk. A főút jégbordás, a hóátfúvások miatt nehezen járható, több műszaki mentés zajlik. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon kialakított veszélyhelyzet-kezelési központ üzemeltetését a katasztrófavédelem a jelenlegi helyzet folyamatosan fennállásáig fenntartja. A nehezen járható útszakaszok takarítását a közútkezelő folyamatosan végzi. A Volán gépjárművei valamennyi célállomásra elértek, néhány esetben kerülő útvonalon. A Martonvásár-Tárnok közötti szakaszon egy vágányon megindult a vonatközlekedés.
A mentőszolgálattól kapott tájékoztatás szerint a betegellátás és szállítás biztosított. Az áramszolgáltató tájékoztatása szerint Fejér megyében a lakossági szolgáltatásban áramkimaradás nem volt. A rendkívüli időjárás és a hófúvások miatt kialakult nehéz közlekedés miatt tanítási szünet elrendelésére nem került sor. Az országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a szélerősség reggelre mérséklődik, ugyanakkor a jegesedés továbbra is veszélyt jelenthet a közúti közlekedésben. Reggeltől Fejér megye területén újabb csapadék várható. 
18:02 A Budapest­–Székesfehérvár vasútvonal egy szakaszán újabb akadály, egy működésképtelen mozdony miatt még hosszabb várakozási időre számíthatnak az utasok - közölte a Mávinform. A közlemény szerint a Budapest­-Székesfehérvár vasútvonal Ódinnyés és Székesfehérvár közötti szakaszán a vonatok csak egy vágányon közlekednek a szolgálatképtelen mozdony miatt. A székesfehérvári vonalon Tárnok és Martonvásár között a délutáni felsővezeték hiba miatt Martonvásár és Tárnok között egy vágányon, sebességkorlátozással közlekednek a vonatok. A szakemberek a végleges helyreállítást, illetve a másik pályatest használatát korábban péntek reggelre ígérték. A nagyobb késések elkerülése érdekében az úgynevezett martonvásári helyi járatok a fél órás ütem helyett óránként közlekednek, illetve a Nagykanizsáról Budapestig és a Szombathelyről szintén Budapestig közlekedő vonatok Székesfehérvár és a főváros között minden állomáson és megállóhelyen megállnak - közölte a vasúttársaság.


17:49 Több autó és egy autóbusz is a hóban rekedt Etyek és Biatorbágy között a 8108-as úton; a rendőrség lezárta az utat, és megkezdte az autók kimentését - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Elzárta a hó a külvilágtól Adony-Szőlőhegyet. Az ott élő családok egyike jelezte, hogy nem lesz elegendő élelmük, a segítséggel kapcsolatban a katasztrófavédelemmel egyeztet a rendőrség - mondta el R. Szabó Ágnes.
Tájékoztatása szerint az erős szél okozta hóátfúvások miatt továbbra is több út járhatatlan.

17:42 A dunaújvárosi  tűzoltók és polgári védelmisek segítettek a 6-os úton a kisapostagi reptérnél hóátfúvásban elakadt öt személyautónak. A 62. főúton Perkáta előtt két személy- és két teherautónak. Az adonyi szőlőhegyre vezető 6208-as  úton két személyautónak, valamint egy kukásautónak és egy hókotrónak. Ez az út csütörtökön járhatatlannak bizonyult.  Mezőfalva és Sárbogárd között két teherautónak (az egyiken 60 sertés volt), egy pótkocsis teherkocsinak és két személyautónak segítettek a tűzoltók: az egyik személykocsiban volt egy könnyű sérült. Ez a szakasz is járhatatlan. Előszállás polgármestere és a helyi gazdák húsz kamiont segítettek fel a falu melletti dombon: ezzel is könnyítve a tűzoltók terhein. Lezárták az 51-es főút Dunavecse és Szalkszentmárton közötti szakaszát is.


Dunaújvárosi fotós kollégáink képei a környékbeli helyzetről:

 

17.00 A megyei katasztrófavédelem délutáni beszámolójában közölte: csütörtökön 0:00 órától 16:00 óráig közel 40 esetben riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit a rendkívüli időjárással összefüggésben Fejér megyében. A hóátfúvások miatt útszakaszok váltak járhatatlanná, amelyeket le kellett lezárni. Elzárt település nincsen a megyében. Délelőtt összeült a Megyei Védelmi Bizottság operatív törzse az igazgatóságon kialakított veszélyhelyzet-kezelési központban.

Jelenleg nem járható, le van zárva a 8123-as út Székesfehérvár és Zámoly között, a 6209-es út Szabadegyháza-Sárosd-Sárkeresztúr között, a 6219-es út Nagykarácsony és Mezőfalva között, valamint a hófúvás miatt nem megfelelő látótávolság miatt a 1104-es út Bicske és Mány között.

A 62-es főút Seregélyes-Szabadegyháza-Perkáta szakasza nehezen járható.

A Megyei Védelmi bizottság operatív törzse a délelőtt folyamán a szükséges egyeztetéseket lefolytatta, az időjárás következtében felmerült feladatokat a katasztrófavédelem koordinálja. A bevont társszervek vezetői kétóránként jelentést küldenek. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon kialakított veszélyhelyzet-kezelési központ üzemeltetését a katasztrófavédelem a jelenlegi helyzet fennállásáig fenntartja.

A lezárt útszakaszok felszabadítását a közútkezelő a szél mérséklődését követően kezdi meg. A nehezen járható útszakaszok takarítására a közútkezelő összpontosította erőit.

A Volán gépjárművei valamennyi célállomásra elértek, néhány esetben kerülő útvonalon. A vonatközlekedésben a nap folyamán egy eseményről érkezett bejelentés, a Martonvásár-Tárnok közötti szakaszon felsővezeték-szakadás történt, amelynek helyreállítása azonnal megkezdődött, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják a két érintett állomás között.

A mentőszolgálattól kapott tájékoztatás szerint riasztáskor felveszik a kapcsolatot a Magyar Közút ügyeletével.

A katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek beavatkozására a nap folyamán 16:00 óráig közel negyven esetben volt szükség. A viharossá fokozódó szél miatti hófúvások kapcsán személyautók és tehergépkocsik akadtak el Fejér megye több pontján, négy baleset járt személyi sérüléssel, amelyeknél összesen négy személy sérült meg könnyebben.

A csütörtökön reggel, az M7-es autópálya Siófok felé vezető oldalán történt baleset miatt - egymáshoz közeli helyszíneken rövid időn belül összesen 19 járművet ért baleset -, a műszaki mentés idején több kilométer hosszan feltorlódott a forgalom az autópálya ezen szakaszán.

OLDALTÖRÉS: A rendőrség megyeszerte számos helyen intézkedik balesetnél

A rendőrség megyeszerte számos helyen intézkedik balesetnél

16.30 Percről percre változó helyzetről adnak számot Fejér megye járőrei, ezért mindenképp azt javasolja a rendőrség: akinek nem feltétlenül fontos, az ne induljon útnak, vagy ha mégis, előtte érdeklődjön az utak állapota felől – közölte R. Szabó Ágnes megyei rendőrségi szóvivő.

Jelenleg az M7-es autópályán a 62-es km szelvény magasságában még tart a közel húsz autót érintő, több különálló baleset helyszínelése a jobb pályán, a Balaton felé vezető szakaszon. Eddigi információink szerint egy személy sérült a balesetekben.

Az M6-os autópálya Pécs felé egészen a 77. km szelvényig jól járható, de ettől kezdve, úgy három kilométeren keresztül kb. négy centiméteres havat hordott fel a szél, ami rendkívül balesetveszélyessé teszi a továbbhaladást. Az autópályás rendőrök kérik a sebesség csökkentését ezen a szakaszon.

Székesfehérvár és Zámoly között továbbra is le van zárva az út.

Szabadbattyán határában Székesfehérvár felől a Villanytelepig erős hóátfúvásra kell számítani.

Járhatatlan a 6208-as út Adony felé. Le kellett zárni a Sárkeresztúr-Sárosd-Szabadegyháza szakaszt a 6209-es úton, és Mezőfalváról Sárbogárd felé sem lehet eljutni a 6219-es úton, ahol egyébként baleset is történt. Két személyautó ütközött, egy sérültről van tudomása a rendőrségnek.

A 62-es főúton Szabadegyházánál két kamion ütközött. Teljes útzár van.

Nincs lezárva, de járhatatlan a 62-es főút Perkáta és Dunaújváros között.

A 61-es főút Belátó szakaszánál Előszállás után mintegy 40-50 jármű szorult be, annak következtében, hogy több kamion nem tudott felmenni az emelkedős szakaszon.

Bicske-Csákvári út ugyancsak le van zárva és Etyek – Alcsútdoboz között sem lehet közlekedni útlezárás miatt. Ismét le van zárva a Mány felé vezető 1104-es út, ahol amellett, hogy hómarók dolgoznak, egy busz megcsúszott és fennakadt egy hóbuckán. Sérülésről nem kaptunk jelzést – tájékoztatott a szóvivő.

Az útinform közleménye szerint az 1-es főúton Biatorbágy és Bicske között történt baleset délután, teljes az útzár, a terelés a főúttal párhuzamos mellékútra történik.

Megyeszerte több anyagi káros balesetnél helyszínelnek egy időben a járőrök.

Az Útinform ide kattintva érhető el!

15.10 Fejér megyében erősödött a szél, 80 kilométerperórás szélsebességet is mértek - tudtuk meg Lánczos Jánostól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságának üzemeltetési osztályvezetőjétől. A szélerősségre vonatkozó előrejelzések szerint ma este nyolc óra környékétől várható, hogy alábbhagy a szél. Lánczos János szerint szinte biztos, hogy egyetlen települést sem zár el már a hófúvás, ugyanakkor lezárt utak továbbra is vannak a megyében. Ha alábbhagy a szél, valószínűleg az éjszakai műszak kezdheti meg a teljesen befújt, Zámolyra vezető út megtisztítását.
A közútkezelő gépei jelenleg a megye több pontján dolgoznak a tűzoltósággal vállvetve.

13.30 A Magyar Közút megyei igazgatóságának friss helyzetképe a következő: a hajnali óráktól a szél folyamatosan erősödik, amely a hóátfúvásos szakaszok számát növeli.

A Magyar Közút Nzrt. Fejér Megyei Igazgatósága a megyei országos közúthálózat kezelőjeként 40-45 célgéppel dolgozik a hófúvások elhárításán.

Elzárt település továbbra sincs a megyében.

Lezárt utak:

8123 j. Székesfehérvár - Zámoly - Gánt ök. út                2,0 – 13,0 km               Székesfehérvár (METRO körforgalom) – Zámoly közötti szakaszon

6209 j. Adony – Káloz összekötő út                               9,0  -  26,0 km              Szabadegyháza – Sárosd – Sárkeresztúr között

1104 j. Bicske – Zsámbék – Piliscsaba ök út                   0,5 – 3,0 km                 Bicske – Mány között

6219 j. Dunaújváros – Sárbogárd összekötő út                10,0 - 15,0km               Nagykarácsony – Mezőfalva között

Nehezen járható utak:

6209 j. Adony – Káloz ök út                                         26,0 – 33 ,0 km            Sárosd – Káloz között

8117 j. Kápolnásnyék – Lovasberény ök út                   7,5 – 12,0 km              Pázmánd – Vereb között; és Vereb – Lovasberény között

8108 j. Etyek – Háromrózsa                                          0,0 -  11,0 km             Etyek – 1 főút között (Bótpuszta)

7202 j Szabadbattyán - Veszprém                                  6,0 – 12,0 km             Nádasdladány – Sárkeszi

6215 j. Sárbogárd – Kislók                                                0,0 – 11,00 km             Kislók-Sárbogárd

63101j. Aba Bodakajtor                                                      0,0 -  1,0 km               Bodakajtor ( Aba felül önkormányzati út megközelítő)

6219 j. Dunaújváros – Sárbogárd összekötő út                0,0 – 10,0km             Sárbogárd – Nagykarácsony között

8106 j.  Biatorbágy – Alcsútdoboz ök. út                        5,5 – 11,0 km             Etyek - Alcsútdoboz (Göböljárás) között

6306 j. Sárbogárd – Mezőszilas                                      9,0 – 12,9 km             Mezőszilas - Örspuszta

Hóátfúvásokra kell számítani továbbá az alábbi útszakaszokon:

1. sz. Bp.- Győr - Hegyeshalom I. rendű főút                  22,0 – 25,0 km              Herceghalom – Bicske között

1. sz. Bp.- Győr - Hegyeshalom I. rendű főút                  32,0 – 32,5 km              Óbarok csp. térsége

6. sz. Bp. – Pécs – Barcs I. rendű főút                            60,0 – 65,0 km              Kulcs – Dunaújváros -  Dunaföldvár között

6. sz. Bp. – Pécs – Barcs I. rendű főút                            71,0 – 81,0 km              Dunaújváros – Tolna megyehatár között

7. sz. Bp. – Nagykanizsa – Letenye I. rendű főút             27,5 – 31,0 km              Pest megyehatár – Martonvásár között

7. sz. Bp. – Nagykanizsa – Letenye I. rendű főút             33,0 – 34,0 km              Martonvásár – Baracska között

7. sz. Bp. – Nagykanizsa – Letenye I. rendű főút             38,0 – 40,0 km              Baracska – Perkáta között

61. sz. Dunaföldvár – Nagykanizsa II. rendű főút              8,0 – 15,0 km               Előszállás – Alsószentiván között

62. sz. Dunaújváros – Székesfehérvár II. rendű főút         0,0 – 11,0 km               Dunaújváros – Perkáta között

64. sz. Simontornya – Enying II. rendű főút                     17,0 – 23,0 km              Dég – Mátyásdombi elágazás között

811. sz. Székesfehérvár – Bicske  II. rendű főút              11,0 – 12,0 km              Pátkai bek. út térségében

811. sz. Székesfehérvár – Bicske  II. rendű főút              29,0 – 31,0 km              Alcsútdoboz arborétum – Vértesacsa között

6402 j. Dég – Som ök. út                                                0,0 – 5,0 km                 61. sz. főút (Dég-Újtelep) – Lajoskomárom között

6212 j. Adony – Zichyújfalu – Agárd ök. út                      0,0 – 5,0 km                 Szabadegyháza (6209. j. út) – Zichyújfalu között

6208 j. Adony  - Perkáta összekötő út                            4,0 – 11,0 km               Perkáta – Adony között

6213 j. Seregélyes – Pákozd ök. út                                  5,5 – 8,0 km                 Dinnyéstől délre

8119 j. Velence – Csákvár – Tata ök. út                         17,0 – 21,0 km              Lovasberény – Csákvár között

8126 j. Söréd – Csákvár - Bicske ök. út                         25,0 – 27,0 km             Vértesboglár – Bodmér között

8202 j. Székesfehérvár – Kincsesbánya ök. út                  3,0 – 5,0 km                 Székesfehérvár – Iszkaszentgyörgy között

8205 j. Magyaralmás – Fehérvárcsurgó ök. út                  0,0 – 1,5 km                 Fehérvárcsurgó (Igar) - 81. sz. főút között

8212 j. Fehérvárcsurgó – Bakonykúti ök. út                     3,0 – 6,5 km                 Fehérvárcsurgó – Guttamási között

81116 j. Magyaralmási bekötő út                                     0,0 – 5,5 km                 Magyaralmás

6301 j. út Mátyásdomb – Kisláng – Polgárdi                    0,0 – 7,0 km                  Kisláng – Mátyásdomb illetve Polgárdi – M7 ap híd között

6402 j út Dég – Som összekötő út                                   7,0 – 11,0km                 Mezőkomárom – Lajoskomárom

Fehérváron az Úrhidai úton borult fel kisteherautó, részletek itt!

OLDALTÖRÉS: Délelőtti helyzetkép

 

Délelőtti helyzetkép

13.15 A fehérvári Budai út pákozdi leágazójánál is óriási a szél, az autósok nagyon óvatosan közlekedjenek, ha arra járnak. Egy kamion ponyvájába például belekapott a szél, emiatt a jármű egy időre keresztbe fordult az úton - számolt be a helyszínről munkatársunk. Hóátfúvás van, de az út járható.

12.15 Az ország több megyéjében kialakult hófúvások miatt az alsóbbrendű utak nehezen járhatók, jelenleg mintegy 20 közút teljesen járhatatlan - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-vel csütörtök délben, fokozott figyelemre intve az autósokat.

Hajdú Márton közlése szerint csütörtök reggel óta több mint száz esetben kellett a katasztrófavédelemnek árokba csúszott, hóban elakadt autóbuszokat, teherautókat, személygépkocsikat kimentenie, és több közúti baleset is történt.
A főhadnagy kiemelte, hogy Tolna megyében Nagyszokoly és Iregszemcse között 30 jármű, köztük egy autóbusz, az M7-es autópályán pedig 19 gépkocsi akadt el a hóátfúvás miatt.A közútkezelők folyamatosan takarítják az ország közútjait, de negyedóránként újabb és újabb szakaszok válnak nehezen járhatóvá vagy járhatatlanná - mondta az OKF helyettes szóvivője, hozzáfűzve: csütörtök déli 12 óra előtt az országban 10-20 közút teljesen járhatatlan volt.
A katasztrófavédelemnek szerdán összesen 236 műszaki mentéshez kellett kivonulnia, közúti balesetek miatt vagy elakadt járművek kiszabadítására.

Az OKF azt kéri, hogy a járművezetők az időjárási körülményeknek megfelelően közlekedjenek, a lakosság pedig folyamatosan figyelje a hatóságok tájékoztatóit, és baj esetén azonnal hívják a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számot.

11:18 A hajnali óráktól a szél folyamatosan erősödik, amely a hóátfúvásos szakaszok számát növeli. A Magyar Közút Nzrt. Fejér Megyei Igazgatósága a megyei országos közúthálózat kezelőjeként 40-45 célgéppel dolgozik a hófúvások elhárításán. Elzárt település nincs a megyében.

Lezárt utak:

8106 j. Biatorbágy – Alcsútdoboz ök. út 5,5 – 11,0 km Etyek - Alcsútdoboz (Göböljárás) között

8123 j. Székesfehérvár - Zámoly - Gánt ök. út 2,0 – 13,0 km Székesfehérvár (METRO körforgalom) – Zámoly közötti szakaszon

6209 j. Adony – Káloz összekötő út 4,0 – 9,0 km Sárosd – Sárkeresztúr között

6208 j. Adony - Perkáta összekötő út 4,0 – 11,0 km Perkáta – Adony között

6219 j. Dunaújváros – Sárbogárd összekötő út 0,0 – 10,0km Sárbogárd – Mezőfalva között

1104 j. Bicske – Zsámbék – Piliscsaba ök út 0,5 – 3,0 km Bicske – Mány között

Nehezen járható utak:

6209 j. Adony – Káloz ök út 20,0 – 26,0 km Sárosd – Sárkeresztúr között

8106 j. Biatorbágy – Alcsútdoboz ök. út út 13,0 – 16,0 km Göböljárás - Alcsútdoboz között

8117 j. Kápolnásnyék – Lovasberény ök út 7,5 – 12,0 km Pázmánd – Vereb között; és Vereb – Lovasberény között

8108 j. Etyek – Háromrózsa 0,0 - 11,0 km Etyek – 1 főút között (Bótpuszta)

Hóátfúvásokra kell számítani továbbá az alábbi útszakaszokon:

1. sz. Bp.- Győr - Hegyeshalom I. rendű főút 22,0 – 25,0 km Herceghalom – Bicske között

1. sz. Bp.- Győr - Hegyeshalom I. rendű főút 32,0 – 32,5 km Óbarok csp. térsége

6. sz. Bp. – Pécs – Barcs I. rendű főút 60,0 – 65,0 km Kulcs – Dunaújváros - Dunaföldvár között

6. sz. Bp. – Pécs – Barcs I. rendű főút 71,0 – 81,0 km Dunaújváros – Tolna megyehatár között

7. sz. Bp. – Nagykanizsa – Letenye I. rendű főút 27,5 – 31,0 km Pest megyehatár – Martonvásár között

7. sz. Bp. – Nagykanizsa – Letenye I. rendű főút 33,0 – 34,0 km Martonvásár – Baracska között

7. sz. Bp. – Nagykanizsa – Letenye I. rendű főút 38,0 – 40,0 km Baracska – Perkáta között

61. sz. Dunaföldvár – Nagykanizsa II. rendű főút 8,0 – 15,0 km Előszállás – Alsószentiván között

62. sz. Dunaújváros – Székesfehérvár II. rendű főút 0,0 – 11,0 km Dunaújváros – Perkáta között

64. sz. Simontornya – Enying II. rendű főút 17,0 – 23,0 km Dég – Mátyásdombi elágazás között

811. sz. Székesfehérvár – Bicske II. rendű főút 11,0 – 12,0 km Pátkai bek. út térségében

811. sz. Székesfehérvár – Bicske II. rendű főút 29,0 – 31,0 km Alcsútdoboz arborétum – Vértesacsa között

6402 j. Dég – Som ök. út 0,0 – 5,0 km 61. sz. főút (Dég-Újtelep) – Lajoskomárom között

6212 j. Adony – Zichyújfalu – Agárd ök. út 0,0 – 5,0 km Szabadegyháza (6209. j. út) – Zichyújfalu között

6213 j. Seregélyes – Pákozd ök. út 5,5 – 8,0 km Dinnyéstől délre

8119 j. Velence – Csákvár – Tata ök. út 17,0 – 21,0 km Lovasberény – Csákvár között

8126 j. Söréd – Csákvár - Bicske ök. út 25,0 – 27,0 km Vértesboglár – Bodmér között

8202 j. Székesfehérvár – Kincsesbánya ök. út 3,0 – 5,0 km Székesfehérvár – Iszkaszentgyörgy között

8205 j. Magyaralmás – Fehérvárcsurgó ök. út 0,0 – 1,5 km Fehérvárcsurgó (Igar) - 81. sz. főút között

8212 j. Fehérvárcsurgó – Bakonykúti ök. út 3,0 – 6,5 km Fehérvárcsurgó – Guttamási között

81116 j. Magyaralmási bekötő út 0,0 – 5,5 km Magyaralmás

6301 j. út Mátyásdomb – Kisláng – Polgárdi 0,0 – 7,0 km Kisláng – Mátyásdomb illetve Polgárdi – M7 ap híd között

6402 j út Dég – Som összekötő út 7,0 – 11,0km Mezőkomárom – Lajoskomárom

A veszprém megyei hóhelyzetről ide kattintva olvashat!

11:03 Az ország szinte összes megyéjére legalább elsőfokú, azaz citromsárga riasztást rendeltek el; csütörtök estére viszont mérséklődik a szél.

Az északnyugati szél miatt északkeleten a széllökések elérhetik az óránkénti 55-65 kilométeres sebességet, míg a Dunántúlon az óránkénti 65-85 kilométeres, ezen belül a Bakony térségében a 90 kilométer/órás széllökés sem zárható ki.

Északkeleten, ahol a hőmérséklet fagypont alatt maradt, erős hófúvás várható, a Dunántúlon és a Duna-Tisza-köze nyugati határán azonban az olvadás miatt csökkent ennek a veszélye.

Az OMSZ szerint néhol előfordulhat hózápor, kisebb havazás, de országos szintű, számottevő csapadék nem várható csütörtökön.

Péntek hajnalban az előrejelzések szerint északnyugat felől havazás kezdődik, nyugaton eső, a középső megyékben havas eső várható. A Bakonyban a megerősödő északnyugati szél hófúvást okozhat.


10:59 Az erős hóátfúvás miatt rendkívül balesetveszélyessé vált az M6-os autópálya Pécs felé vezető, három kilométeres szakasza a 77-es kilométertől, Baracs község térségében - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. R. Szabó Ágnes elmondta: az érintett útszakaszt az erős széllökések hatására mintegy 4 centiméter vastag hóréteg borította be. A rendőrség kéri, hogy az arra autózók a megengedett 130 kilométeres óránkénti sebességet 60 kilométerre csökkentsék - tette hozzá.


10:25 Az éjszaka óta tartó hófúvás miatt több utat is lezárt a Magyar Közút Zrt. Információink szerint az M7-es autópálya Székesfehérvárt elkerülő szakaszán, az Auchan körforgalomnál tizenhat autó ütközött. Az érintett útszakaszokon - az autópálya Székesfehérvár felé vezető agárdi lehajtójánál, valamint a 63-as és az M7-es csomópontjánál - az autópálya-mérnökség információja szerint 50-60 kilométer/órás, néhol annál is erősebb széllökések és a hóátfúvások miatt lecsökkent látótávolság nehezítik a haladást - mondta Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A forgalom az autópálya érintett szakaszán a leállósávban halad.
Szabadegyházánál áll a forgalom, a Dunaújvárosból Székesfehérvárra tartó busz visszafordult. Ugyancsak baleset volt a 7-8-as út Székesfehérvárt megkerülő szakaszán is.A megyei katasztrófavédelmi bizottság 11 órakor összeül, hogy megvitassa a kialakult helyzetet.

A Magyar Közút Zrt.-től az alábbi információkat kaptuk:

A hajnali óráktól a szél folyamatosan erősödik, amely a hóátfúvásos szakaszok számát növeli.. A Magyar Közút Nzrt. Fejér Megyei Igazgatósága a megyei országos közúthálózat kezelőjeként 40-45 célgéppel dolgozik a hófúvások elhárításán. Elzárt település nincs a megyében.Lezárt utak:


8106 j.  Biatorbágy – Alcsútdoboz ök. út                        5,5 – 11,0 km               Etyek - Alcsútdoboz (Göböljárás) között

8123 j. Székesfehérvár - Zámoly - Gánt ök. út                2,0 – 13,0 km               Székesfehérvár (METRO körforgalom) – Zámoly közötti szakaszon

6209 j. Adony – Káloz összekötő út                               4,0 – 9,0 km                 Sárosd – Sárkeresztúr között

6208 j. Adony  - Perkáta összekötő út                            4,0 – 11,0 km               Perkáta – Adony között

6219 j. Dunaújváros – Sárbogárd összekötő út                0,0 – 10,0km               Sárbogárd – Mezőfalva között

1104 j. Bicske – Zsámbék – Piliscsaba ök út                   0,5 – 3,0 km                Bicske – Mány között


Nehezen járható utak:

6209 j. Adony – Káloz ök út                                         20,0 – 26,0 km            Sárosd – Sárkeresztúr között

8106 j. Biatorbágy – Alcsútdoboz ök. út  út                   13,0 – 16,0 km            Göböljárás -  Alcsútdoboz között

8117 j. Kápolnásnyék – Lovasberény ök út                   7,5 – 12,0 km              Pázmánd – Vereb között; és Vereb – Lovasberény között

8108 j. Etyek – Háromrózsa                                          0,0 -  11,0 km             Etyek – 1 főút között (Bótpuszta)Hóátfúvásokra kell számítani továbbá az alábbi útszakaszokon:                                      


1. sz. Bp.- Győr - Hegyeshalom I. rendű főút                  22,0 – 25,0 km              Herceghalom – Bicske között

1. sz. Bp.- Győr - Hegyeshalom I. rendű főút                  32,0 – 32,5 km              Óbarok csp. térsége

6. sz. Bp. – Pécs – Barcs I. rendű főút                            60,0 – 65,0 km              Kulcs – Dunaújváros -  Dunaföldvár között

6. sz. Bp. – Pécs – Barcs I. rendű főút                            71,0 – 81,0 km              Dunaújváros – Tolna megyehatár között

7. sz. Bp. – Nagykanizsa – Letenye I. rendű főút             27,5 – 31,0 km              Pest megyehatár – Martonvásár között

7. sz. Bp. – Nagykanizsa – Letenye I. rendű főút             33,0 – 34,0 km              Martonvásár – Baracska között

7. sz. Bp. – Nagykanizsa – Letenye I. rendű főút             38,0 – 40,0 km              Baracska – Perkáta között

61. sz. Dunaföldvár – Nagykanizsa II. rendű főút              8,0 – 15,0 km               Előszállás – Alsószentiván között

62. sz. Dunaújváros – Székesfehérvár II. rendű főút         0,0 – 11,0 km               Dunaújváros – Perkáta között

64. sz. Simontornya – Enying II. rendű főút                     17,0 – 23,0 km              Dég – Mátyásdombi elágazás között

811. sz. Székesfehérvár – Bicske  II. rendű főút              11,0 – 12,0 km              Pátkai bek. út térségében

811. sz. Székesfehérvár – Bicske  II. rendű főút              29,0 – 31,0 km              Alcsútdoboz arborétum – Vértesacsa között

6402 j. Dég – Som ök. út                                                0,0 – 5,0 km                 61. sz. főút (Dég-Újtelep) – Lajoskomárom között

6212 j. Adony – Zichyújfalu – Agárd ök. út                      0,0 – 5,0 km                 Szabadegyháza (6209. j. út) – Zichyújfalu között

6213 j. Seregélyes – Pákozd ök. út                                  5,5 – 8,0 km                 Dinnyéstől délre

8119 j. Velence – Csákvár – Tata ök. út                         17,0 – 21,0 km              Lovasberény – Csákvár között

8126 j. Söréd – Csákvár - Bicske ök. út                         25,0 – 27,0 km             Vértesboglár – Bodmér között

8202 j. Székesfehérvár – Kincsesbánya ök. út                  3,0 – 5,0 km                 Székesfehérvár – Iszkaszentgyörgy között

8205 j. Magyaralmás – Fehérvárcsurgó ök. út                  0,0 – 1,5 km                 Fehérvárcsurgó (Igar) - 81. sz. főút között

8212 j. Fehérvárcsurgó – Bakonykúti ök. út                     3,0 – 6,5 km                 Fehérvárcsurgó – Guttamási között

81116 j. Magyaralmási bekötő út                                     0,0 – 5,5 km                 Magyaralmás

6301 j. út Mátyásdomb – Kisláng – Polgárdi                    0,0 – 7,0 km                  Kisláng – Mátyásdomb illetve Polgárdi – M7 ap híd között

6402 j út Dég – Som összekötő út                                   7,0 – 11,0km                 Mezőkomárom – Lajoskomárom09:44 A 62-es út Seregélyes és Perkáta közötti szakaszán egy órája áll a forgalom, információink szerint keresztbefordult kamionok várnak műszaki mentésre.

08:09 A 7-es és 8-as út közös elkerülőjénél több autó ütközött, a hatsávos úton is hóátfúvás nehezíti a közlekedést.

07.03 A Zámolyt Székesfehérvárral összekötő 8123-as utat, valamint Alcsútdoboz és Etyek között a 8106-os utat és Bicske Csákvár között a 8126-os utat lezárták.

Szerdán délutántól az időjárással összefüggésben, a hóesés és a viharossá fokozódó szél miatti hófúvásos útszakaszokon elakadt, illetve árokba csúszott járművek miatt összesen 20 esetben riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit Fejér megyében.

Késő délután a 62-es főúton, Seregélyes-Szőlőhegy közelében egy távolsági autóbusz és egy személygépkocsi ütközött. A Volvo busz az árokba csúszott, az Opel Astra az árokparton a busz jobb hátsó részéhez szorult. Az autóból a katasztrófavédelem székesfehérvári hivatásos tűzoltó egységei egy sérültet szabadítottak ki a roncsok közül, akit a mentők életveszélyes sérüléssel szállítottak kórházba. A buszon a sofőrrel együtt tizenöten ültek, közülük senki sem sérült meg.Éjszaka a Zámolyt Székesfehérvárral összekötő 8123-as útra összesen 21 személygépkocsi és 10 kamion akadt el a hófúvásos úton. A járműveket a katasztrófavédelem székesfehérvári hivatásos tűzoltó egységei a közútkezelő és a rendőrség segítségével 22:00 órától egészen csütörtök reggel 5:00 óráig mentették a hó fogságából. Személyi sérülés nem történt - tájékoztatta az fmh-t Bisztricz Anett, a megyei katasztrófavédelem szóvivője.

 

MTI, FMH

2012. február 17., 16:51 szerző: MTI, FMH