Hétévesen szenvedett tragikus balesetet a kisfiú - rajta is segíthetnek

Belsőbáránd - A Közlekedési Sérültek Alapítványa azért harcol, hogy a balesetek áldozatai és a hozzátartozók emberhez méltó módon élhessenek. Céljaikért jószándékú kerékpárosok tekerik körbe szombaton a magyar tengert.

Tihanyi Tamás


A belsőbárándi Kerpel Szabolcs 2006 májusában, hétéves korában egy gyerekeknek készült quad járműre ült. Azt hitte, csak egy játék, csak egy újabb élmény vár rá.  Ezután következett az a pillanat, amelytől kezdve élete tragédiába fordult, s napjai egyet jelentenek a méltó élethez ragaszkodó, hősies küzdelemmel. Édesapja döbbenten látta, hogy egy motoros ráugrat a kisfiúra, akin hiába volt a sisak és a védőfelszerelés: a súlyos jármű rettenetes sérüléseket okozott. A baleset következtében Szabolcs többszörös agyi zúzódásokat szenvedett, és három hónapig feküdt  éber kómában.  
 - Több mint egy évig tartott a rehabilitációja Budakeszin - idézte fel a szörnyű balesetet követő időszakot és  eseményeket nekünk Szabolcs édesanyja, miközben a kisfiú fotósunk fényképezőgépével ismerkedett. És mosolygott. Szabolcs a tragikus nap  óta folyamatos ápolásra és gondozásra szorul. Életének minden mozzanatában segítségre van szüksége, és nem lehet felügyelet nélkül hagyni. Újra meg kellett tanítani őt beszélni és járni. Még mindig nehezen formálja a szavakat, de láttuk, hogy édesanyja szinte az ajkáról, sőt a gondolataiból olvas. A szeretet csodákat művel, de persze szükség van az orvosok tudására is.   Szabolcs állapotán nagyon sokat javított egy különleges, ausztriai kezelés a Linz melletti Wilhering Klinikán, de a szülők anyagi lehetőségeit már meghaladta ennek biztosítása.
- Csodálatos emberi tulajdonság az egymásért való kiállás és a segítőszándék - állítja Kolossa József, a székesfehérvári székhelyű Közlekedési Sérültek Alapítványának  életre hívója. Hozzáteszi: ahhoz, hogy a Szabolcshoz hasonló sorsú embereken, fiatalokon és idősebbeken segíteni tudjanak, szükségük van szponzorokra és  támogatókra. És nyilvánosságra, hogy a közvélemény megismerje céljaikat. Ezért  szerveztek augusztus 7-ére egy jótékony célú kerékpáros túrát, amelynek során a résztvevők - közöttük közéleti emberek és politikusok -  kétkerekű járművük nyergében ülve két nap alatt kerülik meg a magyar tengert. A mezőny délelőtt 9 órakor vág neki az aszfaltcsíknak a siófoki víztoronynál lévő rajtot követően.  
-  Nagyon szeretnénk, hogy minél több jószívű Fejér megyei csatlakozzon a túrához,  ezzel segítse az alapítvány tevékenységét  - mondta Kolossa József.  Első alkalommal tekernek majd a balesetben megsérült gyerekekért augusztus első hétvégéjén a jótékony bringatúra résztvevői, s közöttük ott lesznek a tavaly hasonló módon megsegített vak fiatalok képviselői is.
 A remélt adományokból taneszközöket, játékokat, számítógépeket terveznek vásárolni, a kómában fekvőknek tisztálkodó eszközökre van szükségük, s úgy gondolják, hogy a legjobban rászorultaknak elektromosan mozgatható ágyakat vásárolnak. És anyagilag támogatják az árván maradt családtagokat. A segítők között vannak képzőművészek is, akik festményeik bevételét ajánlották fel, hét neves magyarországi borászat pedig máris jelentős összeget áldozott az alapítvány nemes céljaira. 
 - Akik nincsenek a sérültekhez hasonló helyzetben, el sem tudják képzelni, hogy számukra milyen sokat  jelent együtt lenni kis társaikkal, úgy érezve, ők is ugyanolyan gyerekek. Óriási élményt, örömöt adunk, amiből tovább építhetik az életüket -  teszi hozzá az eddigiekhez az alapító. S elárul egy meglepetést is: a Balatoni Hajózási Zrt. segítségével hajózhatnak majd  a Tünde fedélzetén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!