Hol tilos a dohányzás? A buszöböl és az öt méter fogalma

Székesfehérvár - Mi számít a buszmegálló területének, mi tartozik a buszpályaudvarhoz? Ilyen kérdéseket tett fel teljesen jogosan olvasónk. Mi a megyei népegészségügyi szervnél érdeklődtünk.

Tribolt Lajos

A nemdohányzók védelméről szóló törvényt ma  már szigorúan alkalmazzák. Április elsejétől büntethet is az ÁNTSZ, ha szabálytalanságon kap valakit.  Mert például szabálytalan az autóbuszpályaudvarok területén és a buszmegállókban dohányozni. Olvasónk viszont azt kérdezte:  mi számít a buszmegálló és a buszpályaudvar területének? E kérdésekben ugyanis a törvény sem igazít el. Így a legilletékesebbekhez, a kormányhivatal népegészségügyi szolgálatához fordultunk. Gömöri Gábor, osztályvezető főorvos válaszolt a kérdéseinkre.
- Kezdjük azzal, hogy szolgálatunknak nem a büntetés a célja, hanem a nemdohányzók védelmére vonatkozó szabályok betartatása - mondja.
A konkrét kérdésre válaszolva elmondta, hogy a buszmegállóknál a felfestett rész és körben öt méter számít a dohányzás számára tiltott zónának. Buszöblök esetén a teljes öblözetre és a plusz öt méterre kiterjed a tilalom.



Olvasónk azt is szóvátette, hogy van, ahol a buszváró helyiség távolabb van a megállótól és szeretné tudni, ilyenkor mire vonatkozik a tilalom. A főorvos szerint mindenre, ami az utazással összefügg. A törvény célja ugyanis az, hogy a járműre várakozók orra alá ne fújják oda a füstöt. Ebből kiindulva a buszöblözet és a váró, illetve ötméteres körzetük tiltott zónának számít.
Vannak olyan buszmegállók is, ahol sem felfestés, sem buszöblözet nem jelzi a megállót. Ott a tilalom szempontjából a táblát kell figyelembe venni, s annak az ötméteres   sugarú körét.

Fontos tudni, hogy a MÁV és Volán pályaudvarok egész területén tilos rágyújtani. Ez a fehérvári buszpályaudvar esetében az egész középső rész és az épület előtti szakasz.
A főorvos hangsúlyozta, hogy a céljuk nem a büntetés, nem a dohányosok üldözése, hanem a szabályok betartatása. Ezért büntetni, csak egészen egyértelmű szituációkban fognak. Annál is inkább, hiszen a büntetés csak eszköz a cél eléréséhez.
Gömöri Gábor azt is elmondta, tapasztalataik szerint az emberek többsége jogkövető, elfogadja a nemdohányzók védelméről szóló törvény rendelkezéseit és betartja azokat. A főorvos tapasztalatait megerősítik saját benyomásaink is, hiszen elvétve látunk olyan embert, aki megszegi a törvényi előírásokat.
Saját meggyőződésem, hogy a népegészségügyi szolgálat emberei nem fognak mérőszalaggal ellenőrizni, hanem azt próbálják elérni, hogy a nemdohányzók arcába senki ne fújja bele a füstöt a megállókban,  a pályaudvarokon. Vagyis nekünk is a törvény szellemére kell koncentrálnunk, és nem mérőszallagot vinnünk magunkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!