Képviselői összeférhetetlenség - nem lehet több lovon ülni

Székesfehérvár - Sok Fejér megyei országgyűlési képviselőnk vesz részt szűkebb hazájának munkájában is: ez egyrészt szinte hagyomány a rendszerváltás óta, másrészt a következő ciklustól az ilyesminek búcsút lehet mondani. Van bőven "érintett".

Tihanyi Tamás

Elfogadta a parlament hétfőn (a képviselők 255 "igen" és 70 "nem" szavazatával) az új országgyűlési törvényt, ami alapján év végéig meg kell választani a háznagyot, aki a házelnök politikai helyettese lesz,  ki kell nevezni a főigazgatót, aki  az Országgyűlés hivatalát vezeti majd.  A törvény újraszabályozza az Országgyűlés működését, a képviselők jogállását és javadalmazását is. Igaz, ez utóbbi január 1-je helyett csak a következő ciklus elején  lép életbe. A jelenlegi  232 ezer forintos tiszteletdíjat a helyettes államtitkárokéval megegyező (jelenleg bruttó 750  ezer forintos) juttatás váltja fel, a bizottsági munkáért azonban  nem jár majd pénz: egy képviselő eddig akár több bizottságban is dolgozhatott.
 
Választókerületi pótlék helyett üzemanyagkártyát kapnak a képviselők, a lakhatási támogatást megvonják, a jövőben a parlament hivatala biztosít lakást vagy szállodai szobát azoknak, akiknek nincs fővárosi ingatlanuk.  A szavazás azt is eldöntötte, hogy más keresőfoglalkozást nem folytathatnak, és egyéb megbízatásukért (a tudományos, oktatói, művészeti, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet kivéve) nem fogadhatnak el díjazást.  A rendelkezés szerint a képviselői munka  összeegyeztethetetlen lesz minden más állami, önkormányzati és gazdasági tisztséggel vagy megbízatással, kivéve a miniszterelnöki, miniszteri, államtitkári, kormánybiztosi, miniszterelnöki biztosi és megbízotti, illetve a miniszteri biztosi tisztséget. (Az utolsó pillanatban történt némi igazítás, ugyanis 2014-től is praktizálhat valaki például ügyvédként, ha  azért nem vesz fel külön honoráriumot.)   
 A következő választások utánra   időzített szigorú szabályok komoly dilemmát okozhatnak majd azoknak a  Fejér megyei képviselőknek, akik több vasat is a tűzben tartanak, azaz  akik a parlamenti munka mellett egyéb más kereső tevékenységet is folytatnak. Utolsó vagyonbevallásuk alapján elemeztük   képviselőinket ilyen szempont szerint.

Orbán Viktor pártelnöki fizetését nem veszi fel, miniszterelnöki jövedelmét könyvekből származó eseti jövedelemmel egészítette ki, tehát ez nem esik majd a tilalom alá. 
Dorkota Lajos kormánymegbízottként is kap fizetést, Vargha Tamás a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke:  ezek a tevékenységek  elvileg, tudomásunk szerint  nincsenek  a kivételek között. Brájer Évának, Székesfehérvár alpolgármestereként, önkormányzati képviselőjeként  is van jövedelme,    Tessely Zoltán Bicske, Cser-Palkovics András Fehérvár, Cserna Gábor Dunaújváros, Varga Gábor Cece polgármestere: nekik is választaniuk kell a parlamenti vagy a helyi munka és javadalmazás között. 
Horváth András ügyvezető egy kft.-nél, ez gazdasági tevékenység. L. Simon László helyzetében sok a határeset, mert ő országgyűlési képviselői díjazása  mellett jövedelmet kap  a Nemzeti Kulturális Alaptól, miközben egyetemi előadó és publikál is.  Törő Gábor dilemmája egyértelműbb, mert nyugdíjat kap, de települési képviselő és a megyei önkormányzat alelnöke. Horváth János nyugdíjas tanár, Rozgonyi Ernőnek képviselői díjazásán kívül nincs jövedelme. Ők ketten látszanak kivételnek.   

Jónak tartja a szigorú összeférhetetlenségi szabályokat Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint a politika is egy hivatás, egy szakma, amelynek nálunk az elmúlt húsz évben még nem alakult ki a személyre vonatkozó pályája úgy, mint nyugaton. Az új törvénnyel egy ember egy fenékkel csak egy lovat tud megülni, a polgármester jobban tud a dolgával törődni, ha teljes emberként arra fordítja az idejét. Jobb miniszter lesz abból, aki már vezetett  várost, így  lenne a politikának iskolája. Egy jó polgármester, mivel nincs bekötve a Parlamentbe, nyomást gyakorolhatna a kormányra. Nyugat-Európában  egy nagyváros első embere van olyan erős vezető, mint egy miniszter, ha jól él a hatalommal, ellensúlyt is  képezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!