Kést nyomtak a kisdiák nyakához! Futni vagy tárgyalni? - ez itt a kérdés

Székesfehérvár - Elfutni, vagy tárgyalni célszerűbb-e utcai rablásnál? Vagy álljunk ellent addig, amíg valaki arra járva megsegít? De mi van akkor, ha a megtámadott csak nyolcadikos?

Kocsis Noémi

A négy 15 éves éppen az iskolából jött, pechjükre lekésték a buszt a város felé. Elindultak a következő megállóhoz, amikor a közeli áruház parkolójában megállt egy kocsi, abból pedig öt ismeretlen kerítette körbe őket. Ha látta is valaki, talán nem sejtette, hogy a négy srác nem a haverjaikkal beszélget. De akármilyen furcsa, a végül a buszmegállóba terelt tizenéveseken senki sem segített. Így több mint fél órán keresztül sakkban tudta tartani őket az öt támadó, 17-20 évesek. A megtámadott fiúk pénze, mobiltelefonja, Mp4-lejátszója bánta a kalandot. Hogy mennyire félhettek, abból leszűrhető, hogy bár támadóikat időközben elfogták, nem mernek névvel mesélni az egy hónapja történt esetről.
- A támadóink felszólítottak minket, hogy pakoljuk ki a zsebeinket, de én nem akartam - mondta el egyikük, akinek ellenállása miatt kést nyomtak a nyakához.  A társaim közül volt, aki nagyon megijedt, és válaszolt a kérdéseikre is, hogy hol lakik, hogy hívják, melyik suliba járunk. A végén megfenyegettek minket, hogy ha bárkinek szólunk, mi történt, annak halálos következményei lesznek.
A legnehezebb az volt, hogy a külvilág hozzáállását feldolgozzák: sokan úgy regáltak ugyanis, hogy jó nagy hülyék voltak, amiért hagyták magukat kirabolni. Még az osztályfőnökük is így vélekedett.
- Az általános iskolásoknak a DADA és az Érezd jól magad!, a középiskolásoknak az Ellen-Szer programokat végezzük az oktatási intézményekben, éppen azért, hogy már az egészen fiatalok is értesüljenek arról, milyen következményekkel járhat egy-egy cselekmény elkövetése, vagy hogyan kerülhető el az áldozattá válás - mondja Neubauer Tamás rendőrőrnagy, a Bűnmegelőzési osztály vezetője.  A diákok a rendőr kolléga vezetésével szituációs játékokban modellezhetik le, hogyan reagáljanak egy-egy helyzetben, ha idegenek leszólítják, megtámadják őket.
A fiatalkorúak sérelmére elkövetett cselekmények esetszáma nem lett több az elmúlt években, teszi hozzá az őrnagy, s a megtörtént esetek sem mondhatóak erőszakosabbnak. Bekövetkeztüket viszont nagyban befolyásolja a sértetti magatartás.
- Már az igen fiatalok is drága mobiltelefonokkal járkálnak, ezeket nem szabadna mutogatni. Az értékeket ne viseljük, tartsuk jól látható helyen, ne hivalkodjunk velük! Amikor felszólítják a fiatalt az értékei átadására, nyugodt hangon kommunikálva próbálja húzni az időt, bújjon ki a teljesítés alól. Ne szaladjon el, mert valószínűleg utolérik, elkapják, és a támadó a továbbiakban már nem fog vele tárgyalgatni - sorolja a tudnivalókat Neubauer Tamás.
A szülő nem tud mindenhol ott lenni, ezért van, aki valamilyen eszközt vásárol a gyereknek. A gázspray, a gázpisztoly már nem ismeretlen a tizenévesek számára.
- Tizennyolc éves kor alatt gázspray-t nem tarthat a fiatal - ismerteti a jogszabályi hátteret a szakember -, s 8 cm-nél hosszabb pengéjű kést is tilos hordani. A támadás miatt felfokozott idegállapotban a sértett szinte biztosan nem fogja tudni rendesen használni ezeket, sőt a támadók ellene is fordíthatják. Így az alapesetben könnyen megoldható helyzetnek is lehet súlyos sérülésekkel járó vége.
A rendőrséggel partnerségben  lévő iskolákban szülői értekezleteket is szerveznek kifejezetten ilyen témákról, a Tolnaiban például az őszi szünet utáni hetekben lesz ilyen. Itt egyébként a minap éppen az egyik hetedik osztályban szembesülhettek a diákok azzal, 14 éves koruktól már erkölcsileg-büntetőjogilag felelősek. Dér Tibor főhadnagy, a Bűnmegelőzési alosztály munkatársa sok kérdést kapott arról, mit tegyen a diák, ha fenyegetik, meg akarják verni. Ő pedig részletezte, hogy érdemes az értékeket maguknál tartani, és elkerülni a veszélyes helyzeteket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!