Kidőlt falú ház mellett lakik a család - nem ők kértek segítséget

Lepsény - Lassan nem lesz Fejér megyében olyan település, ahol ne kellene megküzdeni a csapadék, az áradó patakok, vízfolyások okozta gondokkal. Lepsényben vasárnapokra esik a baj.

Kovalcsik Katalin


Az utóbbi három hétvége mindig tartogatott vizes meglepetést a település lakói számára. A polgármester, Kis István azt mondja, 1977 óta  nem emlékszik ekkora vízre.
- A Cinca medre  mára teljesen megtelt, a kertekben áll a víz. Tegnap reggel fél hét óta öt házat kellett homokzsákokkal  megvédeni. Igyekezetünk  felkészülni, de a településünk teljes hosszán végigvonul a Cinca, ami Polgárdiban ered és eljut a Sióba. A patak mentén körülbelül 100 ingatlan érintett. A legnagyobb problémánk   a patak tisztítása, amit  évek óta szorgalmazunk, de nem történik meg. Igaz, ezelőtt  másfél-két évvel volt egy tisztítási akció, de mire a faluig értek, addigra elfogyott a pénz. A Cincában jó időben 50-60 centis víz folydogál, a partja  másfél-két méter magas, de ezt ma már nem látni. Olyan vízfolyásban is mellig álltak a vízben az  emberek,  ahol több éve egy csepp víz nem sok, annyi sem volt. Vasárnap este fél hét tájban 40 milliméternyi eső esett, egy házat veszélyeztet a csapadék. Tömésfalú ház volt, 250 homokzsákkal védtük meg.

 Szűcs Tiborék háza szintén tömésfal, vályogból készült, mint a faluban az ezer épületből ötszáz. Ahogy a csapadék megjelenik ezeknél a házaknál, a felázás és az omlásveszély bekövetkezhet. Ez történt a Ferenc utcában is, a ház borzalmas állapotban van.
- Abban maradtunk, hogy a család összesszedi az ismerősöket, a hivatal építőmestere pedig megnézte a házat, amely valóban nagyon rossz állapotban van - folytatta a polgármester. A családfő érkezésünkre kilépett az egykori fal helyén tátongó, lyuknak nem, inkább komplett szobafalnak nevezhető nyíláson. Az alap egy részét már betonozták, de látszik, hogy kidőlés előtt áll egy másik hatalmas faldarab is. A tetőgerendák rossz állapotúak, a tetőcsere aktuális lenne a háromgyermekes család otthonánál.
- Mi nem kértünk segítséget, a szomszédok - pedig nekik is van elég bajuk - hívták fel ránk a figyelmet - mondta a feleség, aki szerencsére jelenleg munkában áll, három műszakban. A ház körül bontott tégla, ha elállna az eső, falazni is lehetne, bár a tető állapota előbb cserét igénylene, de erre nincs anyagi lehetőségük. Az öreg épület hátsó traktusa jobb állapotban van,  de ha omolna a tető, az is odalenne.  A család nem messze, szó szerint a házon  kívülre költözött, amit nagyon jól tettek,  hisz ránézésre is életveszélyes az épület. Az asszony kollégái gyűjtenek, hogy segítsenek rajtuk, de az igazi megoldás - kívülállóként, laikusként ezt gondolom -, az öreg ház helyett egy új épület lehetne, de miből?!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!