Kihelyezett kormányülés Veszprémben - még tart a vészhelyzet (frissülő hír)

FMH - Kilencre emelkedett a vörösiszap-katasztrófa halottainak száma - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A kormány Veszprémben tartott kihelyezett ülést.

MTI

 


16.00

A veszprémi megyeházán Nagy Anna kormányszóvivő ismertette a veszprémi kormányülésen hozott döntéseket. A vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban döntöttek arról, hogy az ajkai okmányirodában az ipari balesetben eltűnt személyi iratokat soron kívül, ingyen kicserélik. A központi okmányiroda három munkatársa önként vállalta a feladatot, ha szükség van rá, több szakembert is megbíznak az okmányok cseréjével.

Pintér Sándor belügyminiszter sorra vette a kormány intézkedéseit a katasztrófahelyzet kialakulásától: elsődleges az emberi élet védelme, a veszélyhelyzet elhárítása volt. Mivel a megsérült tározó továbbra is mozgásban maradt, s a tározókban nagyságrendekkel több vörösiszap maradt, mint ami kiömlött, a kormány védekező lépéseket határozott el. Hármas védőgyűrűt építettek közvetlenül a zagytározó észak-nyugati sarkánál, Devecser megvédésére az északi fal esetleges leomlása miatt, védőgátat emeltek. Ez 670 méter hosszú, 20 méteres, koronamagassága egy méterrel meghaladja a kiöntött iszap magasságát. Ez jelentős biztonságot jelent a kolontári és devecseri lakosoknak, folytatta Pintér Sándor, ezért  feloldották a kitelepítési készültséget, az ehhez kivezényelt erőket pedig visszavonták a területről. A MÁV is elvontatja azokat a kocsikat, amik a kitelepítést szolgálták volna.

-  A teljes veszélyhelyzet még nem múlt el. Akkor, ha megáll a fal kicsúszása, ha az iszap benntartását megoldottuk, akkor lehet feloldani a készültséget – mondta Pintér Sándor.

A vasúti közlekedés helyreállítása folytatódik, a töltés oldalát bazaltkövekkel erősítik meg, ismertette. A kérdésre, tervezi-e a kormány, hogy más cégeket is állami irányítás alá von, azt válaszolta: ha ilyen mértékű katasztrófát okoznak, akkor igen.

Bakondi György, a MAL Zrt. irányítására kirendelt katasztrófavédelmi biztos elmondta: az informatikai rendszert ellenőrzik. Szakértőket kért fel a gyár különböző területeinek irányítására. Az igazgatótanács együttműködést mutatott, aminek a biztos örült, mert így nem lesz szükség arra, „hogy más módon érvényesítsük a jogszabályt.” A vizsgálat folyamatban van a MAL-nál, teljes körű átvilágítás zajlik, melynek része egy átfogó APEH-vizsgálat is. Jövő hét elején tájékoztatnak a cég valós pénzügyi helyzetéről. A vállalat felépítése rendkívül bonyolult, jegyezte meg Bakondi György, áttekinteni sem egyszerű. Előzetesen hozzájárultak az erőművek felfűtéséhez, mivel azok állása, lehűlése nagy veszteséget eredményezne, s ma születik döntés arról, hogy csütörtökön, vagy pénteken indítják-e újra a gyárban a termelést. A keletkező vörösiszapot az úgynevezett 10/A tározóba, egy új műszaki létesítményben helyezik el.

(forrás: naplo-online.hu)

Óriási médiaérdeklődés és a megfelelő, nem eltúlzott biztonsági intézkedések mellett érkezett meg szerda reggel a kormány Veszprémbe. A megyeházán Lasztovicza  Jenő, a Veszprém Megyei Önkormányzat elnöke, Kovács Zoltán, a Fidesz megyei elnöke és Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntötte őket.

14.30 Szombaton hazatérhetnek a kolontáriak?

Visszavonta a kormány a Devecser kitelepítésére kirendelt erőket, mivel a védgát elkészült, s a várost meg tudják védeni, mondta Pintér Sándor belügyminiszter a veszprémi megyeházán. Hozzátette: a veszélyhelyzet nem múlik el addig, amíg a vörösiszapot a tározóban nem tudják tartani biztonságosan. A védőgátat tovább erősítik, s amíg az el nem készül – várhatóan péntekig -, a kolontáriak a munkálatok miatt nem költözhetnek vissza otthonaikba.

A belügyminiszter a szálló vörös por terjedéséről azt mondta: az egymásnak ellentmondó mérési eredményeket az MTA szakértői tisztázzák, a levegő portartalmát pedig folyamatosan mérik. Egyelőre csak a munkaterületeken haladja meg a portartalom az egészségügyi határértéket.

Pintér Sándor leszögezte: ha a kolontérihoz hasonló katasztrófát okoznak, akkor más cégeket is állami irányítás alá vonhatnak. Arra nem kívánt reagálni, hogy a MAL-vezérek ellen folyó nyomozás során terveznek-e újabb letartóztatásokat, arra pedig korai válaszolni, hogy tűntek-e el iratok, dokumentációk a baleset és az állami irányítás átvétele közötti időben.

Bakondi György katasztrófavédelmi biztos nem tudta megmondani, mikor indulhat újra a MAL-nál a termelés, de a berendezések felfűtéséhez hozzájárultak. Ma jelentik be, hogy csütörtökön, vagy pénteken kezdi-e a gyár a termelést. Elmondta, az önkormányzatok védekezése félmilliárd forintba került eddig, de hogy az állam mennyit költ a katasztrófa elhárítására, azt nem tudta pontosan: sok pénzbe kerül, az biztos, s a PTK-szerint, „aki kárt okoz, az fizet.”

(forrás, részletek: naplo-online.hu)

Bakondi: az önkormányzatok félmilliárdot költöttek védekezésre

Az Ajka mellett történt vörösiszap-katasztrófa által érintett helyi önkormányzatok szerdáig mintegy 500 millió forintot fordítottak a védekezésre - mondta Bakondi György, a Mal Zrt. kormánybiztosa szerdán, a veszprémi  kormányszóvivői tájékoztatón.
Bakondi György kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a katasztrófaelhárítás minden költségét pontosan feljegyzik, azokat azonban egyelőre még nem összegezték. 
A kormánybiztos közlése szerint a Mal Zrt.-ben legkorábban csütörtökön vagy pénteken folytatódhat a termelés.

A devecseri károkról tájékozódik a kormány

Devecserben tájékozódnak a vörösiszapömlés által okozott károkról a kormány tagjai szerda délelőtt, miután a kiürített Kolontáron jártak – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.A kormánytagok autóbusszal érkeztek az ajkai térségbe Veszprémből, majd katonai terepjárókba ültek, és azokkal járják Devecser utcáit.  
Orbán Viktor miniszterelnök Pintér Sándor belügyminiszterrel együtt utazva szemléli a Veszprém megyei kisváros tizenkilenc olyan utcáját, amelyet múlt hétfőn elöntött a vörösiszap. 
A kabinet tagjai ezután visszatérnek Veszprémbe, ahol kihelyezett kormányülést tartanak.
Az MTI a résztvevőktől úgy tudja, hogy a kabinet tagjai megnézték Kolontáron az ajkai zagytározóból kizúdult 800 ezer köbméternyi vörösiszap által okozott károkat, és Orbán Viktor tájékoztatta őket egy esetleges újabb gátszakadás elleni védekezési munkálatokról. Felmentek a megsérült gátszakaszra is, és megnézték a X. számú tározón keletkezett újabb repedéseket, amelyek miatt szombaton ki kellett üríteni a veszprémi Kolontárt.

Délután háromkor feloldják a devecseri készültséget

Délután háromkor feloldják a kitelepítési készenlétet Devecserben – közölte a Veszprém megyei város polgármestere az MTI-vel szerdán. Toldi Tamás azt mondta, hogy a készenléti állapot feloldásáról a védelmi bizottság délutáni ülésén születik hivatalos döntés, de a lakosság már tud róla. Hozzátette, hogy a katonák levonulnak a területről, de a kiürítési terv továbbra is életben marad.
A városban az ajkai iszaptározó újabb sérülése miatt múlt szombat reggel rendelték el a kitelepítési készenlétet.

Kilencre nőtt a halálos áldozatok száma

Kilencre emelkedett a vörösiszap-katasztrófa halottainak száma - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.  Szerda délelőtt nem sokkal fél tíz előtt elhunyt az a kolontári  idős lakos, akit az ajkai kórházban ápoltak az iszapömlés következtében elszenvedett sérülései miatt - olvasható a közleményben.

Megérkeztek a kormánytagok a katasztrófa sújtotta térségbe

Autóbusszal érkeztek a kormány tagjai a vörösiszap sújtotta ajkai térségbe szerda délelőtt. A kormányfő és a miniszterek a kiürített Kolontáron tájékozódnak a veszélyhelyzetről - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.
 A veszprémi megyeháza elől indult katonai autóbuszon utazott Orbán Viktor miniszterelnök és kabinetjének valamennyi tagja mellett Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató, a Mal Zrt. kormánybiztosa, Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság és a megyei közgyűlés elnöke, valamint a kárfelszámolást irányító helyszíni parancsnok, Huhoray Árpád vezérőrnagy is.
A kormánytagokat szállító autóbuszt a Köztársasági Őrezred terepjárói és rendőrautók kísérték, és már Devecser határában több ponton ellenőrizték a veszprémi kisvárosba érkező "civil" autókat.

A több mint egy héttel ezelőtti katasztrófa miatt vörösiszappal szennyezett úton át rendőri felvezetéssel jutottak a kormánytagok Devecseren keresztül a múlt szombat reggelre kiürített Kolontárra, de a lezárt faluba újságírókat nem engedtek be.
A Devecsert és Kolontárt összekötő úton csak munkagépek és rendőrautók közlekedhetnek, és bár az MTI tudósítója négy rendőrségi áteresztő ponton is átjutott, Kolontár határában a rendőrség az őrezred utasítására már senkit nem engedett tovább.
Az MTI tudósítója a lezárt veszprémi településen dolgozó katasztrófavédelmi szakemberektől úgy értesült, a miniszterelnök és kormányának tagjai megtekintik a már elkészült, Kolontárt kettészelő, 600 méter hosszú és 25 méter széles gátat. A vörösiszap okozta elemi és anyagi károk mellett megnézik azokat a házakat is, amelyeket még a nap folyamán, egy esetleges újabb gátszakás miatti iszapömléshez szükséges hatékony védekezés érdekében le kell dózerolni.
A szakemberek összesen kilenc házat bontanak le a teljesen elöntött, és lakhatatlanná vált Széchenyi utcában, mert egy újabb gátszakadásnál visszaduzzasztó hatásuk lenne.


A kormány tagjai ezt követően megnézik az ajkai zagytározó sérült, X.-es kazettáját, és a tározó északi falán keletkezett repedéseket, amelyek miatt múlt szombat reggelre ki kellett üríteni Kolontár összes, 715 lakosát.
A kormánydelegáció a kolontári tájékozódás után várhatóan Devecserben is megtekinti a vörösiszap-lavina okozta károkat. 
A Veszprém megyei város 19 utcája lett múlt hétfő délután járhatatlan, 273 házat öntött el a vörös sár, öt ház pedig megsemmisült. Múlt szombat óta Devecser lakossága kitelepítési készültségben van.
A kormánytagok ezt követően Veszprémben kihelyezett kormányülést tartanak, amelyen dönthetnek a Mal Zrt. hétvégi újraindításáról is.
A kormányülést követően rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatót tart Pintér Sándor belügyminiszter és Nagy Anna kormányszóvivő.

 

OLDALTÖRÉS: Tilos horgászni a Duna párkányi szakaszán Szlovákiában

 

 

 

 Tilos horgászni a Duna párkányi szakaszán Szlovákiában

Tilos horgászni a Duna párkányi szakaszán Szlovákiában a magyarországi iszapömlés miatt, miután a horgászok döglött halakat találtak - írja az Új Szó című pozsonyi napilap szerdán. A tilalom a Duna Révkomáromtól Párkányig terjedő szakaszát érinti.
"Nincs szó tömeges pusztulásról, de nem árt az óvatosság" - mondta Szeifert László, a párkányi horgászegyesület munkatársa.
"Összességében három elpusztult márnát és keszeget találtunk Párkánynál és Kovácspataknál a múlt héten. Egyelőre nem tudjuk, mi okozta pusztulásukat. A tetemeket laborvizsgálatra küldtük, az eredmények még nem érkeztek meg. Elképzelhető, hogy természetes pusztulásról van szó, az is lehet, hogy hajócsavar sebezte meg ezeket a halakat. Mindenkit óvatosságra intek, amíg meg nem érkeznek a laboreredmények" - nyilatkozott Szeifert.

 A hét folyamán többször műtik a legsúlyosabb állapotú Győrben ápolt sérültet

Változatlan a három Győrben ápolt vörösiszap-égett állapota; a legsúlyosabb sérültön több műtétet hajtanak végre a hét folyamán – közölte a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa szerdán az MTI-vel. A testfelületének mintegy hetven százalékán sérült, idős ember megégett bőrfelületének mintegy harmadát levették, hogy az ne legyen gátja a gyógyulásnak, és – várhatóan csütörtökön – egy hasonló beavatkozást hajtanak végre rajta - mondta Tamás László János.
Tájékoztatása szerint stabil a másik két - 30-35, illetve 10-15 százalékos égést szenvedett - páciens állapota is.

A sérült kazettán további változás nem tapasztalható

A szóvivő hangsúlyozta: 24 órában figyelik a sérült kazettát, amelyben - hívta fel ismételten a figyelmet - massza van, így az csak pár száz méterre juthatna el, ha kidőlne a gát. Hangsúlyozta azt is, hogy a mellette levő, 9-es kazettából is jórészt sikerült kiszivattyúzni a vizet.
A munkálatokról szólva azt mondta: a védő töltéseket a földmunkák után most dolomittal, zúzott kővel, murvával erősítik meg. A belterületen pedig az iszap eltávolítását végzik, gipsszel mentesítenek, illetve locsolnak.
Dobson Tibor tájékoztatása szerint megkezdődött a kárfelmérés is, Kolontáron a korábbi adatokkal ellentétben nem 8, hanem 9 ingatlant kell lebontani. Ezeket már kedden megkezdték volna, de a tulajdonosok kérték, hogy amennyiben lehetőség van rá, szeretnék magukhoz venni még használható személyes tárgyaikat. A katonák és a tűzoltók segítenek ebben az embereknek, de az érintett házakban található holmik többsége nem használható - mondta.
A bontási munkálatokkal összefüggésben a szóvivő arra is kitért, hogy az porral jár. Hozzátette: a munkaterületeken még mindig az egészségügyi határértéket meghaladó a levegő portelítettsége.
Dobson Tibor szerint Devecseren még tart a kárfelmérés, de várhatóan ott is több mint tíz házat kell lebontani. Mint mondta, itt olyan épület is van, amely vályogból készült és összedőlt.
A kitelepítettekről szólva elmondta: az ezer ember közül 99-en laknak közösségi szálláson. Ellátásuk - ahogyan a helyszínen dolgozó 1100-1200 mentésben résztvevőnek - biztosított.

A szóvivő hangsúlyozta: 24 órában figyelik a sérült kazettát, amelyben - hívta fel ismételten a figyelmet - massza van, így az csak pár száz méterre juthatna el, ha kidőlne a gát. Hangsúlyozta azt is, hogy a mellette levő, 9-es kazettából is jórészt sikerült kiszivattyúzni a vizet.
A munkálatokról szólva azt mondta: a védő töltéseket a földmunkák után most dolomittal, zúzott kővel, murvával erősítik meg. A belterületen pedig az iszap eltávolítását végzik, gipsszel mentesítenek, illetve locsolnak.
Dobson Tibor tájékoztatása szerint megkezdődött a kárfelmérés is, Kolontáron a korábbi adatokkal ellentétben nem 8, hanem 9 ingatlant kell lebontani. Ezeket már kedden megkezdték volna, de a tulajdonosok kérték, hogy amennyiben lehetőség van rá, szeretnék magukhoz venni még használható személyes tárgyaikat. A katonák és a tűzoltók segítenek ebben az embereknek, de az érintett házakban található holmik többsége nem használható - mondta.
A bontási munkálatokkal összefüggésben a szóvivő arra is kitért, hogy az porral jár. Hozzátette: a munkaterületeken még mindig az egészségügyi határértéket meghaladó a levegő portelítettsége.
Dobson Tibor szerint Devecseren még tart a kárfelmérés, de várhatóan ott is több mint tíz házat kell lebontani. Mint mondta, itt olyan épület is van, amely vályogból készült és összedőlt.
A kitelepítettekről szólva elmondta: az ezer ember közül 99-en laknak közösségi szálláson. Ellátásuk - ahogyan a helyszínen dolgozó 1100-1200 mentésben résztvevőnek - biztosított.

Népszabadság: megfenyegették a gátszivárgást emlegető dolgozókat

 

Korábbi cikkeink a témában itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!