Kilépett medréből a mányi tó (folyamatosan frissítve)

FMH - Szerda este kilépett medréből a mányi halastó vízátfolyás miatt lezárták a 1104-es utat. Délutánra másutt normalizálódott a helyzet Fejérben, a víz kedd éjszaka Bodajknál okozott gondot, de a kiköltöztetett család már visszatérhetett otthonába. A Feketehegy melletti külterületen hatszázhúsz birka pusztult el a rétet borító vízben.

feol.hu

Kilépett medréből a mányi tó

A heves esőzések hatására kilépett a medréből a mányi halastó, a vízátfolyás miatt lezárták a 1104-es utat - közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel. A lezúduló víztömeg Bicske 2-3 utcájában házakat is veszélyeztet - tette hozzá R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletesének tájékoztatása szerint a veszélyeztetett területre 2 ezer homokzsákot szállítottak.

Hatszázhúsz birka pusztult el Feketehegy melletti külterületen

Hatszázhúsz  birka sorsa pecsételődött meg két hete a Fehérvárra lecsapó viharban: a frissen nyírt állatok egy része (összesen 750-en voltak)  kitört a karámukból, ám a réten olyan magasan állt ekkora a belvíz, hogy az állatok megfulladtak. Az ÁNTSZ, a városgondnokság és a katasztrófavédelem szerdán megkezdte a helyzet felmérését, és megállapították, hogy fertőzésveszély áll fenn, az állatok bomlásnak indultak. A birkák gazdája már tíz tonnányi tetemet elszállított, de a többi összeszedéséhez már gépekre van szükség, sok tetem másfél méterrel a víz felszíne alatt nyugszik. Szerdán a helyszínen mérték fel a helyzetet, csütörtökön pedig kora reggel a megyei önkormányzatnál tanácskoznak, s keresnek gyors megoldást.

 

Szerda délutáni helyzet Fejérben

A Móri-víz visszahúzódott a medrébe, a 81-es útról Bodajkra vezető bekötőút lezárását feloldották, így ismét lehet közlekedni ezen a szakaszon is. A kedd éjszaka kiköltöztetett bodajki család visszatérhetett otthonába.

Bakonycsernyén is elmúlt a veszély, a polgármester elmondása szerint ezidáig sem a Súri-víz, sem a Gaja nem okozott problémát.

A fehérvárcsurgói tározó  miatt nem aggódnak a szakemberek, viszont állandóan figyelik, kaptuk az információt   Csonki István   igazgatótól.
- Ha buzgárok lennének a tározónál, nagyon idegesek lennénk, de nincsenek (Erről szerdán mi is meggyőződtünk. Szerk). - Az tény, hogy  a május 15-én és 16-án mért vízszintet egy éjszaka alatt sikerült   elérnie a tározónak a nagy mennyiségű csapadék következtében. Azóta  20  centit apasztottunk a tóból, de visszatértünk a május közepi állapothoz. Korábban elmondtuk,  hogy a tározó második üteme nem készült el, nincs szigetelése. A töltéseken néhány helyen valóban  szivárog a víz, de ezeket zászlóval jelöltük, és folyamatosan figyelik a változásukat a munkatársaim. Május közepén, a legkritikusabb időszakban 11,5 millió köbméter víz volt a tározóban, a szerdai helyzet  579 centis vízszint, és 9,5 millió köbméter víz.  Zámolyon van némi emelkedés, de a Velencei-tó és a  pátkai tározó  vízszintje nem változott.

Jelentősen javult a helyzet Gánton a keddi esőzések és árvízveszély óta. Legalább kétszázan pakolták a zsákokat a víztározó kiöntésekor, így sikerült megerősíteni a gátakat, valamint megakadályozni, hogy a házakba betörjön a víz. Még szerdán is volt egy szakasz, ahol az úttesten keresztül tört utat a folyam, de egyébként már  visszahúzódott az árokrendszerbe.
- Mindenhol sikerült elirányítani a vizet, ahol kellett, kiásattuk markolóval az elakadt részeket-  árulta el lapunknak szerdán Baross Botond alpolgármester, aki megmutatta azt a  vályogházas övezetet, ahol komolyabb problémák is felmerülhettek volna, ha nem sikerül megfékezni az áradást. - Rengetegen jöttek segíteni, mindenkinek nagyon köszönjük! - mondta, s kérte, hogy tudassuk mindenkivel. A falu vezetése ezután úgy döntött, hogy megtartják szombaton az I. Fejér megyei német nemzetiségi napot, amelynek helyszínét, a sportpályát szerdán már el is kezdték kialakítani. Így, ha nem zúdul újabb óriási csapadékmennyiség a településre, amelyet nem tudnak kordában tartani, akkor szombaton nagy mulatság lesz a faluban!

Bodajknál utat zártak le, egy családot kitelepítettek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!