Kismértékben, de csökkent a halálos balesetek száma a megyében

Székesfehérvár - Újabb elnökségi ülését tartotta kedden délelőtt a Fejér Megyei Baleset-megelőzési Bizottság Székesfehérváron. Beszámoltak az elmúlt év baleseti helyzetének alakulásáról és a baleset-megelőzési bizottság 2011. évi tevékenységéről, illetve az idei esztendő várható rendezvényeiről, versenyeiről.

feol.hu

R. Szabó Ágnes megyei rendőrségi szóvivő beszámolója szerint az elnökségi ülést Vörös Ferenc rendőr ezredes, az FM BB elnöke nyitotta meg, miután köszöntötte a bizottság tagjait és a sajtó jelen lévő képviselőit. A rövid köszöntőt követően Kaposvári Károly rendőr alezredes, az FM BB ügyvezető elnöke adott tájékoztatást az elmúlt év baleseti helyzetének alakulásáról.

Elöljáróban elmondta, hogy a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma 2011-ben szinte változatlan maradt, egy alig négytized százalékos emelkedést (755-ről 758-ra) mutatnak a számok. Ami igazán örvendetes, az, hogy ha kis mértékben is, de sikerült csökkenteni 34-ről 30-ra a halálos kimenetelű balesetek, illetve 37-ről 33-ra a balesetekben elhunytak számát. Súlyos sérüléssel járó baleset 2010-ben 236, míg 2011-ben 262 esetben történt a megye területén. Valamennyi rendőrkapitányság illetékességi területén emelkedett az e kategóriába tartozó közlekedési balesetek száma. A könnyű sérüléses balesetek vonatkozásában csökkenést tapasztaltak. A balesetekről szólva az alezredes elmondta azt is, hogy kevesebb gyermekbaleset történt tavaly, mint az azt megelőző esztendőben és nagyon fontos, hogy a 2010. évi három halálos végű tragédiával szemben mindössze egy gyermek veszítette életét 2011-ben közlekedési baleset következtében.

Az ittasan okozott személyi sérüléses közlekedési balesetek megoszlásáról szólva elhangzott, hogy az értékelt időszakban 76-ról 78-ra, minimális mértékben növekedett az ittasan okozott személyi sérüléses balesetek száma. Fejér megyében nagyjából minden tízedik bekövetkezett balesetben volt jelen alkohol az okozó szervezetében, ami az országos átlagnak megfelelő érték. Néhány éve ez a szám még 15-17 volt, e tekintetben tehát jelentősnek mondható a csökkenés.

A legfőbb baleseti ok továbbra is a gyorshajtás, bár az ennek következményeként bekövetkezett balesetek száma 282-ről 276-ra csökkent. Ezt követi sorrendben az elsőbbségi jog meg nem adása, a kanyarodás és a követési távolság be nem tartása.

A sérüléses balesetek okozóinak vizsgálatából megállapítható, hogy legnagyobb számban (504) a személygépkocsi vezetők okozták. Az okozók között második helyen a tehergépkocsit vezetők (78) szerepelnek, harmadik helyen a kerékpárosok (54). Az okozók között a segédmotor-kerékpárt vezetők szerepét vizsgálva megállapítható, hogy a számukat és arányukat tekintve negyedik helyen szerepelnek, és 27-ről 40-re emelkedett az általuk okozott személyi sérüléses balesetek száma.

Illés Mihály rendőr alezredes, az FM BB titkára a bizottság 2011. évi tevékenységét értékelte. A bizottság aktivitására jellemző adat, hogy közlekedést érintő kérdésekben összesen 229 alkalommal tartottak bejárást a megyeszékhelyi önkormányzat közlekedési irodájával közösen, e mellett 554 megelőzéssel kapcsolatos előadást tartottak. Az előadásokon túl 117 kiadványt terjesztettek közel hetvenezer példányban, amelyek között több, az Országos Baleset-megelőzési Bizottság által biztosított anyag szerepelt, de saját szóróanyag is szép számmal volt. A bizottság a 2011-es esztendőben ismét fontosnak tartotta az óvodai, illetve az általános iskolai közlekedésre nevelést. Előbbi jegyében több óvodában tartottak bemutatót, bábversenyre neveztek és folytatták a több éve útjára indított Látni és látszani akciót, amelyek keretében hat rendőrkapitányság 110 óvodáját látták el gyermek és felnőtt láthatósági mellényekkel, annak érdekében, hogy a kirándulások és séták alkalmával fokozzák a kicsik, illetve a pedagógusok biztonságát. A 2009. évben elindított „mellényosztó” akciónak köszönhetően mára a megye összes, azaz 172 óvodája részese lett a nagyobb biztonságnak.

Az alsós és felsős iskolás korosztály számára meghirdetett országos rajzpályázaton a megye egy-egy induló pályázója hozta el az előkelő első helyezést. Megannyi közlekedési tanulmányi és gyakorlati versenyt szervezett a bizottság a 6-18-éves korosztály számára is, ahol a fiatalok magas szintű tudásról tettek tanúbizonyságot. A versenyekre nevezett fiatalok elkötelezettek a biztonságos közlekedés terén, az ő személyes példájukat látva kortársaikra is nevelő hatással bírnak. A bizottság nem csak önálló szervezésű rendezvényeket vállalt. Aktívan részt vettek társszervek képzésében, különböző nyílt napokon. Első alkalommal szervezték meg lapunkkal közösen a Velencei-tó körül lebonyolított Hírlap Bringatúrát. Rendőrszakmai versenyek mellett az állomány oktatását, továbbképzését is bonyolították az elmúlt esztendőben az FM BB szervezésében. Tevékenységük sokszínű, sokoldalú. Programjaikat felnőttek, gyermekek egyaránt szívesen fogadták. Hasonló lesz a paletta a 2012-es esztendőben is, ahogy azt a továbbiakban Illés alezredes ismertette.

Végezetül Fejér megye rendőrfőkapitánya Simon László rendőr dandártábornok köszönte meg mindazon kollégája munkáját, akik egész évben sokat tettek a közlekedés biztonságosabbá tételéért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!