Konyhai bárddal ölt az óvodában egy kínai ámokfutó - kilencen meghaltak

Peking - Hét gyermeket és két felnőttet ölt meg konyhai bárddal, és közel tucatnyi embert megsebesített szerdán egy ámokfutó, majd végzett magával az északnyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartományban - jelentette a hivatalos média.

MTI

Az eset reggel 8 óra körül történt Lincsang (Linchang) falu óvodájában, amikor a 48 éves, falubeli Vu Huan-ming (Wu Huanming) összekaszabolt hét gyereket és az óvoda tulajdonosát, aki egyben a gyermekekkel is foglalkozott. Mind a nyolcan meghaltak. A tulajdonos édesanyját ugyancsak támadás érte, később a kórházban ő is belehalt sérüléseibe. Erről a tartományi katasztrófaelhárítók adtak ki közleményt.
Az áldozatok között öt kisfiú és két kislány van. Tizenegy további gyerek megsérült, közülük kettő súlyosan, valamennyien kórházban vannak. Vu a közlemény szerint az óvodából hazament, és otthonában öngyilkosságot követett el. A bűncselekmény indítéka egyelőre ismeretlen.
   
Kínában két hónapon belül ez volt az ötödik olyan - többnyire késeléses - támadás, amelyet gyermekek ellen követtek el. A kínai politikai vezetés a legfelsőbb szinten foglalkozott a jelenséggel, és a hatóságok intézkedéseket hoztak az egész országban az oktatási intézmények biztonságának megszigorítására. Az MTI tudósítója Pekingben megtudta, hogy kis magánkereskedésekben megtiltották a szúró-, vágóeszközök, különösen a kínai konyhában nélkülözhetetlen bárdok árusítását.
   
A szakértők a "modern társadalom" szülte feszültségeknek tulajdonítják a támadásokat.

 

OLDALTÖRÉS: Gyerekgyilkos ámokfutók Kínában

 

 

 


Gyerekgyilkos ámokfutók Kínában

Kínában két hónapon belül ez volt az ötödik olyan támadás - többnyire késeléses -, amelyet gyermekek ellen követtek el. Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása a Kínában gyermekek vagy fiatalok ellen elkövetett ámokfutásokról:


2003. január 25. - Kuangtung (Guangdong) tartomány egyik kollégiumában hat diákot és egy tanártársát sebesítette meg késsel egy feltehetően elmebeteg angoltanár. Négy áldozata belehalt sérüléseibe.
2004. augusztus 4. - Egy pekingi óvodában egy kisgyermek meghalt, amikor egy ámokfutó férfi konyhakéssel megszúrt tizenöt gyereket és három rájuk felügyelő pedagógust. Két gyermek és az egyik felnőtt válságos állapotban került kórházba.
2004. szeptember 20. - Santung (Shandong) tartomány Jing (Ying) megyéjének egyik iskolájában a 37 éves Csia Csing-jou (Jia Qingyou) 25 gyereket sebzett meg egy konyhakéssel. A szurkálás után túszul ejtett egy kislányt, hogy egérutat nyerjen a rendőrök elől. A rendőröknek sikerült a kislányt épségben kiszabadítani.
2004. október 7. - Egy 28 éves általános iskolai tanár Kína középső részén, Hunan tartományban késsel megölt négy gyermeket, tizenkét másikat pedig megsebesített, akárcsak négy kollégáját. 
2004. november 26. - Nyolc középiskolást késelt halálra és négyet megsebesített egy férfi a Honan (Henan) tartományban lévő Zsucsung (Ruzhou) gimnáziumának kollégiumában.
2005. október 13. - Anhuj (Anhui) tartomány Liutung (Liudong) nevű falvában egy elmeháborodott ámokfutó lőfegyverrel megsebesített 16 gyermeket az iskolában.
2006. május 8. - Henan tartományban, Kungji (Gongyi) város egyik általános iskolájába behatolt egy 19 éves helyi lakos. Az egyik tanteremben szétlocsolt s meggyújtott egy kanna benzint, majd az ajtót rázárta a diákokra. A tűzvészben három kisgyerek meghalt, 13 diák és tanítójuk megsérült.
2007. július 21. - Tizennyolc óvodás gyermeket, valamint óvónőjüket is megsebesítette csavarkulccsal egy zavart elméjű férfi  Kuangtung (Guangdong) tartomány egyik óvodájában. A rendőrség kórházba szállíttatta a férfit, ugyanis őrizetbe vétele előtt - feltehetően öngyilkossági szándékkal - késsel gyomorba szúrta magát.
2008. november 6. - Négy diákot halálra gázolt, húszat pedig súlyosan megsebesített teherautójával egy kínai ámokfutó, aki a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartomány Csuhaj (Zhuhai) városában egy középiskolából hazafelé tartó tanulók közé hajtott. A dühöngő sofőrt a kiérkező rendőrök lelőtték.
2010. március 23. - A kelet-kínai Fucsien (Fujian) tartomány egyik iskolájában egy 41 éves férfi nyolc diákot megölt, másik ötöt pedig megsebesített.
2010. április 28. - A dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartomány egyik általános iskolájában késsel megsebesített egy férfi 18 diákot és egy tanárt.
2010. április 29. - A Csiang-szi (Jiangsu) tartománybeli Tai-hsziang (Taixing) városban egy 47 éves helybeli ember huszonnyolc gyermeket és három felnőttet sebesített meg egy késsel.
2010. április 30. - Öt gyereket megsebesített egy férfi egy Santung (Shandong) tartománybeli óvodában, majd végzett magával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!