Kultúránk nem dísz, fényűzés, hanem maga az élet

Székesfehérvár - A magyar kultúra napja alkalmából a Vörösmarty Színházban tartották pénteken este a városi megemlékezést. Az est bevételét a csángó kultúra támogatására fordítják.

Szabó Zoltán

A háziasszony a Vörösmarty Színház színművésze, Incze Ildikó volt. Az esten a Himnusz születésnapja és a  nagy magyar zeneszerző,  a 200 éve született Erkel Ferenc emléke előtt  is tisztelegtek. Az ünnepi köszöntőt Vargha Tamás, a fehérvári önkormányzat  társadalmi tanácsnoka mondta, aki hangsúlyozta:  a kultúra  nem dísz,  nem fényűzés, nem írható  le egyetlen nap megemlékezéseivel, nem ráadás,  hanem maga az élet.
Kölcsey Ferenc műveiből és országgyűlési beszédeiből Bakonyi István szerkesztett műsort, amelyet Kozáry Ferenc, Mihályfi Balázs, Tűzkő Sándor és Vasvári Csaba színművészek adtak elő. A kultúra napja alkalmából kitüntető címeket,  kitüntetést  adott át Warvasovszky Tihamér székesfehérvári polgármester. Munkatársi címet kapott  Márvány Beáta, A Szabadművelődés Háza  könyvelője, főmunkatársi címet  pedig  Soltész István, a Vörösmarty Színház színpadmestere. Az oktatási és kulturális miniszter Arany Katedra Emlékplakettet adományozott Móder Józsefnének, a Munkácsy Mihály Általános Iskola igazgatójának, amit az esten vehetett át.  Az Apáczai Kiadó Génius Apáczai diplomadíjjal tüntette ki Rehák Mihályt, a Táncsics Mihály Általános  Iskola igazgatóját. Az est második részében  Erkel Ferenc: Bánk bán és Hunyadi  László című operáiból adtak elő részleteket az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és énekes szólisták.


Az oktatási miniszter Karácsony Sándor-díjjal tüntette ki Kálnay Adélt, a dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola tanítóját. Apáczai Csere János- díjat vehetett át Nagy Kálmán, a József Attila Középiskolai Kollégium igazgatója. Bibliotéka Emlékérmet kapott Fülöp Lászlóné, az Aranybulla Könyvtár Alapítvány elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!