L. Simon László lesz az NKA új vezetője Jankovics Marcell után

Jankovics Marcell távozik a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) éléről, az új vezető L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke lesz.

Tribolt Lajos

Réthelyi Miklós miniszter közös megegyezés alapján 2011. október 15. napjával felmentette Jankovics Marcellt a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága elnöki posztjáról és egyidejűleg L. Simon Lászlót nevezte ki e posztra - áll a minisztérium pénteki közleményében.
Mint közölték, a személycsere oka, hogy a 2012. évi költségvetés más szempontokat előtérbe helyező és más koncepciójú irányítást ad a Nemzeti Kulturális Alapról és annak pénzügyi kerete felosztásáról döntő bizottság számára. Jankovics Marcell szakmai tudására és munkájára a minisztérium továbbra is számít.
L. Simon László, az NKA új elnöke  a gárdonyi választókerület Fideszes országgyűlési képviselője, a parlament kulturális bizottságának elnöke. Lapunknak elmondta,  hogy egyszerűsíteni szeretné az adminisztrációs környezetet, el kívánja érni, hogy a pályázókra kevesebb adminisztrációs teher nehezedjen.  Úgy véli, a magára ma 900 millió forintot költő 99 fős szervezet költségeit is lehet csökkenteni, hogy minél több pénz maradjon a művészetek és a  kultúra számára.
 Kifejtette, hogy új szakkollégiumi rendszer kell, amelyik figyelembe veszi a megváltozott finanszírozási és szakmai körülményeket. Ez azt jelenti, hogy más szakmai csoportosításban állnak fel az új kollégiumok.
L. Simon László lapunknak azt mondta, hogy reményei szerint 1,5-2 hónap alatt megszületnek a szükséges miniszteri döntések, és jövőre már az új struktúrában működhet az alap.
Hozzátette, az NKA elnöki az országgyűlési bizottsági elnöki poszt együttes betöltésének semmilyen jogszabályi akadálya nincsen, a két tisztség nem összeférhetetlen. Az alap munkaszervezetét nem az elnök működteti. A bizottsági  elnöki poszt viszont segítheti az NKA jobb pozicionálását. Az alapítvány ma a magyar művészet és kultúra legnagyobb mecénésa, 7 milliárd forint támogatás felett rendelkezik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!