Legfeljebb húsz évet kaphatnak a Cozma-gyilkosság gyanúsítottjai

Veszprém, Enying - Az elmúlt év egyik legmegrázóbb bűnügyi drámájának többségében Fejér megyei romák a gyanúsítottjai. Volt, amikor az utcákon valóságos hajtóvadászat zajlott. A nyomozás lassan véget ér, és vádat emelnek.

Tihanyi Tamás

Tavaly, február 8-án hajnalban -  miközben a veszprémi Patrióta lokálban a válogatott Iváncsik Gergő fiának születését ünnepelték  -  mellkason szúrták az MKB Veszprém KC beállóját, Marian Cozmát. A 26 éves kézilabdázó meghalt, két játékostársa megsebesült: a horvát Ivan Pesicset vesén szúrták, a szerb Zarko Sesumnak az arca és a szeme sérült meg. Egy enyingi és egy sárbogárdi férfit még aznap keresni kezdtek, a rendőrök ellepték  Enyinget. A sportolót ezrek gyászolták országszerte, a nagyvárosokban pedig gyertyagyújtással emlékeztek Cozmára.

Az osztrák csendőrség ezután feltartóztatott két férfit, mivel a magyarok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki R. Sándor (30) és Sz. Iván (28) ellen. Az osztrákok R. Sándort N. Győzővel (33) egy autóban fogták el. Az enyingi Sz. Iván után megkezdődött a hajtóvadászat: a fehérvári rendőrök február 11-én körbezárták és - hiába - átkutatták a Szent György Kórházat, mert felmerült a gyanú, hogy ott rejtőzködik. Romániában aznap százak vettek búcsút Cozmától, akit február 13-án temettek el Bukarestben.

Február 12-én, éjfél előtt néhány perccel megjelent fehérvári ügyvédjével, Drescher Ivorral  a veszprémi rendőrségen Sz. Iván. Két nap múlva furcsa incidens történt az enyingi benzinkútnál:  az eset után hét embert előállítottak, majd hatvan napra lecsuktak csoportosan elkövetett garázdaság miatt. Aztán kiderült, a gyanúsítottak közül hatan ott voltak a veszprémi  bárban a gyilkosság éjjelén. (Mi történt Enyingen? A benzinkútnál egy 15-20 tagú, születésnapozó roma társaság tagjai azt mondták, hogy a kúthoz érkező több autó ismeretlen utasai támadólag léptek fel velük szemben, ezért ők védekeztek. Ám a történteket rögzítette egy tévéstáb. A nyomozók által lefoglalt felvételből az derült ki, hogy a bejelentőket senki nem támadta meg, az odaérkező hat-hét kocsi csak megállt a töltőállomásnál, és a korábban ott tartózkodók kezdték üvegekkel dobálni őket.)

A Cozmát gyászoló veszprémi csapat óriási csatában verte meg a spanyol Leónt február 15-én a kézilabda Bajnokok Ligájában. Másnap, február 16-án, majd 18-án egy-egy újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe, az osztrákok pedig átadták R. Sándort és N. Győzőt. Február 20-án jelentették be, hogy Cozma emlékére szobrot kívánnak felállítani Veszprémben. (Az avatásra valószínűleg 2010. február 6-án kerül sor.)

Február végén életveszélyesen megfenyegették a Fejér megyei cigány önkormányzat alelnökét, az enyingi cigányvajdát, majd rendőri védelmet kapott Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő,  miután tiltakozott a romákat ért támadások ellen.   Február 27-én fegyelmi vizsgálatot rendeltek el rendőrök ellen. (A helyszínen több  szolgálaton kívüli rendőr tartózkodott, ketten az utcán, egyikük a tánctéren. Az enyhébb  fegyelmiket később meg is kapták). Április 6-án két személyt azzal gyanúsított meg a rendőrség, hogy segítettek a késelés gyanúsítottjainak szökési kísérletében.

Ezután visszaadta  az ügyvédi megbízást R. Sándor védője, Magyar György, mert meg nem erősített lapinformációk szerint a férfi állítólag elmondta neki, ő szúrta meg a kézilabdást. Az ügyvéd nem kívánta indokolni a döntését. A sajtó megszellőztette, hogy nem egyedül R. szúrása végzett Cozmával, hanem N. Győzőé is. Aztán R.-nek mégis lett ügyvédje,  Kamarás Gábor azt nyilatkozta, R. tagadja, hogy leszúrta volna a kézilabdást, azt mondja, őt is leütötték egy sörösüveggel. R. az állítólagos leütés miatt feljelentést is tett a rendőrségen. (Kamarás védte korábban a Fenyő-gyilkosság egyik gyanúsítottját, az albán Acifi Njazit is.) Addigra 250 tanút hallgattak ki a bűnügyben, s 15 szakértőtől kértek véleményt.

Szíven szúrt ország címmel elkészült a gyilkosságról szóló film első része: a 85 perces alkotás díszbemutatóját május 7-én tartották négyezer ember előtt Veszprémben. Augusztus 5-én egy újabb enyingi férfit, R. Jánost gyanúsították meg. A rendőrség augusztus 13-án jelentette be, hogy bizonyítani tudják, egy  öttagú csoportból ki követte el a végzetes szúrást, és ki volt az a  másik két ember, aki segített neki.  Szeptember 17-én aztán újabb öt személy csuklóján kattant a bilincs,  s ezzel már húsz fölé  emelkedett  a Cozma-ügyben gyanúsítottak száma.  Döntő többségük ellen garázdaság miatt folytatnak  büntetőeljárást, másokat életveszélyt, illetve maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés miatt vontak eljárás alá, míg társtettesként elkövetett emberöléssel három férfit gyanúsítanak. A nyomozás a végéhez közeledett, amikor október 21-én éjszaka a rendőrök a fehérvári Piac téren egy autóssal kerültek összetűzésbe: a gyanúsan viselkedő alakról kiderült, garázdaság miatt körözik a gyilkossággal összefüggésben. 

 Legkorábban februárban, de biztosan az első negyedévben  kerülhet sor vádemelésre. Ez  egyebek mellett azért késik, mert a vér- és DNS-elemzéseket a nyomozó hatóságok  késve  kapták meg. Ezért az ügyészség az indokolatlanul lassan dolgozó  Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézetet (BSZKI) bírsággal sújtotta. A BSZKI végleges szakvéleményének január 29-re kell elkészülnie, így addig biztosan nem emelnek vádat. Jelenleg még három szakértői jelentésre várnak, s már csak apróbb részleteket kell tisztázni. A nyomozati anyag ma már  12 ezer oldal terjedelmű.   

Korábbi anyagaink a Cozma-gyilkosságról itt!

A Veszprém megyei  főügyész, Fejes Péter  szerint legfeljebb húsz évet kaphatnak a Cozma-gyilkosság gyanúsítottjai. A gyanúsítások az emberölés alapesetére vonatkoznak, amelyért maximum tizenöt  évig terjedő szabadságvesztés jár, de  halmazati büntetés esetén ez elérheti a húsz évet. Márpedig a Cozma-üggyel összefüggésben a gyanúsítottak által elkövetett számos egyéb bűncselekményre is fény derült: akadnak olyanok az előzetes letartóztatásban lévő személyek között, akik lányok futtatásából éltek, azaz megalapozottan gyanúsíthatóak kitartottsággal, valamint garázdasággal és magánokirat-hamisítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!