Lesz csatorna a Donát és a Topolyai utca között

Székesfehérvár - A közgyűlés megszavazta a Donát és a Topolyai utca közti csapadékvízelvető csatorna kiépítését, így a remények szerint megszűnik a Köfém lakótelepiek ezzel kapcsolatos problémája.

Kocsis Noémi

A Topolyai utca - a Köfém lakótelepet a barkácsáruház felől a Budai úttal összekötő, autóbuszok, kamionok által is használt útról van szó - irányában van egy vízáteresz, ahol nagyobb eső esetén tó alakul ki, mert az áteresz koszos, nem tisztított - szólalt fel a lapunk által rendezett ráchegyi fórumon egy lakó, aki hozzátette, kérték a Városgondokságot, takarítsa ki az átereszt,  de ez azóta sem történt meg.
Dienesné Fluck Györgyi, a körzet önkormányzati képviselője ezzel kapcsolatban kérdésünkre elmondta: - A jelzett vízáteresz valóban nem biztosítja a víz zavartalan elfolyását. A problémát  Hortolányi úr kérésére többször is megtekintettük a Városgondnokság szakmérnökével, az orvoslásra nemsokára sor kerül, mert a csütörtöki közgyűlésen szavaztuk meg a Donát és a Topolyai út között  csapadékelvezető csatorna kiépítését, így ez a probléma megoldódik. Ami a takarítását illeti,  az többször, ütemszerűen megtörténik. A szemét nem magától kerül az árokba, sajnos vannak illegális szemétlerakók, akik a jelzett területet sem kímélik.
A Városgondnokságtól azt is megtudtuk,  az áteresz úgynevezett kontrás rendszerű, melynek lényege, hogy visszafelé lejt. Hirtelen esőzéseknél 5-6 centiméteres  vízmegállás tapasztalható. A Városgondnokság idei tervében szerepel az áteresz teljes átépítése, így a remények szerint hamarosan végleg megoldódhat a probléma.

Egy másik (a Köfém ltp. 24-ben lakó) hozzászóló szerint elképzelhetően ezzel az állapottal függ össze, hogy tizenkét  éve gyakorlatilag vízben állnak a lakótelepi házak pincéi.
A Városgondnokság szakembere szerint az átereszhez semmi köze nincsen a pincékben megálló víznek. A pincék vize talajvíz, mely az egész városban  de Öreghegyen, Ráchegyen főleg  problémákat okoz. A fő probléma a házak elégtelen szigetelése, így fordulhat elő, hogy a magas talajvízszint miatt a pincékben megjelenik a víz. Ezen esetben az egyedüli megoldás a szivattyúzás lehetne, melyet azonban mégsem ajánlanak a szakemberek, ugyanis mihelyt a szivattyúzást abbahagyják, a víz rövid időn belül újra visszatér a pincékbe. A hosszabb távú szivattyúzás pedig statikai problémákat idézhet elő, mely maradandó károkkal járhat az épületben.

Több hozzászóló is felhívta a figyelmet arra, hogy a Köfém lakótelepen szinte állandósultak a közvilágítási problémák, a házak közti közvilágítás kritikán aluli, hol az egyik, hol a másik részen van sötét. Hónapok óta kérik a megoldást, de mindeddig nem volt érdemi változás.
A rendszer karbantartásáról, javításáról az E-on-nak kell gondoskodnia, hiszen ő a tulajdonos. A Városgondnokság ismeretei szerint a rossz állapotban levő kábelek cseréjét, javítását egyébként  tervezi az áramszolgáltató.

A ráchegyi fórumon elhangzottak megválaszolásáért a polgármesteri hivatalhoz fordultunk. Közlekedési kérdésekben az illetékes irodától meg is kaptuk a választ. Azonban egyes kérdésekben a kapott választ az élet bizony azóta túlhaladta, folyamatban van megoldásuk, vagy már meg is oldódtak  - bár utóbbi tény magán a fórumon nem hangzott el. A körzet képviselője, Dienesné Fluck Györgyi jelezte felénk a friss helyzetet.
Lakossági igényként merült fel a Zombori úti, uszodához vezető gyalogos átkelőhely. Nos, a Városgondnoksággal már három évvel ezelőtt megtörtént a jelzett terület megszemlélése, el is készült a zebra terve kész , eddig anyagi fedezett hiányában nem valósulhatott meg. A Berkes lakótelepen belüli táblapótlás azért nem szükséges, mert a terület lakó-pihenő övezet, a megengedett sebesség 20/km, ezért kellett az összes elsőbbséget szabályozó táblát eltávolítani, tájékoztatott minket a képviselő.
- Egy lakó kifogásolta, nem megfelelő a házszámozás, illetve az eligazító táblák. 2009-ben képviselői keretemből a lakótelep összes épületére kihelyeztünk ízléses, jó tájékoztatást biztosító táblákat  - reflektált erre a képviselő, hozzátéve: valóban szükség van a mentőket, orvost útbaigazító táblákra, s a probléma megoldását 2010-ben megbeszélte a Városgondnokság erre hivatott szakemberével. Ám megoldására csak a költségvetés után kerülhet sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!