Liszt Ferenc Székesfehérváron

Liszt Ferenc látványos eseményekben oly gazdag életébe intim epizódként illeszkedik be 1883 februári székesfehérvári látogatása. Szerencsénkre a Városi Levéltár megőrizte az események pontos felidézését segítő korabeli dokumentumokat.

Szabó Balázs

A beszámolók nyomán kibontakozó életkép megkapóan színes: rajta a város mindennapjainak háttere előtt a mester mellett a kíséretében lévő budapesti vendégek, valamint Székesfehérvár akkori egyházi és világi vezetőinek, muzsikusainak alakja egyaránt kirajzolódik.
 A látogatás első krónikása Dormuth Árpád múzeumi titkár volt, aki Liszt Ferenc és Székesfehérvár címmel a Székesfehérvári Szemle 1937-es számában kis cikket publikált az eseményről. Ez a dolgozat ad hírt Liszt első állítólagos székesfehérvári megjelenéséről is: 1865. szeptember 10-én Róma felé utaztában a pályaudvaron köszöntötték, Gebauer Izidor ünnepi beszédével - az ünnepségre vonatkozóan azonban sajnos minden ellenőrizhető adat elveszett.
 A második, 1883-as látogatásról viszont már részletes információkkal rendelkezünk, hiszen a Székesfehérvár és vidéke februárban háromszor is írt róla. (E tudósítások alapján tudott a Liszt-irodalomban Legány Dezső Liszt Ferenc Magyarországon című könyvében, valamint Bárdos Kornél Székesfehérvár zenéje című nagy városmonográfiájában beszámolni az eseményekről.) A lap február 15-i, csütörtöki számában, a Városi és vidéki hírek rovatban olvassuk: "Liszt Ferencz, a zongorakirály, vasárnap érkezik városunkban.  Kiséretében lesznek Végh János, az országos zenede igazgatója, ennek neje, Hampl József muzeumi régiségtárőr és Pulszky Polixena kisasszony. A maestrót Pauer János megyés püspök meghívta magához. Vagy ide, vagy pedig rokonához Saár Albert dragonyos őrnagyhoz fog szállani. Látogatása tisztán családi jellegű lesz. Több napot fog városunkban tölteni."
 De ki ez a rejtélyes Liszt-rokon? A mester unokatestvére, Liszt Eduárd császári és királyi főállamügyész volt Bécsben: bensőséges viszonyukra jellemző, hogy Liszt a császárvárosban mindig nála szállt meg,  őt bízta meg pénzügyeinek kezelésével is. Nos, Liszt Eduárd lánya, Hedwig katonatiszt férjével, Heinrich Saar-ral Székesfehérváron telepedett le, az ő látogatásukra érkezett a zeneszerző.


 A Liszt itt-tartózkodásáról szóló részletes tudósítás az újság február 20-i, keddi száma Városi és vidéki hírek rovatában olvasható: "Liszt Ferencz a nagy zenemester f. hó 17-én a délutáni vonattal Végh zenedei igazgató kiséretében csakugyan Székesfehérvárra jött. Liszt rokonához, Szár alezredesnéhez szállt, Végh a püspöknek volt vendége, a hová Liszt is hivatalos volt. Az nap estély tartatott rokonánál, mely alkalommal a nagy mester is zongorán játszott. Másnap 18-kán 9 órakor a székesegyházban a szent misén jelent meg; a karzenéről elismeréssel nyilatkozott - a nagy mester saját szavaival élve: a zene correct ment, az offertorium különösen tetszett. Flögel Karolin férj. Kupetz Elemérné jó előadásáról és szép tiszta hangjáról elismeréssel nyilatkozott. Offertoriumnak volt: soprán magánének ave Mária Cunodtól (Gounod) csupán orgona kísérettel; az orgona kíséretet jeles orgonistánk Emmert Henrik úr végezte, kiről a nagy mester szinte elismeréssel nyilatkozott. Mise után Liszt látogatást tett püspök ő méltóságánál és tiszteletére Pauer János püspök ő méltósága disz ebédet adott, melyen Bóné Géza alispán, Havranek József polgármester, Szár őrnagy s több egyházi és katonai kitűnőség vett részt. Ebéd alatt a püspök ő méltósága felköszöntötte a nagy zenekirályt. Végh, a zenede igazgatója az nap délután az esti vonattal vissza utazott, a nagy zenemester pedig még rokonainál maradt és csak 19-én reggel a gyorsvonaton ment vissza Budapestre."      
 A látogatásra igen szép időben került sor, ahogy arra a a szombati időjárásjelentésből következtethetünk: "Időjárásunk igen szép; verőfényes napok, csillagos éjszakák. Napközben a napsütötte helyeken olvad, de a fazekas- és malom-utczaiak kimondhatatlan örömére minden éjjel csonttá fagy."
 A helyi újságban nem találni további nyomát a mester látogatásának. Ugyanakkor elmondhatjuk: ha hangversenyt ezúttal nem is rendeztek tiszteletére, zárt körben zongorához ült városunkban.
 A családi eseményt mégis zenetörténeti jelentőséggel ruházza fel az időpont. Az újság február 17-i, szombati számában a Személyi hírek között a következőket találjuk: "Liszt Ferencz aligha jő holnap városunkba, mert valószínűleg Bayrouthba utazik." Február 13-án Velencében örökre megpihent a nagy barát, Richárd Wagner: temetésére öt nappal később került sor a német kisvárosban. Liszt nem utazott el a szertartásra, de aligha tévedünk, ha úgy sejtjük: a gyász óráiban jól esett neki, hogy kedves rokonok körében lehet. Különös  együttállás: február 18-a szomorú délutánján, mikor a világ megrendülten Bayreuth-ra figyelt,  Liszt Ferenc Székesfehérvár vendége volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!