Nélküled halott vagyok! Titkos üzenetek helyett virágzó kankalin nőnapra

FMH - Vészesen közeleg a nőnap, amit ki-ki másként él meg. Van, aki élből elutasítja, hogy ezen az egyetlen napon szinte kötelező virágot vinni anyának, nagyinak, barátnőnek, kedvesnek. Más készül rá, gondosan kiválasztja a tavasz hírnökét, de melyik az? Ennek járunk utána.

Kovalcsik Katalin

Az üvegház végtelenjében színpompa, olyan, amilyet órákig elnézegetne  az ember, de valószínűleg csak akkor, ha nőből faragták. A velencei dr. Entz Ferenc szakképző iskola kertészetében  akkor már  tavasz van, ha a csodás színekben tobzódó kankalinok útra készen állnak. Az egyik  gördülő asztalon ötezer virág bújik egymáshoz. Nem fáznak, hiszen ezek a növények  inkább hidegigényesek, de az asztal szűkiben a hivatalos nevükön anyakönyvezett virágok, a  primulák jól elférnek, amíg a  férfiak nem jönnek rá, ideje tavasz- és hölgyköszöntő cserepest vásárolniuk.

 

 

- Érdekes növények ezek - mesélte  Auer Gyula,  tavaszi, egynyári, őszi virágok és egyéb növények, tápoldatok, virágföldek mindentudója, egyébként a diákok egyik oktatója, a kertészet  vezetője. - Ha a napokban tapasztalt mínusz hét fokba kitennénk őket, megfáznának, de ha a nőnap után - hogy az otthon melegében ne induljon idő előtti hervadásnak - kitesszük a hideg ablakba - vagy ha van kertünk, oda ültessük -, a késő tavaszi fagyokat kibírja.  A  kankalin télálló virág, de csak kint tud felkészülni a tél kihívásaira.  Amelyik virágot  időben kiültetik a kertbe, fokozatosan felkészül a télre. A primula-kankalin még októberben is gyönyörűen virágzik a kertben.

Az asztalokon az óriás virágú sárga uralja a többieket, érthető, a neve is Herkules. Az apróbb virágú, aminek a levele is eltér  Herkulesétől,  nőnapra lesz igazán üde, friss, kívánatos virágocska. Auer Gyula úgy mesélt róla, mint egy falusi lánykáról, aki a tavaszi szélben kipirult,  de kicsit szégyenlős, ha legény közeledik. Érkezett is,  Béres Gábor diák személyében, aki két társával,  Magyar Barbarával  és Nagy Viktóriával egy héten át, a gyakorlati órákon ápolgatják a növényeket. Az egyik  virágházban a kankalint, köztük a Danielát, amelyik inkább Valenin-napi virág,  nőnapra már kissé középkorú lesz, egyöntetű rózsaszíne még szép ugyan, de addigra túl lesz  élete virágán.

A virágnyelv, amelyet a törökök - később mások is -  előszeretettel alkalmaztak titkos üzenetek  és szerelmi vallomások közvetítésére, régi találmány. A kankalin vagy primula azt üzeni a kedvesnek, hogy nélküled halott vagyok, de ha lehet ne vegyük ennyire komolyan a virág nyelvét, csak tegyük hűvősebb helyre, hogy sokáig virítson. A papucsvirág, azaz a Carceolaria üzenetét nem tudjuk, de érdemes rá is gondot fordítani. Felfújt virága olyan, mint egy parányi, színes papucs. Manólábak tudnának belebújni, de helyette  ezt a virágot is óvjuk a melegtől, úgy sokáig pompázik.

Papucsvirág, kankanlin, cinerária - mindegy melyiket választják az erősebb nem tagjai, ne is gondoljanak bele mit közvetít, hétfőn, kedden vagy vasárnap, nőnaptól függetlenül, egyszerűen csak állítsanak haza vele! Meglátják, üzenet nélkül is frenetikus lesz az öröm!      

A hölgyek legyenek  kedvesek, testvérek, barátnők, anyák, nagymamák  mindig örülnek egy szál virágnak. A vörös rózsa szerelmet üzen, a fehér  a báj, az ártatlanság, a tisztaság és a diszkréció megtestesítője.  A fehér szegfűt kevesen kedvelik,  pedig virágnyelvén a tiszta és rajongó szerelmet üzeni, sok szerencsét is kíván,  de igaz, egyes esetekben lehet a megvetés jele is. (Ezzel az gondolattal ne vegyünk belőle fehéret!)   A nefelejcs az  igaz szerelem és "sose felejts el!"  felhívását közvetíti,  a gardénia pedig az öröm mellett szintén a  tiszta szerelemről mesél. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!