Nem áprilisi tréfa! Hamarosan nyit a bölcsőde Sárszentmihályon

Sárszentmihály - A női foglalkoztatással együtt megnőtt gondot hamarosan letehetik vállukról a sárszentmihályi szülők: megépült a bölcsőde, áprilistól nyitni szeretnének.

Kocsis Noémi

Ha beütjük a keresőbe a www.sarszentmihaly.hu címet, azonnal a bölcsőde projekt ugrik elő. A hiánypótló szolgáltatás beindítását az előzetes igényfelmérés indokolta a honlap szerint - a felmérés alapján akkor a lakosok 40 százaléka kívánt élni azonnal a lehetőséggel. Némi földhivatali polémia - az először kiszemelt területet hosszú engedélyeztetési eljárásal belterületbe kellett volna vonni -  legyűrése után és egy megnyert pályázattal végül megkezdődhetett az építkezés, december közepén már a műszaki átadásnál tartottak. Jelenleg a felmerült hibákat javítja a kivitelező, a szakhatósági ellenőrzések is most zajlanak - adott rövid helyzetképet Kalmár Tibor polgármester. A kinti tereprendezés, parkosítás tavaszig még várat magára, a szeptemberben gyorsan jött esős időjárás, a hideg meghiúsította, de a tervezett április 1-jei nyitásra azt is megoldják, mondja a település vezetője.
- A decemberi testületi ülésen kiválasztottuk a bölcsődevezetőt, helyi pályázó nyert, február 1-jével áll munkába. Hamarosan megrendeljük a bútorokat, konyhafelszerelést, az orvosi szoba berendezéseit, ehhez árajánlatokat kértünk be. A legfeljebb 25 kisgyermekkel négy gondozónő foglalkozik majd (a pályázatokat éppen tegnap írtuk ki). A szülőknek osztjuk a jelentkezési lapokat, 15 család már elvitte kitölteni.
A bölcsőde évek óta vágya a közösségnek, főképp a növekvő számban betelepülő fiatal családok igénye ez, hiszen sokan a közeli megyeszékhelyen találtak munkahelyet. A lakókörnyezeti bölcsődével azonban nem szükséges a kicsit a városba cipelni reggelenként. Az új bölcsődébe minden mihályi illetőségű 3 év alatti kisgyermeket felvesznek, ígéri a polgármester. A megyeszékhelyről, de a környék kistelepüléseiről is vannak érdeklődők, ők a fennmaradó szabad helyekre pályázhatnak.
A bölcsőde létesítéséhez szükséges pályázaton 79,5 millió forintot, a beruházás 84 százalékát nyerte meg a mihályi önkormányzat, amely 34 milliós hitelt vett fel az önrész és a tervezés kifizetésére. A projekt zárását április 30-i meghosszabbították, hogy az utófinanszírozás miatt még be nem érkező 13 millióhoz is hozzájuthasson a faluvezetés. Ettől függetlenül az április 1-jei bölcsődenyitást nem tréfadolognak szánják, s addigra minden bizonnyal - tekintve a honi szűkös bölcsődei férőhelykínálatot - meg is lesz valamennyi helyre a jelentkező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!