Nyereményt ígért, de adatokra vadászott

FMH - Telefonon próbálta egy hölgy személyes adatait, bankszámlaszámát megtudni egy férfi. A nő nem dőlt be, hanem értesítette a rendőrséget, amely óva int a hasonló esetekben gyakori hiszékenységtől.

feol.hu

Nem dőlt be a csalóknak az a hölgy, akit a minap hívott föl telefonján egy magát mobilszolgáltató emberének kiadó férfi. Egy állítólagos nyeremény fejében nevét, lakcímét és bankszámla számát kérte volna el a hölgytől. Az asszony nem dőlt be és értesítette a rendőrség ügyeletét.
 
A Szekeres Csaba néven bemutatkozó férfi, mint egy hazai mobilszolgáltató munkatársa hívta föl az asszonyt. Közölte vele: nagyobb összeget nyert, és, hogy felvehesse a nyereményt, néhány adatot kért. Így például a nő nevét, címét, bankszámlaszámát. Az asszonynak gyanús volt a történet és nem szolgáltatta ki az adatait, amit a férfi látszólag különösebb meglepődés nélkül vett tudomásul és letette a telefont. A hölgy azonnal értesítette a rendőrséget, hogy bár ő nem dőlt be, de jó lenne, ha más sem tenné.
 
A rendőrség előtt nem ismeretlen ez a módszer. Egy ilyen bizalomépítő beszélgetés után rendszerint a hívó fél valamilyen kéréssel áll elő. Legtöbbször a jó öreg „tessékvenniegyfeltöltőkártyát” kérés jön elő, aminek értelemszerűen be kell diktálni a kódját és már le is húzták a hiszékeny mobiltulajdonost. A fehérvári hölgyet, akinek a férjét korábban hasonló módon megkárosítottak, ezúttal nem érte veszteség. A rendőrség bűnmegelőzési szakemberei óva intenek a telefonos adathalászoktól. Általában sem pénzintézetek, sem más hivatalos szervek nem kérnek és nem egyeztetnek adatot. Legfőképpen hitelkártyához tartozó PIN kódot, de egyáltalán semmilyen azonosítót ne adjanak meg telefonon idegeneknek, bármire hivatkozzanak is. Könnyen előfordulhat, hogy az adatokkal visszaélnek és az okozott kár nem térül soha. A jelenségre hívják föl közeli hozzátartozóik, ismerőseik figyelmét is - kéri a Fejér Megyei Rendőrfőkapitányság sajtószóvivője, R. Szabó Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!