Pálinkás fagylalt az idei év legjobbja! Szilvalekvár is kerül bele

Az ország idei legfinomabb és legszebben díszített fagylaltját Csákváron lehet megkóstolni. Az állítás így nem teljesen igaz, mivel a fagyi tavalyi, a hasonló időben rendezett "hideg nyalat" vetélkedés után találta ki Csuta Zsolt, csákvári cukrászmester.

Kovalcsik Katalin

Mi sem bizonyítja jobban tavalyiságát,  mint az, hogy amikor ott jártunk, az egyik fagyizó két gombóc fahéjas szilvát kért és kóstolót a díjnyertes Házias vidámságból. Kicsit meglepődött, amikor megmondta neki a mester, "ugyanazt eszed, komám mind a három gombócban". A budapesti Zila cukrászdában  a szigorú szakmai zsűri,  a hírességek,  és a betérő fagyizók bírálták a kínálatot, negyven cukrász kötelezően és szabadon választott fagyiját.
- Az értékelésnél  kaptam egy kupát,  amit a legszebbnek díszített fagylaltnak ítéltek  - mesélte a mester. - Boldog voltam, nem jövök haza üres kézzel. Folytatódott az ismertetés, amikor hallom a nevem és a fagyiét is, nyújtották a kupát, ami  az idei év legfinomabb  fagyi készítőjének jár. Anikóval, a feleségemmel egymásra néztünk, alig hittük, hogy ez is minket illet.  Az összpontszám alapján hazahozhattam a vándorkupát is, amire nagyon vigyázok. Jövőre olyan fagylaltot kell produkálnom, ami nem engedi elvándorolni tőlünk.
Csuta Zsolt többes számban beszél, komolyan gondolja, a siker a családjáé, a munkatársaié és kicsit még azoké is, akik egy éve dicsérik és  fogyasztják a csákvári fagylaltot. Az elkeresztelt  fahéjas szilvát és  a többit, a majd harminc féle hideg édességet.
- Arra külön büszke vagyok, hogy a főváros,  a városok után első alkalommal falusi cukrászdát dicsér a legjobb fagylaltjáért. Jártam már ezen a versenyen, kaptam különdíjat, ez is a legszebbnek díszített édességnek járt. A  Tavaszi álomra keresztelt  fagyiban a  túró  fehérsége és az eper, mint az első  hazai gyümölcs adták az összetételt.  A második évben oklevelet kaptam, az idén az előbbieket sikerült megszereznem. A  mostani  kiírásban a  kötelező íz az étcsokoládé volt. Az étcsokinak benne kellett lennie a fagylaltban, de azt hibának vették, ha a cukrász túlzásba vitte a   használatát,  nem díjazták a keserű, túl fekete fagyit.

A Házias vidámság névadója a szemorvos feleség, Anikó volt.
- A vidámságot az agárdi pálinka adja benne,  a  házi ízt a saját  kezűleg készített szilvalekvár, amit kicsit megbolondítunk a pálinkával. A két alkotóelem belekerül egy fehér csokifagyiba,  amit  megszórunk fahéjjal. Dekorációként  fahéjra emlékeztető rudacskákat tűzdeltem bele,  csokis rácsokat pluszként, valamint lekvárt a   tetejére.
Az ötletelés, az új fagylaltok kitalálása  nem okoz gondot a csákvári cukrászdában: az idei legjobb fagyi maradék alapon  formálódott.
- Maradt egy kis fehér csoki fagylaltunk, kipróbáltuk, melyik gyümölccsel lenne finom. A sárgabarack nem bizonyult jó ötletnek, bár  azzal is nagyon finom volt, csakhogy a szilvával sikerült eltalálni a legjobb ízt,  ami mindenkinek tetszett, tetszik.  
Miközben  a fotó kedvéért a mester elkészítette a hideg kehelybe a fagyicsodát, elmesélte, a cukrászatban saját eltevésű gyümölcsökkel  bolondítják a süteményeket, a fagylaltokat.
- Befőtteket teszek el, lekvárt főzök. Eper-, szeder, szilva-, sárgabarack van a polcokon, ezek is házi ízek.
A versenyre intenzívebb   ízű  fagyi készült, néhány cseppel több  pálinkával. Viszont hétköznap csupán egy deci bolondítja a tégelynyi édességet, nem kell izgulni, nyugodtan nyalakodhatnak belőle  a gyerekek,  nem pálinka, hanem makacs, visszatérő  fagyifogyasztók lesznek.  A cukrászmester  kedvence  a díjnyertes fagyi. Vallja, csak azt kínál a vendégnek, amit maga is szívesen fogyaszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!