2010.06.12. 04:36
Pálinkás fagylalt az idei év legjobbja! Szilvalekvár is kerül bele
Az ország idei legfinomabb és legszebben díszített fagylaltját Csákváron lehet megkóstolni. Az állítás így nem teljesen igaz, mivel a fagyi tavalyi, a hasonló időben rendezett "hideg nyalat" vetélkedés után találta ki Csuta Zsolt, csákvári cukrászmester.
Mi sem bizonyítja jobban tavalyiságát, mint az, hogy amikor ott jártunk, az egyik fagyizó két gombóc fahéjas szilvát kért és kóstolót a díjnyertes Házias vidámságból. Kicsit meglepődött, amikor megmondta neki a mester, "ugyanazt eszed, komám mind a három gombócban". A budapesti Zila cukrászdában a szigorú szakmai zsűri, a hírességek, és a betérő fagyizók bírálták a kínálatot, negyven cukrász kötelezően és szabadon választott fagyiját.
- Az értékelésnél kaptam egy kupát, amit a legszebbnek díszített fagylaltnak ítéltek - mesélte a mester. - Boldog voltam, nem jövök haza üres kézzel. Folytatódott az ismertetés, amikor hallom a nevem és a fagyiét is, nyújtották a kupát, ami az idei év legfinomabb fagyi készítőjének jár. Anikóval, a feleségemmel egymásra néztünk, alig hittük, hogy ez is minket illet. Az összpontszám alapján hazahozhattam a vándorkupát is, amire nagyon vigyázok. Jövőre olyan fagylaltot kell produkálnom, ami nem engedi elvándorolni tőlünk.
Csuta Zsolt többes számban beszél, komolyan gondolja, a siker a családjáé, a munkatársaié és kicsit még azoké is, akik egy éve dicsérik és fogyasztják a csákvári fagylaltot. Az elkeresztelt fahéjas szilvát és a többit, a majd harminc féle hideg édességet.
- Arra külön büszke vagyok, hogy a főváros, a városok után első alkalommal falusi cukrászdát dicsér a legjobb fagylaltjáért. Jártam már ezen a versenyen, kaptam különdíjat, ez is a legszebbnek díszített édességnek járt. A Tavaszi álomra keresztelt fagyiban a túró fehérsége és az eper, mint az első hazai gyümölcs adták az összetételt. A második évben oklevelet kaptam, az idén az előbbieket sikerült megszereznem. A mostani kiírásban a kötelező íz az étcsokoládé volt. Az étcsokinak benne kellett lennie a fagylaltban, de azt hibának vették, ha a cukrász túlzásba vitte a használatát, nem díjazták a keserű, túl fekete fagyit.
A Házias vidámság névadója a szemorvos feleség, Anikó volt.
- A vidámságot az agárdi pálinka adja benne, a házi ízt a saját kezűleg készített szilvalekvár, amit kicsit megbolondítunk a pálinkával. A két alkotóelem belekerül egy fehér csokifagyiba, amit megszórunk fahéjjal. Dekorációként fahéjra emlékeztető rudacskákat tűzdeltem bele, csokis rácsokat pluszként, valamint lekvárt a tetejére.
Az ötletelés, az új fagylaltok kitalálása nem okoz gondot a csákvári cukrászdában: az idei legjobb fagyi maradék alapon formálódott.
- Maradt egy kis fehér csoki fagylaltunk, kipróbáltuk, melyik gyümölccsel lenne finom. A sárgabarack nem bizonyult jó ötletnek, bár azzal is nagyon finom volt, csakhogy a szilvával sikerült eltalálni a legjobb ízt, ami mindenkinek tetszett, tetszik.
Miközben a fotó kedvéért a mester elkészítette a hideg kehelybe a fagyicsodát, elmesélte, a cukrászatban saját eltevésű gyümölcsökkel bolondítják a süteményeket, a fagylaltokat.
- Befőtteket teszek el, lekvárt főzök. Eper-, szeder, szilva-, sárgabarack van a polcokon, ezek is házi ízek.
A versenyre intenzívebb ízű fagyi készült, néhány cseppel több pálinkával. Viszont hétköznap csupán egy deci bolondítja a tégelynyi édességet, nem kell izgulni, nyugodtan nyalakodhatnak belőle a gyerekek, nem pálinka, hanem makacs, visszatérő fagyifogyasztók lesznek. A cukrászmester kedvence a díjnyertes fagyi. Vallja, csak azt kínál a vendégnek, amit maga is szívesen fogyaszt.