Rakonczay Gábor - Egyedül az óceán ellen

Székesfehérvár - Két hete nincs hír Rakonczay Gáborról, a fiatalról, aki az első magyar Atlanti-óceánt átevező páros tagjaként ezúttal egyedül indult kalandos útra egy Fa Nándor által tervezett kenuval.

zaol.hu


Két fiatal, Rakonczay Viktória és Rakonczay Gábor saját tervezésű és építésű hajójukkal, a Tűzhangyával  első magyar párosként  átevezték az Atlanti-óceánt. Az út előtt sohasem eveztek, ám 51 napi, hihetetlenül kalandos és viharokkal tarkított evezés után átértek az óceán túloldalára, vegyes párosként világrekordot döntve. A megmérettetést követően a két fiatal befejezte egyetemi tanulmányait, majd újabb célokat tűzött ki maga elé. Előbb egy földkerülő túrát terveztek, de az  meghiúsult, hajójuk nem állta ki a próbát. Az elmúlt hetekben ismét a két fiatal arca, hangja köszönt vissza a médiumokból Rakonczay Gábor  új kalandba vágott, ezúttal egyedül. Több ezer mérföld óceáni tapasztalattal és három óceánátkeléssel a háta mögött ismét hajóba szállt december közepén.  A világon elsőként egyedül vállalta, hogy  átkel az Atlanti-óceánon egy speciális kenuval, amit az óceáni vitorlázó, Fa Nándor tervezett és épített.
A kenu 7,5 méter hosszú, legszélesebb pontja is csupán 120 centiméter az egy méternyit merülő  tőkesúllyal is rendelkező hajótestnek, ami üresen 200 kilogramm, de menetkészen sem nyomott többet 450 kilónál. A kenu lapátok, a kézi vízkészítő készülék mellett  műholdas telefon és kézi navigációs készülék is van a hajón, ahogyan a felszereltség részét képezi az  EPIRB, azaz vészhelyzetjelző rádióbója.
Néhány héttel ezelőtt azonban eltűnt Rakonczay Gábor. Felesége, Viktória hangsúlyozta, valószínűleg az erős szélben, a borulás miatt Gábor műholdas telefonja elázott, nem elérhető. Mentését mégsem kezdeményezték, mert az úgynevezett EPIRB bóját nem aktiválta a fiatal. Viktória bízik abban, hogy az arra járó hajósok talán hírt hozhatnak párjáról. A hét közepén Gran Canariáról elindult Szeremley Huba és legénysége az óceán átkelésre és felajánlotta, azon az útvonalon fognak hajózni, ahol Gábort esetleg megtalálhatják a feltételezett pozíciók alapján. A   műholdas telefonszolgáltató társaság szerint Gábor  február 6-án  kapcsolta be utoljára készülékét,  pontos hollétét nem tudják. Már csak azért sem, mert naponta 70-80 kilométert evez. Az erős szél és a február eleji borulás  nem szeghette Gábor kedvét, felesége, akivel együtt hasonló kalandokat éltek  meg, tudja, az evezős tovább dolgozik célja eléréséért, s  áprilisban Antigua-szigetén köszöntik majd.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!