Ránk ijesztett a tél: hó, ónos eső, eső váltotta egymást

Fejér megye - A délutáni órákig nem kaptunk hírt nagyobb balesetről, fennakadásról a közlekedésben a csapadék miatt. Estére enyhült az idő, az ónos eső helyett eső esett. A közlekedéssel azért vigyázni kell, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) sárga riasztása még érvényben van.

feol.hu

- Elestek néhányan az utcán, ilyenkor hívtak minket, de inkább csak reggel - árulta el lapunknak kora este a mentők ügyeletese. Több autó is az árokban fejezte be aznapi útját, a kisebb balesetek egész délelőtt munkát adtak a katasztrófavédőknek és a tűzoltóknak: a 6-os úton, az M1-es pályán, az 1-es főút bicskei szakaszán, valamint Székesfehérváron a Metro körforgalmánál is árokban landolt egy autó, de szerencse a szerencsétlenségben, hogy személyi sérülés egyiknél sem történt.  Az M7-es autópálya agárdi lehajtójánál  csúszott meg egy nyergesvontató délelőtt, s foglalt el két sávot. A tűzoltók azonban gyorsan cselekedtek, félrehúzták a járművet és már indulhatott is újra a forgalom.  A 81-es úton reggel volt torlódás, de szerencsére nem baleset miatt, hanem mert mindenki óvatosan vezetett a nedves, csúszós útviszonyok miatt. 

- Öt nagy hókotró, kilenc, járdatakarításra alkalmas kistraktor és egy multicar látja el a hóügyeletet. Idéntől nem két, hanem három ütemre osztottuk fel a város 330 kilométernyi úthálózatát, az első körbe a fő- és tömegközlekedési útvonalak, gyűjtőutak tartoznak, így azok letakarításával reményeink szerint a korábbiaknál gyorsabban tudunk végezni - mondta lapunknak Lángi Judit, a fehérvári Városgondokság hóügyeletese. Hozzátette, az első ütembe tartozó utak takarításával nagyjából dél felé készültek el, utána kezdték meg a második ütembe tartozó lakótelepi utak és nagyobb kertvárosi utcák hómentesítését. A magánutakat - ilyennek számít a Sóstó 2 - továbbra sem tisztítják.
Sóval csak a közutakon, az autóbusz megállókban, a kerékpárutakon és a közterületi lépcsőkön dolgoznak, a fás szárú növények, valamint a belvárosi burkolat védelme érdekében viszont nem sót, hanem kavicszúzalékot szórnak le, melyet a jó idő beköszöntével fel is takarítanak majd. Amíg egyébként a hó nagy intenzitással esik, a zúzalékot nem szórják le, hanem letolják a havat, amikor a hóesés ereje csökken, akkor kerül ki a zúzalék. Rendkívüli állapotnak az tekinthető, ha a folyamatos havazás vagy hófúvás időtartama meghaladja a 24 órát és a szélsebesség nagyobb 30 kilométer per óránál, vagy tartósan ónos eső hullik. A rendkívüli állapot során a legfontosabb feladat a csökkentett színvonalú közúti közlekedés biztosítása a város legfontosabb útvonalain, ezen belül a város alapellátását szolgáló intézmények (kórház, kenyérgyár, tejüzem, közétkeztetés, kereskedelmi központok) elérhetőségének biztosítása.

 

 

- Szeretem a pörgést - mondta Porkolábné Gucsek Noémi,  a Magyar Közút megyei igazgatóságán. Ő Tordasról jár be, hogy ellássa az ügyeletes feladatait a Berényi úti központban. - Hozzánk futnak be a lakossági telefonok, tartjuk a kapcsolatot az összes hatósággal és a szomszéd megyék is tőlünk érdeklődnek. Bizonyos időközönként nekünk is jelentéseket kell küldenünk a rendszeren keresztül. Tíz éve kerültem ide, nemrég jöttem vissza a két kisgyerek mellől.
Az ügyeletes elmondta, a férje is szakmabeli, egyidőben ügyeletesek, csak amíg a feleség 12 órázik, addig a férj 24 órán át van szolgálatban az autópályán. A nagyszülők segítenek a gyerekek körül, így tudták elvállalni ezeket a beosztásokat. Az ügyeleten az Időkép jelzéseit szemlélték a szakemberek, nem csupán a kedvünkért rajzolódott ki az egész ország dél körüli helyzetképe, hanem mert innen tájékozódnak az ügyletesek.

Elmondták, hogy szerdára virradóra 29 gép dolgozott az utakon, sóztak, mert ilyen időben - hó, ónos eső - az lehet hatékony. Persze még így is voltak csúszások, bebicsaklott kamionok. Este hétkor kértünk új információt a megye útjairól  Lánczos János osztályvezetőtől. Nagyobb fennakadások sehol nem voltak a megyében, kora estére enyhült az idő, az ónos esőt felváltotta az eső, nulla és plusz két fok között volt a hőmérséklet. Az előrejelzés szerint hajnalra lehűlés várható, mínusz két fok körüli hőmérsékletre kell számítani, ami óvatosságra inti az útrakelőket. Még az a szerencse, hogy a hajnali órákban alig van forgalom és vélhetően, akinek feltétlenül útnak kell indulnia, meggyőződik a biztonságos közlekedés lehetőségeiről, másként vezeti a járművét, mint tenné száraz időjárási viszonyok közt.

A közlekedési tanácsokról már sokat hallottunk az idén  és máskor is , de egy kis hó, jég, ónos eső előcsalhatja belőlünk a bizonytalanságot, vajon tudunk-e autót kormányozni olyankor is, amikor önálló életre kel a járművünk? A vezetési gyakorlatok növelhetik biztonságérzetünket, a jól felszerelt gépjárművekben nyugodtabban indulhatunk hosszú útra is.

A mezőföldi és a sárréti településeken szerdán a katasztrófavédelem narancsjelzésének megfelelően felkészültek a változó állapotokra. Az ónos esőre és a csúszós utakra. Az önkormányzatoktól késő délután kértünk helyzetjelentést.

 Alapon a délelőtti órákban még havazott, azután délutánra elolvadt a hó, és eső váltotta fel. Hideg van és jégkásásak az utak. Cecén az eső folyamatosan esik, a hőmérséklet -2 Celsius fok, jegesek az utak és a járdák. Enyingen és a 64-es főút bevezető szakaszán nincs hó az utakon, viszont itt is ónos eső esett - szerencsére az autósok többsége óvatosabban közlekedik. Sózzák az utakat, melyek vizesek, a mínusz két fokban (és főleg éjszaka) jegesednek.

Mezőkomáromban hideg eső esik, ami a járdákon és az úttesten helyenként megfagy. A főútvonalat a közútkezelő sózta, állapota hókásás. A közcélú dolgozók az intézmények előtti járdákat, a belterületi utakat és a buszmegállókat folyamatosan takarítják, homokkal és salakkal szórják. Mezőszilason sincs még „hóhelyzet”, de az ónos eső miatt a mellékutcák nehezen járhatók. A közmunkások az intézmények, a forgalmasabb gyűjtő utak és az emelkedők síkosság mentesítésén dolgoznak. Mintegy 10 tonna szóróanyag áll az önkormányzat rendelkezésére

Polgárdiban kezelhető a kialakult helyzet. Megkezdték az időjárási viszonyoknak megfelelő védekezési munkákat, a hó eltakarításhoz rendelkezésre álló gépeket még nem kellett „bevetni”. Szabadbattyánban, a délelőtti órákban még a 7-es főúton is gondokat okoztak a közlekedésben a havas, jeges, csúszós szakaszok. A közfoglalkoztatottak a buszmegállókat és a járdákat takarítják, folyamatosan síkosság mentesítést végeznek.

Ami inkább aggasztó náluk, az a Nádor-csatorna megemelkedett vízszintje. A vízügyi igazgatóság sajnos a nyár elejéig semmi jót nem ígér. Folyamatosan engedik errefelé a vizet a Balatonból, a Velencei-tóból és a záportározókból: emiatt és a folyamatos csapadék-utánpótlás miatt nem tud visszaállni az eredeti vízszint.

A meteorológiai szolgálat honlapja itt érhető el!

 

OLDALTÖRÉS: Az OMSZ narancs riasztást adott ki az egész országra

 

 

 

Az OMSZ narancs riasztást adott ki az egész országra

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerda délután az egész országra kiterjedő narancs riasztást adott ki az ónos eső miatt, de hófúvás is lehet.
A másodfokú riasztás szerint tartósan, több órán át tartó ónos esőre kell számítani, amelynek mennyisége meghaladhatja az 1 millimétert is.  Emellett, a hófúvás miatt, citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás is érvényben van az ország több régiójában, Észak- és Közép-Magyarországon, valamint a Közép- és Nyugat-Dunántúlon.
A szerda éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint ezeken a területeken várhatóan havazás miatt kiadják az elsőfokú riasztást, ami azt jelenti hogy 24 óra alatt akár több mint tíz centiméter hó is eshet.
A délutáni tájékoztatás szerint az ónos eső miatt szerda éjfélig érvényben marad az országos narancssárga riasztás. A dél-alföldi területeken eső miatt adhatják ki a citromsárga riasztást, itt a csapadékmennyiség a 20 millimétert is meghaladhatja.
Korábban Bozóki István, az OMSZ munkatársa az MTI-nek azt mondta, hogy akár 15 centiméternyi hó is hullhat az ország északi és északnyugati területein, illetve a fővárosban is szerdán; délután és este inkább ónos esőre lehet számítani.
Csütörtökön valamivel kevesebb csapadék várható, ezzel együtt magasabb lesz a hőmérséklet, pénteken megint havazásra és ónos esőre lehet számítani - mondta Bozóki István.

Az esetleges útlezárásokról itt tájékozódhat, a Magyar Közút honlapján!

A meteorológiai szolgálat honlapja ide kattintva érhető el!

Zalai megyei közlekedési információk itt!

A Veszprém megyei közlekedési helyzetkép itt!

Vas megyei helyzetkép itt!

12 óra

Keresztbefordult egy kamion szerda délelőtt az M7-es autópálya Budapest fele vezető oldalán, az agárdi lehajtónál, sérülés nem történt. Déli 12 óra előtt ismét járhatóvá vált az út.  A megye útjai egyelőre szinte mindenhol járhatók, kisebb megcsúszások voltak az utakon.

Fejér megye útjain a délelőtti órákban kissé  javult a helyzet a hajnali útviszonyokhoz képest. A közútkezelő huszonkilenc géppel dolgozik az utakon, sóznak.  Ebben az időjárási helyzetben  ez lehet a segítség, az  előrejelzések  szerint napközben  az ónos eső folyamatos utánpótlást kap. Jelentősebb balesetről nem érkezett információ, de kisebb megcsúszások voltak az utakon. Vértesboglárnál és  Zámolynál állt egy-egy kamion, valószínűleg arra vártak vezetőik, hogy javuljon az úthelyzet és elindulhassanak.

Székesfehérváron és Dunaújvárosban több anyagi káros koccanásos baleset is volt, de délelőtt komolyabb közúti eseményről még nem érkezett hír. A 81-es úton, a nedves, kásás útviszonyok miatt nagyon lassú a haladás. Sárkeresztesen emiatt kisebb dugó is kialakult - tudatta R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Móron ugyan havasak az utak, de járhatók, így van ez Gárdonyban és Sárbogárdon is. Bicske környékén húátfúvások nehezítik a haladást, de a hókotrók folyamatosan dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!