Régi-új börtön nyílhat Fejérben

Martonvásár - Újra megnyithatják az autópálya mellett lévő, sokáig eladó börtönépületet a közbiztonság javítását célzó változások miatt.

Tihanyi Tamás


Pintér Sándor belügyminiszter szakmai körökben nagy port kavart elképzelése szerint a húszezer forintnál kisebb kárt okozó lopás vagy rongálás bűnöseit a jövőben nem csak (az esetek jó részében behajthatatlan) pénzbírsággal, hanem hatvan napig tartó elzárással is sújtanák. További szigorítás lenne, hogy a 14 évnél fiatalabbak is rács mögé kerülnének, igaz, legfeljebb harminc napra. Nyilván a Jobbik felé gesztus, hogy  hűvösre jutnának  feloszlatott társadalmi szervezetben tevékenykedő honfitársaink is. Az indok már a választási kampányból ismert: a lakosság félelemérzete olyan szintű, hogy az már veszélyezteti a mindennapokat, s gátat szab a gazdasági fejlődésnek. A belügyminiszter javaslatát  több ponton  támadják, az érvek egy része már ismert a halálbüntetés  átmeneti visszaállításáról  folytatott évtizedes vitából. Lehetetlen megállapítani, hogy kinek van igaza,  hiszen a szakértők véleménye ezügyben is eltérő. 
Legalább annyi véleményformáló állítja, hogy a börtönnek  van visszatartó ereje, mint ahányan ezt tagadják. (Csak az a kérdés, rendőrt, bévést,    szociológust, volt áldozatot,  vagy polgárjogi aktivistát kérdez éppen az érdeklődő...)
Vannak azonban teljesen racionális   aggályok is. A több elkövetőt   több bírósági eljárás után lehet csak rács mögé juttatni, s évente csaknem százezer tulajdon elleni szabálysértési ügyben kellene a bíróságoknak dönteniük,  a taláros testületek pedig már eddig is jelentős ügyhátralékot görgettek maguk előtt.  A másik probléma  a börtönök ismert zsúfoltsága, márpedig az elítélteket valahol el kell helyezni: ma a büntetés-végrehajtás 12 ezer embert képes vendégül látni, s már így is 15 ezren vannak az intézetekben.   A jóslatok szerint  az új rendelkezés miatt legalább nyolcszázzal nőne a fogvatartotti létszám, s ezt a  többletet újabb házak megnyitásával tervezik befogadni Solton és másutt. Ezért vetődött fel, hogy újra megnyílik a nagyon régen bezárt martonvásári intézet.    
A helyzet megyénkben is tükrözi a valóságot: lapunk úgy tudja, a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fehérvári előzetesházában 170-180, Baracskán pedig 140 százalékos a zsúfoltság, további elítéltek fogadására tehát aligha van lehetőség. Ott  azonban a martonvásári objektum, amit még annak idején az M7-es autópálya építésekor emeltek felvonulási épületnek, s az építkezés végeztével lett belőle könnyű fokozatú intézet  kisebb stiklik elkövetői, többségükben közveszélyes munkakerülők számára. A büntetés-végrehajtás azonban már évek óta raktárnak használta, illetve külső cégeknek adta bérbe az épületegyüttest, tavaly pedig az országos parancsnokság - mivel akkor úgy látták, értelmetlen a felújítása - árulni kezdte, ám máig nem talált vevőt rá. Egy ideig úgy tűnt, a rendőrség kibérli lefoglalt tárgyak tárolására, de abból az elképzelésből se lett semmi. Ezért porolhatják le az illetékesek a régi aktát, s gombolhatják most újra a martonvásári kabátot: ha rendbehozzák az épületet, ott nagyjából 2-300 elítélt fogvatartására nyílhat újra lehetőség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!