Rendkívüli időjárás - Készültségben a honvédség (frissülő hír)

FMH - A székesfehérvári Alba Regia laktanyában, az Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) vezetési termében - ott, ahol a honvédség katasztrófavédelembe bevont erőinek irányítása is történik - pénteken délben Domján László vezérőrnagy, az ÖHP parancsnoka tájékoztatta a sajtó képviselőit felkészülésük részleteiről.

Fejér Megyei Hírlap

A tábornok elmondta: hatszáz katona és kétszáz technikai eszköz áll készenlétben  különleges téli feladatok ellátására, de ezt a létszámot igény esetén  néhány órán belül növelni lehet. A technikai eszközök kezelői tapasztaltak, hiszen ott voltak a vörösiszap-katasztrófa után Devecserben és Kolontáron, s részt vettek az árvízi védekezésben is. (Domján László  megmutatta azt  a lánctalpas járművet, amely  2010-ben egy mentőautót vitt  egy  árvíztől elzárt településre, majd a szülő kismamával  együtt ki is vitte azt onnan.)    

 
Elsősorban az Alföldre figyelnek, hiszen ott várható a legtöbb hó, ezért a debreceni, hódmezővásárhelyi és szentesi alakulatoknál is kijelölték a bevethető személyi állományt és technikát. Az Alba Regia laktanyában Révész Gyula mérnök ezredes parancsnokságával felsorakoztak azok a vontató, terepjáró és úttisztító eszközök, amelyek szükség esetén Fejér megye térségét járják majd. A levegőben két honvédségi helikopter lesz mozgatható, mindkettő a szolnoki bázisról. Domján László hangsúlyozta: a honvédség erőit akkor mozgósítják, ha a polgári katasztrófavédelmi szervezetek részéről erre igény mutatkozik. Ők mindenesetre felkészültek minden helyzetre. 


Kérdésre válaszolva elhangzott: megkapják az országos időjárási jelentéseket, de természetesen a katonai meteorológiai szolgálat alapján is tájékozódnak a helyzetről.  A tábornok beszámolt arról, hogy a honvédség - egyéb más mellett  - sokezer takarót adott át a Máltai Szeretetszolgálatnak.

Részletes időjárásjelentés, előrejelzés itt!

A meteorológiai szolgálat honlapja itt!

Elhalasztják a diplomaátadót

A Dunaújvárosi Helyi Védelmi Bizottság a várható, lehetséges rendkívüli időjárási körülményekre való tekintettel arra kérte a Dunaújvárosi Főiskolát, hogy fontolja meg a 2012. február 4-re tervezett diplomaátadó ünnepségének elhalasztását. A diplomaosztót két héttel később tartják meg. A diplomaátadó ünnepség új időpontja: február 19. vasárnap, 10:00 óra.

Vastagszik a jég, de még nem alkalmas sportolásra

A Balatonon és a Velencei-tavon még változó vastagságú a jég, péntek délelőtt egyik partszakasz sem volt sportolásra alkalmas, hétvégén azonban több helyen kijelölhetnek korcsolya pályát.
Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője pénteken közölte, a sportolásra alkalmas jégvastagság minimálisan 10-12 centiméter, a péntek reggeli mérések ehhez képest csak 4,5-9 centimétert mutattak mindkét tónál. Az elmúlt napok hideg időjárásának köszönhetően mind a Balaton, mind a Velencei-tó vizén megindult a jegesedés, és mindkét tavon folyamatosan változik a jég vastagsága az időjárás függvényében.
A vízügy felhívja a sportolni vágyók figyelmét, hogy az egyes partszakaszokon és a nyílt vízfelületen is eltérő lehet a jég vastagsága, ezért kérik, hogy csak a sportolásra kijelölt területeken menjen mindenki a jégre.
A péntek reggeli, a parttól 4-10 méterre történő mérések során Siófoknál 6 centiméteres, Keszthelynél is 6 centiméteres, Balatonakalinál 4,5 centiméteres, a Velencei-tavon Agárdnál 9 centiméteres jégvastagságot mértek a vízügy szakemberei.

Az 1987-es rendkívüli időjárás megyei következményeiről ide kattintva olvashat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!