Saját erőből bővítenek

Székesfehérvár Új gyártócsarnokot avattak csütörtökön a Karsai cégcsoportnál. Az Extruform-Karsai Műanyagipari Zrt. tevékenységét a fővárosból helyezte át, mától már termel is.

Klecska Ernő

A tervek szerint már idén ötvenen dolgoznak majd a Karsai Zrt. új, csütörtökön átadott  gyártócsarnokában. Az Alba Ipari Zónában átadott 1800 négyzetméteres új csarnok 450 millió forintos beruházással készült el. Az üzemben, ahová egyelőre még csak egy gépet telepítetek le, bőrönd és autó alkatrészeket, valamint világítótestek műanyag részeit gyártja majd a fehérvári vállalkozás. A csarnokban ma már el is kezdődik a munka - mondta Karsai Béla, a cégcsoport elnöke.


  Az új gyártócsarnokot Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg. A megnyitón Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára örömét fejezte ki a beruházással kapcsolatban, hiszen  - mint fogalmazott - minden egyes munkahelyre szüksége van Magyarországnak. - Csak a munkánkkal tudunk előrelépni és a kormány a maga eszközeivel ennek a feltételeit igyekszik megteremteni - mondta. Külön kiemelte: munkahelyeket nem a kormányzat, hanem a vállalkozások tudnak teremteni, az állam feladata az, hogy ehhez megteremtse a feltételeket, A szakpolitikus felhívta a figyelmet arra is, hogy jövőre közel 500 milliárd forinttal csökkentik a vállalkozások adminisztrációs terheit.
Magyarországon a GDP 10,5 százalékát költik adminisztrációra a vállalkozások, ennek összege 2.800 milliárd forint, amely jövőre első lépésben 105 milliárddal, majd további 400 milliárddal csökkenhet - hangzott el.
Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy azokat a városokat, amelyek képesek munkahelyeket teremteni, támogatnia kell az államnak. Sajnálkozását fejezte ki, hogy az új csarnokot saját erőből valósította meg a fehérvári vállalat, s úgy vélte: ha van, ami megérdemli a támogatást az éppen a munkahelyeket teremtő magyar tulajdonú vállalkozások.
A csarnokban idén ötven munkavállalót foglalkoztatnak, jövőre a tervek szerint akár meg is duplázódik a számuk - mondta el újságírói kérdésre Karsai Béla. A magyar tulajdonban levő Karsai Holding Zrt. csomagolástechnikai divíziójának négy, műszaki divíziójának három tagvállalata ma közel 800 embernek ad munkát Székesfehérváron, Körmenden, Pécsett, Kiskunfélegyházán, Orosházán, Tiszaújvárosban, Veresegyházán és Erdélyben. A cégcsoport mintegy 10 milliárd forint termelési értéket állít elő. Több multinacionális cég üzleti partnere - az új fehérvári gyárban készülő termékek is nemzetközi vevőkhöz kerülnek -, kiskunfélegyházi telephelye pedig egy német vállalaton keresztül a Mercedes kecskeméti gyárának is beszállítója lesz - mondta a cégvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!