Selejtes áru, fiktív számlák - adócsalás a gyanú

FMH - A pénzügyi nyomozók gyanúja szerint fiktív számlák alapján mintegy 178 millió forint általános forgalmi adót igényelt vissza az adóhatóságtól egy mezőszilasi vállalkozó, aki használhatatlan gépalkatrészekkel kereskedett.

Bognár Máté

A több magyar cég részvételével zajlott milliárdos álexport szövevényes ügyében a pénzügyi nyomozók több évig kutatták, mi történt a valóságban.
- A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága (NAV KdRBI) pénzügyi nyomozói vádemelési javaslattal továbbították az ügyet a Székesfehérvári Városi Ügyészségre - nyilatkozta lapunknak Kovács Attila pénzügyőr zászlós, a KdRBI sajtóreferense.
  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal jogelődjeinek, a Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Parancsnokságának, valamint az APEH Fejér Megyei Igazgatóságának feljelentései alapján több büntetőeljárás indult csalás, illetve adócsalás bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt egy mezőszilasi vállalkozó és társai ellen a korábbi „adórendőrség" jogutódjánál, a Nemzeti Nyomozó Iroda Közép-dunántúli Régiójánál.
 
 A gyanú szerint a Fejér megyei székhelyű vállalkozások több román cég részére végeztek exportértékesítést több milliárd forint értékben, melyek során olyan árukkal kereskedtek (például ékszíjak, porlasztócsúcsok), melyek tényleges értéket nem képviseltek: használhatatlanok, selejtek voltak - mondta Kovács Attila. A sajtóreferens hozzátette: a Fejér megyei székhelyű cégek az áruk eredetét fiktív belföldi beszerzést igazoló számlákkal, több vállalkozás bevonásával kívánták legalizálni.
 A pénzügyi nyomozók a nemzeti és nemzetközi szervek részvételével zajlott több éves nyomozás során házkutatást tartottak egyebek mellett a román cégek telephelyén, ahol egy romos melléképületben megtalálták az áruként kezelt selejtet is.
 A gyanú szerint az ügyletek célja az volt, hogy az értékkel nem bíró gépalkatrészeket jelentős értékben forgalmazzák, majd a Romániába történő exportálás során lehetőséget teremtsenek az exportértékesítés során visszaigényelhető több százmillió forint áfa jogosulatlan visszaigénylésére - közölte a sajtóreferens.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!