Spanyol példák, vidékfejlesztésre

Vál, Úbeda - A Völgyvidék Közösséget is meghívták a télen is napfényes Andalúziába, egy kis „vidéknézőbe”. Spanyolország hasonló cipőben jár, mint a magyarok, küszködik a válsággal, keresi a kiutat. Az egyik kitörési pont ott is a vidékfejlesztés.

Zsohár Melinda

A Vál-völgy tizenhét települése által alkotott Völgyvidék Leader munkaközösség más Leader-csoportok és közhasznú egyesületek tagjaival a spanyolországi Andalúziába látogatott, hogy az ottani vidékfejlesztés gyakorlati tapasztalataival ismerkedjenek meg. Spanyolország is a gazdasági válság terheit nyögi, bár a turizmus ott nagyobb bevétellel képes gyarapítani a gyengélkedő költségvetést. A Madridtól 350 kilométerre fekvő Úbeda és környéke volt a célállomás, ahol mára az országszerte ismert Calidad Rural (vidéki minőség) védjegy bevezetéséről és hozadékairól tájékoztatta a magyarokat a vendéglátó Asodeco Leader Egyesület.

- Az igazi vidéki Spanyolországgal találkoztunk, ahol száz és száz kilométereken át olajfa ültetvények uralják a tájat, s családi gazdaságok élnek meg a termesztésből, feldolgozásból, értékesítésből - mondta el Szendrői Júlia, a Völgyvidék munkacsoport irodavezetője. Horváth Judit vállalkozó, környezetvédelmi szakmérnök és Molnár Balázs projektvezető tartottak vele a tanulmányútra, s persze jellegzetes helyi élelmiszereket vittek magukkal: pálinkát, vöröshagymát, savanyú káposztát, fokhagymát, szalámit, valamint a Váli-völgy néhány alkotójának kézműves termékeit.

- A 35 ezer lakosú andalúziai Úbeda a világörökség része. Keresztény, muszlim és zsidó elődök hagyták kezük nyomát az ősi városon, amelynek szélén hatalmas ipartelep található. A ritkán lakott Condado de Jaén tartományban januárban szüretelik az olívabogyót, amelyből sokmilliónyi liter kerül a spanyolok és a külföldiek asztalára - írja le röviden Szendrői Júlia a helyszínt. 

Az Európai Unió előtt fekszik a magyartermék-rendelet notifikációra várva (bejelentés, egyeztetés), s a Parlament tárgyalja a hungarikumokról szóló törvénytervezetet. E két jogszabály nagy hangsúlyt helyez a hazai termékek jelölésére, védelmére. Úbedában és környékén már 1995-től elkezdte az Asodeco Leader Egyesület a Calidad Rural területi védjegyet alkalmazni, 15 millió euró eu-s támogatást osztottak szét, pályázat útján. A márkajegy-programba belépőknek segítenek a pályázatírásban, az értékesítésben, beszerzésben, feldolgozásban, de ha nem teljesítik a minőségi elvárásokat, kitessékelik őket a csoportból. A márkajelzés tanúsító védjegy is egyben!

Az olívaolaj a fő árucikk, de feldolgozott húst, kolbászt, hurkát, pástétomot is kínálnak, s helyi ínyencségeket: sajtot, tengeri csemegékből konzerveket. Santisteban del Puertó (Santisteban a vértanú Szent István, róla kapta nevét a mi István királyunk) faüzemében a kiszáradt olajfa törzsekből faragnak helyi alkotók gyönyörű kézműves tárgyakat: bútorokat, dobozokat, sonkatartót, asztali díszeket. A helyben lakó festők képeit is besorolta termékei közé a vidékfejlesztő csoport, Castellar városában az ő munkáik borítják a polgármesteri hivatal falait. Arquillos településen eu-s pályázati pénzből építették meg a Pablo de olivade látogatóközpontot, ahol a spanyol múlt és a városka történelme elevenedik meg. A magyarok egy különleges farmon is jártak Santisteban de Puertóban, a Vilches nevű farm hölgy (!) tulajdonosa bikaviadalokhoz tenyészt „bátor bikákat”. Az állatvédők rosszallása ellenére a szabadon legelésző 400 bikából évente 30-50-et is elad, ez a tradíció része.

A Völgyvidék munkacsoport a spanyolok útját követi gyakorlatában, szellemiségében, miként sokan Európában. Hátrább tartanak, mint az andalúz vidékfejlesztők, de leszűrhették, hogy a magyar vidéknek is ez kínálkozik egyik  megoldásként, ha nem akarja elveszíteni lakosságát, fenntarthatóságát, reményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!