Szerdán kezdődött, ma folytatódik a Cozma-per - garázdaság a vád

FMH - Szerdán megkezdődött a csoportosan elkövetett garázdasággal vádolt huszonöt ember büntetőperének tárgyalása a Veszprém Városi Bíróságon.

Napló Online

A vád szerint a népes társaság tavaly február 8-án kora hajnalban érkezett a veszprémi Patrióta lokálhoz, ahol szinte mindenkibe belekötöttek. A diszkóban kezdték el méregetni Marian Cozmát és barátnőjét, majd kirobbant a verekedés, amelyben elhunyt a román sportoló.

A Veszprémi Városi Bíróság egyelőre 10 tárgyalási napot tűzött ki a tárgyalásra, amelynek helyszíne a megyei bíróság épülete.

Az emberöléssel vádolt hét ember ügyét csak szeptemberben kezdik tárgyalni.

A kiemelt biztonsági óvintézkedésekkel és médiajelenléttel kísért ügyet Bogdánné Gremsperger Andrea büntetőtanácsa tárgyalja. A bíróságon megjelent Marian Cozma édesapja és testvére is, akik külön teremből figyelik az eseményeket. Petre Cozma furcsállotta, hogy külön tárgyalják a két ügyet, a garázdaságot és a gyilkosságot.

A bíróság dísztermében szerdán nehezen lehetett helyet találni, pláne szemmel és füllel követni az eseményeket a zsúfoltság miatt. Azok az újságírók jártak jól, akik a közeli különteremben kivetítőn követték végig a nap eseményeit. Itt foglalt helyet a román kézilabdás édesapja, Petre Cozma és az elhunyt kézis lánytestvére is tolmácsuk társaságában. Mindhárman kerülték a nyilvánosságot. A családot képviselő ügyvéd, dr. Hunyadfalvy Ákos az ügyésznő mellett foglalt helyet a tárgyalóteremben.

Dr. Gremsperger Andrea bíró a tárgyalás elején figyelmeztette a vádlottakat és a hallgatóságot, hogy ne zavarják meg a rendet, továbbá a hallgatóság nem szólhat hozzá a történésekhez, különben zárt tárgyalást rendel el. A jelenlevők tudomásul vették az intelmeket, mindvégig rendkívül fegyelmezetten viselkedtek. A bírónő kérdésére senki nem tette fel a kezét, miszerint hozzájárul-e, hogy róla kép-és hangvétel készüljön.

Ettől függetlenül a fotósok és a tévések vércseként csaptak le az első sorba leültetett vádlottakra, akiket gyilkossággal is gyanúsítanak. Ez ellen senki nem tiltakozott, mert jól tudták - neves ügyvédekkel a hátuk mögött -, hogy csak "kikockázva" jelenik meg a fotójuk a médiában. Mindesetre az elsőrendű vádlott, a sárbogárdi Raffael Sándor (30) fekete öltönyéhez színében illő símaszkot húzott a fejére, hogy ne ismerjék fel. Ezt csak délután vetette le, amikor a sajtó képviselői már szép számmal megfogyatkoztak. Közülük bizonyára többen csalódtak, mert semmiféle balhé nem volt délelőtt a teremben, amiről a büntetés-végrehajtási intézetek termetes kommandósai gondoskodtak.

Még a vádirat ismertetése előtt, majd a nap folyamán még többször felmerült, hogy a garázdaság és az emberölés ügyét együtt kellett volna tárgyalni, ugyanis a főügyészség két vádiratot készített a drámai éjszaka történéseiről. (Ez a megoldás jogász körökben már régóta beszédtéma – M. A. ) A bírónő erre azt válaszolta, hogy noha már a Győri Ítélőtábla elutasította az ügyvédek ez irányú kérését, ő ennek ellenére az indítványt a megyei bíróság elé terjeszti. Persze ettől függetlenül elkezdődik a per tárgyalása.

Másfél óra elteltével az addigra már meglehetősen levegőtlen teremben ismertették a vádat. A főügyészséget képviselő dr. Sárosi Dóra részletesen kiért arra, hogy azon az éjszakán miért érkezett Veszprémbe a két tucat vádlott, akik közül többen kést tartottak maguknál. 

Elhangzott, a Patrióta lokálban a csapat egyik tagja kijelentette: "Mennyi embernek elba szuk a buliját.!" A társaság a szórakozóhely pincéjében, a diszkóban kötött ki, ahol rászálltak a nőkre. Aztán felmentek a bárba, ahol valaki kijelentette:"Itt ma vér fog folyni!” Mivel a levegőben lógott a balhé, több tucat vendég sietve elhagyta a szórakozóhelyet. Az egyik tanú figyelmeztette a kézilabdás Gulyás Pétert:"Szólj a többieknek, hogy menjenek innen, itt vannak a B.-ék, lehet, hogy balhé lesz!".

A kötözködők egy része ismét lement a diszkóba, ahol el kezdték méregetni Marian Cozmát és barátnőjét. A budapesti Németh Győző (33) volt az, aki hátulról meglökte a kézilabdást. A sportoló megfordult, ekkor érte őt az első ütés, ám pillanatok alatt bekapcsolódott a bántalmazásba Raffael Sándor, az enyingi Sztojka Iván (28), a budapesti Pál Gábor (33) és a zalaegerszegi Bihari Csaba (48). Sportolótársuk segítségére sietett Ivan Pesic és Uros Vilovski. Amikor ismét földre került Cozma, Pál ezt kiabálta:"Megdöglesz!" "Mindenkit agyonverek!" Eközben Raffael Sándor késével közepes erővel, érintőlegesen megszúrta Cozma bal veséjét. Ivan Pesic felkiáltott:"Vigyázzatok, kés van náluk!", azzal fejbe vágta egy üveggel a késelőt. A támadók a földön fekvő Cozmát fémvázú székekkel is támadták.

Miután a kézisek elhagyták a diszkót, az utcán a Raffael-Németh-Sztojka trió felváltva támadt a magas sportolóra, aki több kevesebb sikerrel tudta csak elhárítani az ütéseket, rúgásokat. Végül az épület falához szorították, ahol Raffael a már a diszkóban is használt késével nagy erővel szíven szúrta a neves sportolót, aki mellkasához kapott, majd testének tengelye körül megfordulva hanyatt esett. Ekkor Németh és Sztojka még kétszer fejbe és hátba rúgta a rövidesen elvérző áldozatukat. A Cozmahoz lehajoló Zarko Sesumot nagy erővel fejbe rúgta Németh, majd késével közepes erővel Ivan Pesicet vesén szúrta. A sportolók súlyos, illetve életveszélyes sérüléseket szenvedtek.

A vádban az is szerepelt, hogy a tragikus események után Sztojka összeszedte a csapatát, akik fizetés nélkül – közel 51 ezer forintos számlát hátrahagyva – kocsijaikhoz siettek. Előtte még további kézilabdázók ellen fordultak azzal a felkiáltással, hogy: "Ki kér még?" Olyan is elhangzott:"Vedd elő a pisztolyt!" Néhányan üldözőbe vették Uros Vilovskit, akit nem tudtak utolérni.

Autójukkal a 8-as úton haladtak, amikor Raffael „Használtam a kést!” kijelentéssel átadta a kést Némethnek, aki ruhájában megtörölte a pengét, majd kidobta az ablakon.

Az ügyészség kitartottsággal is vádolta a gyilkosságot elkövető triót, valamint az enyingi Rafael Istvánt (35). Négyen a lányfuttatásból összesen közel 30 milliós vagyonra tettek szert.

Az ügyészség ebben a perben a 25 vádlottat csoportosan és a köznyugalmat súlyosan megzavarva, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettével vádolja.

Szerda délután a bíróság előtt nem kívánt vallomást tenni Raffael Sándor, akiről az derült ki, hogy két házát eladta, abból élt.

A bírónő ezek után felolvasta a rendőrségen tett vallomásait. Akkor azt mondta, hogy Cozma lenézte őket a szórakozóhelyen. Tekintetével pedig Németh Győzőt "kóstolgatta". Amikor ők ketten összeugrottak, ő szétválasztotta a két férfit. A verekedés közben valaki őt kétszer is fejbe vágta - halálfélelem futott át rajta -, amitől egy időre elájult. Az utcán történt eseményekre pedig nem emlékszik, hiszen olyan kába volt. Nála szúró-vágó eszköz nem volt, jelentette ki annak idején a nyomozóknak.

A magát szobafestőnek valló, amúgy értékes BMW-vel járó Németh Győző abban érezte magát bűnösnek, hogy verekedett a diszkóban.

A tömegverekedés kirobbanásáért viszont Marian Cozmát tette felelőssé, aki, állítása szerint, őt is megütötte, amitől a földre került. A bírónő által felolvasott rendőrségi vallomásában az is szerepel, hogy az utcán ő valóban megrúgott valakit, akiről azt hitte, hogy a földön fekvő Raffaelt bántalmazza.

A több napra kitűzött per csütörtökön a további vádlottak meghallgatásával folytatódik.

 

Az fmh cikkei a Cozma-gyilkosságról ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!