Színházfelújítás: egymilliárd vándorolt offshore cégekbe?

Székesfehérvár - Az ügyészségen tett feljelentést Fehérvár önkormányzata a színházat felújító Baucont Zrt. ellen. Az önkormányzat azt vélelelmezi, hogy a cég vagyonát külföldi cégeknek játszhatták át.

Házi Péter

Mint arról korábban beszámoltunk, Székesfehérvár önkormányzata nettó 440 millió forintos hitelezői igényt jelentett be a Vörösmarty Színház felújítását elvégző, jelenleg már felszámolás alatt álló  Baucont Zrt-vel szemben. Közben az önkormányzat az ügyészségen büntető feljelentést tett a cég ellen, ugyanis - mint Bóka Viktortól, Fehérvár jegyzőjétől lapunk megtudta  -  cégbírósági adatok alapján olyan személyi összefonódásokat találtak, melyek alátámasztják azon félelmeket, hogy a hitelezői igény kielégítésére szolgáló vagyont vagy elvonják, vagy már elvonták, és az külföldi offshore cégeken keresztül idegen kezekbe vándorolhatott.

Paulikovics Péter, a város által felkért ügyvéd magyarázatként hozzátette, a Baucont Zrt-ben vezető tisztséget betöltők  - ezt bárki megnézheti a cégbíróságon  - több olyan cégben is tulajdonosok, melyek felé a  felszámolás alatt álló Baucontnak több, mint egymilliárdos kintlevősége van. Ezen négy cég között található olyan is, melynek tulajdonosai Seychelle-szigeteki valamint panamai bejegyzésűek:   - A felszámoló ugyan tisztában van a fenti összefonódásokkal, de benyomásunk az, hogy a helyzet tisztázásához szükséges lépéseket, elsősorban a büntető felelősségre vonást nem kezdeményezi  - fogalmazott a város által felkért ügyvéd.

Székesfehérvár jegyzője lapunk kérdésére, miszerint miből tevődik össze a közel félmilliárdos követelés a Vörösmarty Színház ügyében, elmondta, csak az épület utólagos szigetelése és a homlokzati vakolat leválásának kijavítása 295 millióba kerülne, de a lábazatok, burkolatok javítása is több, mint negyvenmilliót tesz ki a város által készíttetett igazságügyi szakértői vélemény szerint, melyet azonban a felszámoló nem fogadott el.
 Az ügyészségi feljelentést követően az ügyészség vagy elutasítja azt, vagy pedig nyomozást rendel el az ügyben. Bóka Viktor reméli, ez utóbbi történik az egyre kuszább ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!