Tarlós István felfüggeszti a Budaörsi úti buszsáv üzemeltetését

Tarlós István főpolgármester utasítására haladéktalanul felfüggesztik a Budaörsi úton május 30-án kialakított buszsáv üzemeltetését.

MTI

A Főpolgármesteri Hivatal MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleménye szerint műszaki problémák miatt függesztik fel az üzemeltetést, és ezek megoldásáig mindkét sávot megnyitják a közlekedők előtt. Az említett műszaki problémákról részleteket nem közöltek.


A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn alakított ki buszsávot a Budaörsi úton, az M1-es és az M7-es autópálya közös bevezető szakaszán a belváros felé vezető oldalon a Nagyszőlős utcai csomópontnál. Emiatt az autósok csak egy sávban haladhatnak ezen a szakaszon, ezért jelentős torlódások alakultak ki. A beruházás egy uniós projekt keretében valósult meg, amelyet még 2008 decemberében egyhangúlag fogadott el a Fővárosi Közgyűlés.
 Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója szerda este az MTI-nek elmondta, folyamatosan figyelemmel kísérik a Budaörsi úton nemrég kialakított buszsáv hatásait, és ha szükséges, korrekciókat fognak végrehajtani.
Tájékoztatása szerint a projekt célja az, hogy a belvárosból a dugót oda helyezzék, ahol az kevesebb embert zavar, és a közösségi közlekedést előnyben részesítsék. Elismerte, hogy az elmúlt napokban fennakadások voltak a Nagyszőlős utcai csomópontban, ugyanakkor hozzátette, a Hegyalja úton viszont akadálymentesen lehetett haladni.
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere szerdán szintén nyílt levelet írt Tarlós István főpolgármesternek, ebben a kialakult dugók miatt élesen kritizálta a Budaörsi út megváltozott forgalmi rendjét.
A Levegő Munkacsoport és az LMP szerdán közleményben üdvözölte a buszsáv kialakítását, de a párt megjegyezte: a bevezetésre "kapkodva és elnagyoltan került sor."
  Budaörs polgármestere tárgyalásokat kezdeményez a BKK-val a kialakult helyzet miatt. Wittinghoff Tamás (független) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott, a főpolgármesterhez intézett nyílt levelében azt írta: az intézkedéssel olyan, régen látott dugókat generáltak, amelyek megkeserítik az agglomerációban élők mindennapjait. A sor gyakran a budaörsi bevásárlónegyedig ér, ahol a buszok a dugóban állnak addig, amíg el nem érik a Sasadi útnál a buszsávot.


OLDALTÖRÉS: Budaörs polgármestere tárgyalásokat kezdeményez a BKK-val

 

 

 

Budaörs polgármestere tárgyalásokat kezdeményez a BKK-val

Budaörs polgármestere tárgyalásokat kezdeményez a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) a Budaörsi úton felfestett buszsáv és az emiatt kialakult torlódások miatt.
 Wittinghoff Tamás (független) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott, Tarlós István főpolgármesterhez intézett nyílt levelében azt írta: a BKK intézkedésével olyan, régen látott dugókat generáltak, amelyek megkeserítik az agglomerációban élők mindennapjait. A sor gyakran a budaörsi bevásárlónegyedig ér, ahol a buszok a dugóban állnak addig, amíg el nem érik a Sasadi útnál a buszsávot. 
Hozzátette, hogy a lépés sem az autósokon, sem a tömegközlekedést igénybe vevőkön nem segített.
A polgármester - idézve Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke és a BKK közleményét - kiemelte: a nyilatkozatok igyekeznek szembeállítani a budapestieket és az agglomerációban élőket.
A közlekedési problémákat említve hangsúlyozta, a budaörsi önkormányzat immár két évtizede küzd azért, hogy olyan kötöttpályás közlekedési kapcsolat jöjjön létre a főváros és a nyugati agglomeráció között, amely reális alternatívája lehet a személygépkocsival való közlekedésnek. Mivel ez eddig nem valósult meg, a polgármester szerint méltánytalan és irreális követelés, hogy az agglomerációban élők kizárólag tömegközlekedést használjanak, és nincsenek olyan elkerülő utak, amelyeket ésszerű lenne a jelenlegi közlekedési útvonalak helyett használni.
"Egyáltalán nem értünk egyet azzal, hogy életszerűtlen, a hétköznapokat megkeserítő megoldásokat vezessenek be, ahelyett, hogy az energiákat a valódi problémakezelésre koncentrálnák" - közölte Wittinghoff Tamás.
Utalt arra: a BKK hétfőn alakított ki buszsávot a Budaörsi úton, az M1-es és az M7-es autópálya közös bevezető szakaszán a belváros felé vezető oldalon a Nagyszőlős utcai csomópontnál. Emiatt az autósok az eddigi kettő helyett csak egy sávban haladhatnak ezen a szakaszon, ezért jelentős torlódások alakultak ki.
Az UTV.hu élő kameraképe szerint csütörtök reggel a belváros felé tartó sávban az autósok lassan araszoltak, a Nagyszőlős utca felé letérők viszont folyamatosan tudtak haladni. A Hegyalja úton, illetve a Szabad Sajtó úton a Blaha Lujza tér felé, ahol eddig folyamatosan dugók voltak, most a kameraképek szerint zavartalan a forgalom.
Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója szerda este az MTI-nek elmondta, folyamatosan figyelemmel kísérik a Budaörsi úton nemrég kialakított buszsáv hatásait, és ha szükséges, korrekciókat fognak végrehajtani.
Tájékoztatása szerint a projekt célja az, hogy a belvárosból a dugót oda helyezzék, ahol az kevesebb embert zavar, és a közösségi közlekedést előnyben részesítsék. Erre sem a Budaörsi úton, sem a Hegyalja úton nincs lehetőség, emiatt több buszjárat is a dugóban kénytelen araszolni. Közölte: Budapest belvárosa nem tudja akadálytalanul fogadni az M1-es és az M7-es autópálya bevezető szakaszáról érkező forgalmat. Elismerte, hogy az elmúlt napokban fennakadások voltak a Nagyszőlős utcai csomópontban, a Hegyalja úton viszont akadálymentesen lehetett haladni.
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere szerdán szintén nyílt levelet írt Tarlós István főpolgármesternek, ebben a kialakult dugók miatt élesen kritizálta a Budaörsi út megváltozott forgalmi rendjét. Mint írta, a korábban is zsúfolt útvonal most járhatatlanná vált. A polgármester szerint az eredmény önmagában is felveti a kérdést, hogy milyen szerepet játszik a "józan ész a közlekedési, forgalomszervezési döntésekben".
A Levegő Munkacsoport és az LMP szerdán közleményben üdvözölte a buszsáv kialakítását, de a párt megjegyezte: a bevezetésre "kapkodva és elnagyoltan került sor."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!