Tóth István: nem marad tömegközlekedés nélkül Fehérvár

Tóth István, az Alba Volán Zrt. vezérigazgatója lapunk kérdésére cáfolta azt, az egyik online hírportálon megjelent állítást, miszerint szeptembertől tömegközlekedés nélkül maradna Fehérvár.

feol.hu

15:47 A cikk szerint a Volán-társaságok tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. keddi közgyűlésén adott utasítást arra, hogy az Alba Volán Zrt. június 1-vel mondja fel a helyi autóbuszjáratok közlekedtetésére vonatkozó szerződést a város önkormányzatával. A lap az MNV magát megnevezni nem kívánó illetékesére hivatkozva közli: a székesfehérvári céget a vagyonkezelő az önkormányzat „súlyos szerződésszegésére” hivatkozva szólította fel szerződése felbontására.
A szerződést június 1-vel kellene felmondani, ezután három hónapos türelmi idő van, s ha ez alatt a az önkormányzat és a cég talál megoldást a buszközlekedés hosszú távú finanszírozására, van esély arra, hogy szeptember után sem szűnik meg a helyi buszközlekedés - olvasható cikkben. 

A fehérvári képviselő-testület a cég kérésére március elején döntött a járatritkításról és tarifaemelésről. Részletek itt!

18:33 Az Alba Volán Zrt. tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő  a cég közgyűlésén azt az utasítást adta a cégnek, június 1-én, három hónapos türelmi idővel, súlyos szerződésszegésre hivatkozva mondja fel a helyi járatok üzemeltetési szerződését Fehérvárral.  Tóth István, az Alba Volán Zrt. vezérigazgatója lapunk kérdésére cáfolta azt,  az egyik online hírportálon megjelent állítást, miszerint szeptembertől tömegközlekedés nélkül maradna Fehérvár.
 - Semmi visszafordíthatatlan nem történt: a határozat szerint ha a türelmi idő alatt bármifajta megegyezés születik, tovább végezzük a szolgáltatást - fogalmazott a vezérigazgató. A polémia egyébként azon folyik: az államnak vagy a városnak kell kifizetnie a kedvezményes diák és nyugdíjas bérletek árkiegészítését. Kiemelte, Cser-Palkovics Andrással a múlt héten találkozott, őt a polgármester úgy tájékoztatta, pozitív irányban haladnak a tárgyalások a város és az állam között a problémakör megoldása érdekében.
Az önkormányzat szerint a városnak nincs tartozása az Alba Volán felé, sőt, a cég által kért járatritkítást és tarifaemelést is jóváhagyta a közgyűlés. Bóka Viktor jegyző tájékoztatása szerint a közösségi közlekedés biztosítására kötött szerződés egy éves felmondási idővel szüntethető meg. Ha ennél rövidebb határidővel kerülne erre sor, a város kártérítési igénnyel fog élni. Azért is ragaszkodik ehhez a határidőhöz a város, mert idén már 179 millió forintot átutaltak az Alba Volán Zrt-nek. A város tisztában van azzal, hogy a cég működése veszteséges. Ez a veszteség azonban nem az önkormányzat felelőssége. Ennek ellenére többször - decemberben és március végén is - tárgyalást kezdeményezett Székesfehérvár az MNV Zrt-vel, mint az Alba Volán Zrt. tulajdonosával. Remélik, hogy ezek az egyeztetések hamarosan megkezdődhetnek és rövid időn belül eredményre is vezetnek majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!