Ufók a láthatáron? Fényes, repülő gömböket láttak Fejérben

FMH - Talán mindkét véglet hiba: nem szabad vakon hinni az ilyen jelenségekben, de az sem okos, ha gondolkodás nélkül kételkedünk a megmagyarázhatatlan észlelések szemtanúinak szavában. Annyi biztos, időnként felkelti az érdeklődést egy-eg furcsa jelenés, amelynek annyi tudományos háttere mindenképpen van, hogy tudjuk: mi emberek aligha lehetünk egyedül.

Tihanyi Tamás

Igencsak megváltozott a világ a 31 éves Papp Zoltán körül, amióta furcsa repülő tárgyakat lát(ott) a mátyásdombi éjszakában. Sokáig nem mert beszélni a jelenségről, nehogy bolondnak véljék a falubeliek, ám amióta többen is látták a fényes gömböket, biztos abban, hogy nem a szeme káprázik. Azóta hajnalban és éjszaka is az eget kémleli a munkanélküli fiatalember, hogy alkalomadtán újra megörökíthesse a jelenséget, amely új értelmet, új célokat adott az életének:  mostanában szinte minden gondolata a repülő tárgyak körül forog, bár, mint mondja, nem állítja, hogy UFO-t látott.
- Hosszú ideig senkinek sem szóltam azokról a fényes, repülő gömbökről, amik először tavaly augusztusban tűntek fel az égbolton. Először azt hittem, hallucinálok, de aztán 2009. december 15-én, reggel fél hat táján édesanyám is látta ezeket a furcsa repülő tárgyakat, s akkor már biztos voltam benne, hogy nem vesztettem el a józan ítélőképességemet, azok a valamik igenis ott repültek az égen - mondja  Papp Zoltán, aki az első találkozás óta már vagy ötször látta az égi objektumokat. Legutoljára három nappal ezelőtt, s azóta is ez a találkozás jár a fejében, édesanyja gyakran arra ébred, hogy fia  megint a csillagos eget fürkészi.
- Nem állítom, hogy földönkívüliek repülgetnek a fejünk fölött. Csak annyit, hogy ezek a gömbök nem lehettek repülők: teljesen hangtalanul szálltak és ráadásul jóval lassabban, mint a repülők - teszi hozzá Zoltán, aki mobiltelefonjával le is fotózta a jelenséget. Ránagyítva az  egyébként nem túl jó minőségű képekre, mindenféle színben pompázó elmósodott foltokat lehet csak látni, amik tulajdonképpen bármik lehetnek.
A január 10-ei jelenségnek egyébként Zoltán barátja, Vas Tamás, illetve a falu másik végén lakó Kajfis Katalin, valamint annak férje is szemtanúja volt:  Mátyásdomb szinte a világ végén van, itt olyan kicsi a fényszennyezés, hogy igen jól látható az égbolt, s annak minden jelensége - mondja Katalin, aki ugyancsak nem tudja mire vélni a jelenséget. Mindenesetre Zoltán mostanában kora hajnalban kel, hátha újra lefotózhatja a repülő objektumokat. Reméli, hogy a szakértők kiderítik majd az igazságot. Magyarországon egyébként a Magyar Ufókutatási Központ gyűjti az ilyen és hasonló eseteket, és ahol lehet, megpróbálja kizárni a csalókat.  Az archívumukban tallózva kiderül, 2009-ben 21 esetet regisztráltak, köztük egyet Fehérvár mellett, egy másikat pedig Lepsényben.
Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke fenntartásokkal fogad minden ilyen hírt: ahogy mondja, csak annak hisz, amit lát, és 100 százalékig bizonyítható. Szerinte a szem és az agy gyakran megtréfálja az embereket, s ez különösen így van a repülés területén. Bizonyos katonai kísérletek előfordulhatnak, de azokat nem kötik az ember orrára. Budapest öt kilométeres körzetébe csak a légügy külön engedélyével lehet berepülni, az országban ezen kívül is vannak korlátozások, de Mátyásdombnál ilyen nincs érvényben.
A magyar légtér figyelését a Hungarokontroll nevű cég végzi. A repülési naplókban rögzített adatok elég szigorúan őrzöttek, de egyik munkatársuk azért elárulta: a megadott időpontokban Mátyásdomb környékéről semmiféle jelzés hozzájuk nem érkezett azonosítatlan repülő tárgyról. A magyar légtér zsúfolt, tehát nagy valószínűséggel ha lett volna valami rendellenesség az égen, egy pilótának észlelnie kellett volna. Egyébként rendszeresen hívják őket olyanok, akik a földről UFO-t vélnek látni, s nem nagyon veszik már komolyan ezeket a jelzéseket. Nyilván megvan erre az okuk. A szakember  aki nem hivatalosan nyilatkozott lapunknak  tréfásan még hozzátette: egy magára valamit is adó UFO-t amúgy sem jeleznének a földi radarok.

Nem hisz a földönkívüliek látogatásában a veterán katonai és utasszállító pilóta, Botz Lajos sem. Pedig ő minden létező időjárási körülmény mellett elég nagy esélyt adott magának, hogy észleljen ilyesmit a levegőben a maga 15 ezer 600 repült órájával. Ráadásul nem hallott ez idő alatt pilótatársaitól sem hasonló észlelésekről. Nem hiszi, hogy a rendszerváltás előtt titkosították volna az ilyen jelentéseket, s nem teszik ezt ma sem. Annyit tart mégis elképzelhetőnek, hogy ha esetleg  valami új repülőeszközt próbálnak ki, az fényes pontként jelenhet meg az égen.
- Az ilyesminek komoly lélektani vonatkozásai vannak - mondja Bordás Sándor klinikai pszichológus, főiskolai tanár. - Léteznek emberek, akik egész életükben várnak valamire, valami pozitív változásra, akár, mint  gyerekkorukban a Mikulásra. Az UFO-jelenség ilyen, mert azt ígéri, hogy a földönkívüliekkel valami jó jelenik meg a Földön, és az egyén meglátja lehetőségeit.  Lehet azon fantáziálni, hogy realizálódik az életben minden, ami addig  hiányzott. Az észlelők egy részének biztosan vannak problémái,  és azt várják, hogy a sikertelenség élménye  náluk sikerré változzon. Például már azzal is, hogy története újságba kerül, s írnak róla. Mindez  addig nem veszélyes, amíg nem okoz teljesen beszűkült tudatállapotot, rögeszmét.
Milyen az  érdeklődés  manapság a tudományos-fantasztikum iránt? A fehérvári városi könyvtárban azt mondták, kisebb, mint mondjuk tíz éve, de egy-egy észlelés után mindig megnő  az olvasókedv. Talán scifi-ért is szívesebben  megyünk inkább moziba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!