Újabb csapás az autósokra, többszörösére rúghat a fenntartási költség

FMH - Nyolc csapást mérnek az új esztendőben az autósokra? Összeszámoltuk, s kiderült, 2012-ben jelentősen nőnek az autósok terhei. A kormány terveinek hatásait egyesek november elsejétől megérzik, hiszen a gázolaj jövedéki adóját napokon belül emelik.

Miskei Anita

Sem a magánszemélyeket, sem a vállalkozásokat nem kíméli a kormány, a tervezett adóemelések sújtják a  közlekedőket. November elsejétől  emelkedik a gázolaj literje, mert magasabb lesz annak jövedéki adója.  Nő az áfa mértéke, bár az uniós tagállamok közül hazánk eddig is kimagasodott magas adókulcsával. Változik az átírási illeték, s persze rosszabbul járhatnak. Több lesz  a kötelező biztosítás, ha bevezetik a baleseti adót, s nem csak a több kárt okozókat,  minden autóst sújtanának. Emelkedik a környezetvédelmi termékdíj, a regisztrációs adó mértéke, nő az autópálya használatának díja, s több cégautó adót kell fizetni. A szakemberek szerint a biztosítók nem emelik nagyon áraikat, melynek oka lehet a tervezett baleseti adó is.

- Habár néhány napon belül, november 1-jén elvileg ki kellene hirdetni a jövő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díjakat, nincsenek egyszerű helyzetben a biztosítók, hiszen a baleseti adó pontos mértékéről még most sem lehet semmi biztosat tudni - mondja Vinkelman István, a Büszi Kft. biztosítási szaktanácsadója, akinek a tudomása szerint a baleseti adót  akkor is be kell fizetniük majd a biztosítóknak, ha azt a saját ügyfeleiktől nem tudják beszedni. Ez azt jelenti, hogy a kormány gyakorlatilag egy vállalkozás nyakába varrja az adóbeszedés nehézségeit. Másrészt azok a kispénzű autósok, akiknek a pluszadó kifizetése nagy nehézséget jelent, nekiállnak az autó karbantartásán, a gumikon, a fékbetéteken spórolni, ami pedig a közúti közlekedés biztonságát csökkenti.
Vinkelman István egyébként nem számít a kötelező-piacon jelentős díjcsökkenésre, ugyanis véleménye szerint a kötelezők árai már tavaly óta annyira lent vannak, hogy ez már a normális kárrendezést is veszélyezteti.
- Annyit lehet tudni, hogy egy módosító javaslat évi harmincezer forintban maximalizálná a baleseti adót, mert a fuvarozó cégek életben maradását  az ennél nagyobb különadó már komolyan veszélyeztetné. Véleményem szerint viszont éppen azok a kisvállalkozások kerülnek veszélybe, amelyek két-három vagy mindössze egyetlen autóval dolgoznak, s amelyeknek az árbevétele nyilvánvalóan nem milliárdos nagyságrendű.
 A másik, dízelautósokat különösen sújtó dolog a gázolaj árának emelkedése: néhány héten belül literenként 25 forinttal lesz drágább egy liter gázolaj, ami egy 60 literes benzintank esetében 1500  forintos drágulást jelent. Kérdés,  a kisvállalkozások továbbhárítják-e ezt a drágulást a fogyaszókra? - tette fel a kérdést Vinkelman István.



Krausz Ferenc, a BAG Biztosítási Alkusz Kft. területi vezetője elmondta, jelenleg teljes a titoktartás, a biztosítók nem szivárogtatták ki a jövő évre tervezett biztosítási díjakat. Ennek ellenére a szakember nem számít sem jelentős díjnövekedésre, sem pedig csökkenésre. A stagnáló árakat az autósok talán  az első negyedévben  még élvezhetik.  Ha a kormány elfogadja a baleseti adóról szóló tervezetet, a biztosítótársaságok emelhetik az október végén, november elején közzétett díjakat. A tervezet szerint az új adó beszedésével ugyanis a biztosítókat bízná meg a kormány - mondta a szakember.  Majd hozzáfűzte, erre azonban csak az első negyedév végén kerülhetne sor. Enélkül a már közzétett árak 2012. december 31-éig érvényben maradnak. Megjegyezte, ezért is közeledik most egy fontos időszak, az   autósok számára az internetes kötések jelenthetik talán a legtöbb kedvezményt, a biztosítók ugyanis a papírmunkán, adminisztrációs tevékenységek körén igyekeznek költséget csökkenteni. Emellett pontosan kell a biztosítottaknak korábbi káreseményről tájékoztatást adni a biztosítók felé, mert a társaságok a bónusz-malusz rendszerről nem kötelesek igazolást adni, a kárelőzmény azonban befolyásolhatja a díjakat.
- A legfontosabb, hogy az ügyfelek pontosan adjanak tájékoztatást a kötéskor, mert ha a szerződés létrejön, azon nem tudunk módosítani akkor sem, ha valamilyen kedvezményt nem vett igénybe az ügyfél - mondta Krausz Ferenc, aki szerint tudatosabban  választanak az autósok biztosítót. Hozzátette, sokan már most érdeklődnek, s keresik az internetes kalkulátorokat, tartanak attól, hogy a baleseti adó jelentősen növeli a díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!