Végzetes előzés - Róth Orsolya már készülődött haza Afganisztánból

FMH - Fejér megyei áldozata is van annak a közúti balesetnek, amely két katonánk életét követelte Afganisztánban. Róth Orsolyát Besnyőn gyászolják.

Tihanyi Tamás

Hősi halottá nyilvánította a honvédelmi miniszter azt a két katonát, akik az afganisztáni Baglán-tartományban haltak meg  közlekedési balesetben, amely  magyar idő szerint kedden 10 óra 15-perckor következett be. Róth Orsolya őrmestert  és Dálnoki András szakaszvezetőt gyászolja az ország.

 

- Magyar idő szerint kedden, a reggeli órákban indult el  egy menetoszlop az afganisztáni Puli-Humriból Mazari-Sarifba - idézte fel a történteket Kovács József  vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka. - A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja indult a Nemzeti Támogató Elemhez, ami egy repülőtérre települt. Az Afganisztánban szolgáló katonáinknak új technikai eszközöket szállítottak ki: páncélozott mentők és teherautók, új fegyverzeti anyagok érkeztek. Ezek átvételére indultak  el. Mazari Sariftól délre egy vasúti átjáró után nyílt terepen út vezet be egy téglagyárhoz. Onnan az oszlop elé kihajtott egy afgán teherautó. Az oszlop öt járműve elkezdte az előzést, s amikor a harmadik jármű az afgán teherautó mellé ért, egyelőre érthetetlen okok miatt autónk lesodródott a bal oldali padkára, ami megdobta és a jármű felborult.

- Milyen az a jármű?

- Egy 17 tonnás MaxxPro, aknavédelemmel és különböző páncéltörő fegyverek elleni védelemmel ellátott, nagyon korszerű eszköz, még 2007-ben fejlesztették ki az amerikai tengerészgyalogság kérésére. A járműveket tavaly decemberben kapták meg kint szolgáló katonáink. A felkészítésük idehaza és kint, a műveleti területen történt meg.

- Mi okozta a balesetet?

- Az csak a katonai rendőrség dokumentumaiból derülhet ki számunkra. Az eddig rendelkezésünkre álló jelentések nem elegendőek ahhoz, hogy pontosan meghatározzuk az okot. A legfontosabb nekünk az, hogy sérült bajtársainkról gondoskodjunk, és elhunyt hősi halottainkat Magyarországra szállítsuk. A balesetben sajnos elhunyt Róth Orsolya őrmester asszony is, ő Fejér megyeiként az 5-ös lövészdandár egyik zászlóaljánál teljesített szolgálatot. Hivatásos katonaként, lövész tiszthelyettesként szolgált és egy lövész rajnak volt a parancsnok-helyettese. Korábban már járt Koszovóban is... Nagyon jól felkészült lövész tiszthelyettes volt Orsolya. Sajnos olyan súlyosan megsérült, hogy bár azonnal ellátták a helyszínen és beszállították a 13 kilométerre lévő, jól felszerelt mazari-sarifi tábori kórházba, az orvosok hiába küzdöttek az életéért, nem tudták megmenteni.

 

 

- Gondolnak arra, hogy feldolgozzák a tanulságokat? Jó arra a terepre az a típus?

- Azt a járművet kifejezetten jól járható országutakra tervezték. Azt a 19 járművet, amit kint kaptak a katonáink, ilyen helyeken használjuk. Az országút, amin a baleset történt, az erők fő utánpótlási útvonala, még magyar viszonylatban is jó állapotban lévő, széles és jól járható út. Egyelőre nem tudjuk, mi történhetett. Természetesen ha a járművel kapcsolatosan kiderül valami, az oktatásra kerül, bár a jelenlegi infomációk szerint előzéskor a jármű sebessége körülbelül 70-80 kilométer, per óra volt. Márpedig ilyen sebességnél nem lehet különösebb problémájuk.

- Hogy vannak a sérültek?
 
- Nagyon szorítunk életveszélyes sérültünkért, a szakaszvezető úrért, neki  műtétje volt és sikerült stabilizálni az állapotát. Most a kintiek, magyar és német katonaorvosok közösen kezelik. Ha ez így marad, még szerdán éjszaka hazahozzuk őt. A másik sérült, a zászlós úr törést szenvedett, de nem lesz maradandó károsodása. Két további szakaszvezetőnk könnyebb sérüléseket szenvedett, ők szerdán nyilatkoznak arról, folytatják-e szolgálatukat Afganisztánban, vagy hazajönnek. Az természetes, hogy egy ilyen esemény után hazajöhetnek.

-  Úgy tudom, Orsolya már készült haza.

- Igen. Nyáron következett volna a kontingens váltása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!